Svet
96 ogledov

Zrasla je prva hrana iz vesolja

Rastlinjak v vesolju Nasa
Astronavti bodo prihodnje dni obrnili list glede bivanja v vesolju, saj bodo imeli prvo žetev lastne hrane.

44. posadka na Mednarodni vesoljski postaji bo imela poseben privilegij, da bodo lahko okusili hrano, ki je bila prvič pridelana v vesolju. Na postaji namreč v posebnem rastlinjaku za znastvene namene gojijo več vrst zelenjave, v ponedeljek pa bodo pobrali prve plodove solate. 

To bo verjetno doslej najbolj znanstveno obiranje solate v zgodovini, saj bodo vsak list posebej obdelali s posebnim sanitarnim sredstvom, preden jih bodo razdelili na dva kupčka. Prvega bodo pojedli svežega, drugega pa bodo zamrznili in poslali na Zemljo na analizo, poroča Gizmodo.

Solato so posadili 8. julija. V laboratoriju uporabljajo posebno modro, rdečo in zeleno LED svetlobo, s pomočjo katere lahko prihaja do fotosinteze in rasti. No, zelenemu spektru svetlobe bi se lahko tudi odpovedali, vendar v tem primeru solata ne bi bila zelena. Vijoličasta pa bi verjetno teže šla v usta.

Vzgoja hrane v vesolju je velik mejnik v programu, katerega cilj nekoč je osvajanje drugih planetov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • pisava 11:03 10.avgust 2015.

    nasa laže od kar je ustanovljena. V vesolju ni nobene človeške posadke. Postaja je prazna. Vsi posnetki v breztežnotsnem stanju so narejeni na avionu prirejenem za take usrane lažnjive posnetke.

  • miho 09:37 10.avgust 2015.

    Dober tek.