Svet
4051 ogledov

Zrće: "Plamen je bil dvakrat višji od dreves!"

Požar Zrće Bralec portala 24sata
O velikem požaru na Hrvaškem poročajo tudi številni svetovni mediji, iz katerih držav prihajajo obiskovalci tamkajšnjih klubov.

"Zrće evakuirajo medtem ko ogenj obkroža festival," je poročal britanski Mirror, ki je v članku objavil številne fotografije in video posnetke svojih bralcev. Kot so povedali, so pristojni mirili goste festivala in jih naprošali, da v miru zapustijo območje.

"Plamen je bil na trenutke dvakrat višji od dreves, dim je bil vsenaokrog. Odločila sem se takoj zapustiti območje, mnogi so ostali in snemali, fotografirali dogajanje. Sledil je masovni stampedo," je povedala bralka Mirrorja Jess. Pristojni so cesto zaprli, ljudje so se umikali peš.

Ogenj je goltal borov gozd, gašenje je oteževala močna burja, ki je pihala na območju. Boj z ognjem je potekal več ur, po zadnjih podatkih so ga pozno v jutru lokalizirali, še vedno pa ga niso popolnoma pogasili. Ljudi več ne ogroža, pišejo hrvaški portali.

Policija je v uradnem poročilu potrdila, da je ogenj ogrožal objekte in da je bila zaradi velikega števila ljudi, zbranih na festivalu, odrejena njihova evakuacija.

Dopoldne je bilo na prizorišču še vedno 64 gasilcev z 21 gasilskimi vozili, trije kanaderji so območje zapustili. Policijska preiskava dogodka še poteka; med domačini in gosti se je razširila informacija, da naj bi bil požar podtaknjen. Policisti uradno teh govoric ne komentirajo, odgovarjajo le, da zaradi interesov preiskave dodatnih informacij na tej točki še ne dajejo.

Tudi župan Novalje Ante Dabo je za hrvaški radio povedal, da je požar pod nadzorom, ni pa zanikal ugibanj, da je bil ogenj morda podtaknjen. V pogovoru za regionalno televizijo N1 je Dabo dejal, da je požar izbruhnil pri enem najstarejših klubov na plaži Zrće. Poudaril je, da zaradi hitrega posredovanja gasilcev noben objekt ni bil ogrožen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:23 18.julij 2019.

    Popolnoma normalno je, da borovci gorijo s takšno silovitostjo , gorijo pa v sekcijah , ker se morajo najprej segreti od gorečih poleg njih , smola se začne cvreti in dimiti in ko prileti v takšno s plini pomešano ozračje ...prikaži več goreč storž , pride do eksplozije oz. vulkanskega izbruha ognja , ki doseže tudi 70m visoko , kar je 7 x višje od borovcev , ne pa 2x !

  • maresem 11:42 16.julij 2019.

    Narkiči se gredo piromančke.