Svet
4 ogledov

Žrtev bruseljskega napada: "To je usoda!"

bruselj tw
Fotografija okrvavljene ženske, ki sedi na klopi bruseljskega letališča, je postala simbol terorističnih napadov v letošnjem marcu, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi. Tega dne ni bila na razporedu letov, a izkušnje ne obžaluje.

Ženska s fotografije, ki je postala simbol marčevskih napadov na Bruselj, stevardesa indijskega Jet Airwaysa Nidhi Chaphekar, je za Guardian nekaj mesecev po napadih izpovedala svojo zgodbo. Tega dne sploh ni ni bila na razporedu, ki se je spremenil tik pred poletom. Izkušnje vendarle ne obžaluje. "Verjamem, da je bila to usoda. To se je moralo zgoditi in prav je, da se mi je. Če ne bi bila to jaz, bi bil to kdo drug," pravi 41-letnica in Mombaya.

"Poletela sem kot žoga. Zgodil se je nekakšen blisk ... kot da bi me nekdo postavil zelo blizu sonca. Priletela sem na noge, nato pa se zgrudila," trenutek eksplozije opisuje stevardesa. Nadaljuje, da je po smrtonosnih eksplozijah slišala notranji glas, ki ji hje govoril: "Nidhi, živa si. Nidhi, to je bia bomba. Nidhi, sporočiti moraš svoji družini, tvoji otroci imajo izpite. Nidhi, vstani!"
Po eksploziji se je zbala, da so napadalci še prisotni na letališču in da jo bodo ustrelili. Njena ročna ura se je ustavila ob 8.07, to je natanko v času, ko je bila izpostavljena bombni eksploziji.

Kmalu je do nje prišel policist, ki ji je pomagal sesti na klop. Bila je zaskrbljena, ker ni čutila svojih nog. "Kot da jih sploh ne bi imela. Z rokami sem dvignila eno nogo in jo prislonila na naslonjalo klopi. Stopalo sem imela popolnoma odprto." Nogo si je nad rano prevezala s trakom svoje izkaznice. "Opazila sem, da so moja oblačila popolnoma raztrgana."

Gruzijska novinarka Ketevan Kardava se je znašla v bližini indijske stevardese, fotografirala je prizorišče in fotografije objavila na spletnih omrežjih. Ljudje so jih množično delili, stevardesa je v nekaj minutah postala simbol napadov na Bruselj. "Nisem se niti zavedala, da me kdo fotografira. Skrbelo me je za krvavitve."

Prepoznala ni niti moža

Potrebnih je bilo nekaj mesecev, da je lahko spet stopila na noge; v telesu je imela več bombnih železnih delcev, eden ji je poškodoval oko. Imela je opekline na koži, zvok ji je prebil bobnič ušesa.

Zdravniki so jo držali v umetni komi, ko se je prebudila, ni prepoznala svojega soproga in ostalih članov družine. Šele po dveh emsecih se je spomnila vseh podrobnosti napada. Danes zaradi opeklin nosi dolge rokave.

Zaradi fotografije ima Nidhi grenak priokus. "Glede na to, da sem dama, na fotografiji pa sem razgaljena, bi bilo dobro, da bi jo zameglili. Ko sem videla fotografijo, sem se počutila osramočeno. Fotografija ni lepa, videli so jo tudi otroci, tudi moji otroci. Bala sem se, da jim bodo rekli, če jih ni nič sram, ker je mama v takšnem stanju na naslovnicah časopisov."

Stevardesa svojo pripoved sklene, da tega otrokom vendarle nihče ni rekel, pač pa da so otrokom rekli le: "Vaša mama je tako pogumna! Kot tigrica!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.