Svet
3644 ogledov

Žrtev vročine

vročina temperatura sonce pripeka
Vročinski val terja tudi žrtve.

V okolici Sarajeva so našli truplo moškega, za katerega menijo, da je prva žrtev vročinskega vala, ki je zajel širše območje, poročajo lokalni mediji.

Pripadniki tamkajšnje gorske reševalne službe so po iskalni akciji, ki je trajala okrog 24 ur, na območju Borije pri Sarajevu našli truplo moškega; njegova družina je izginotje prijavila v nedeljo. Njegova smrt naj bi nastopila kot posledica dehidracije. Bil je pastir, v okolici Sarajeva je pazil na ovce.

Več kot 40 stopinj

Na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Albaniji je bil danes vrhunec vročinskega vala, saj so v številnih krajih namerili več kot 40 stopinj Celzija.

Zaradi vročinskega vala danes za večji del Hrvaške velja rdeči alarm, je poročala STA. Najviše temperature so danes izmerili na območju Reke, Knina, Splita in Dubrovnika. V posameznih mestih v Dalmaciji so izmerili več kot 40 stopinj Celzija. V Kninu so tako na primer ob 15. uri izmerili 40,2 stopinje Celzija. Tudi v Puli so izmerili 40 stopinj in v središču mesta so bili na ulicah samo najbolj vzdržljivi in tisti, ki so delali, je poročal portal Dnevno. V dalmatinskem zaledju močno sonce žge brez sapice, še posebej v Sinju, navaja dnevnik Nove TV.

V Pločah so ob 15. uri izmerili 37,3, v Šibeniku 37,1, v Splitu 36,6, na Hvaru 33,4 stopinje Celzija, navaja portal index.hr. Vročina naj bi se na Hrvaškem umirila jutri, ko naj bi državo dosegla hladnejša fronta, ki bi jo lahko pospremile tudi nevihte. Za jug Hrvaške sicer še vedno napovedujejo tudi do 36 stopinj Celzija.

Oblaki Srednjeročna napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka do konca avgusta

Vroče pa je tudi v Srbiji. Najvišje temperature so izmerili v Ćupriji, Leskovcu in Vranju, kjer so ob 16. uri izmerili 38 stopinj Celzija.

Po podatkih srbskega hidrometeorološkega zavoda so ob 16. uri izmerili 37 stopinj Celzija v Beogradu, Kragujevcu, Valjevu in Sremski Mitrovici, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Podobno kot na Hrvaškem tudi v Srbiji v torek pričakujejo nevihte in ohladitev.

Tudi iz BiH poročajo o visokih temperaturah, do okoli 40 stopinj Celzija, na jugu BiH o 41 stopinjah. V državi velja oranžno opozorilo.

Podobno je tudi v Severni Makedoniji, kjer so v prestolnici Skopje izmerili 40 stopinj Celzija. V tamkajšnjem živalskem vrtu so zato sprejeli posebne ukrepe za hlajenje živali. Med drugim opicam dajejo velike količine sadnega sladoleda, da bi se ohladile, nosorogom ledene lubenice, slone pa polivajo s hladno vodo, poročajo lokalni mediji.

Vročinski val Slovenija Danes peklenska vročina, jutri velika ohladitev; je to konec poletja?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.