Svet
39 ogledov

Žrtve mehiškega "vlaka smrti"

1/11
Žurnal24 main
La Bestia ali "vlak smrt" vsako leto zahteva na tisoče smrtnih žrtev. Nekatere nelegalne imigrante pa nevarno potovanje v obljubljeno življenje zaradi padca pod vlak spremlja skozi celo življenje.

Nelegalni imigranti iz Hondurasa, El Salvadorja in Gvatemale so velikokrat pripravljeni tvegati svoje življenje, da bi prek mehiške meje prišli v obljubljeno deželo – ZDA. Na strehi tovornega vlaka se odpravijo na tvegano pot, ki se za marsikoga konča s smrtjo, nekateri pa si nevarno potovanje z La Bestio ali "vlakom smrti" zapomnijo za celo življenje.

„Želela sem jima omogočiti študij“
Na tisoče revnih imigrantov se v ZDA odpravi za sanjami – trdo delati, zaslužiti in nekaj denarja poslati svojim družinam. Nolbia Pacheco je na poti za svoji sanjami doma pustila dva otroka.

„Povedala sem jima, da bom odpotovala, saj sem jima hotela privoščiti boljše življenje. Želela sem si, da bi moja otroka odrasla v dostojanstvena človeka. Želela sem jima omogočiti študij,“ je povedala Nolbie. Na vlak se je vkrcala s še 20 tisoč drugimi imigranti v mestu Arriaga, kjer se večdnevno potovanje na La Bestii tudi začne. Je ena izmed redkih imigrantov, ki so si v ZDA našli službo. „Pomivala sem posodo, delala v kuhinji, čistila zelenjavo in podobno. Delala bi karkoli, samo da me ne bi izgnali iz države,“ pravi Nolbia.

Številne čaka kruta usoda
Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da se veliko ljudi med nevarnim potovanjem poškoduje in smrtno ponesreči. Na tisoče jih je v zadnjih letih padlo pod vlak, mnogi so ostali brez nog ali rok. Opozarjajo, da skorumpirane oblasti prežijo na imigrante, jih ropajo, policisti pa posiljujejo in ugrabljajo ženske. Fernando Batista iz mehiške organizacije CNDH pravi, da je v zadnjih šestih mesecih izginilo več kot 9600 oseb iz Srednje Amerike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.