Svet
71 ogledov

Žrtve potopa ob Lampedusi posiljevali in mučili

Lampedusa imigranti EPA
Prosilci za azil, katerih ladja se je v začetku oktobra potopila ob italijanski obali, pravijo, da so jih preprodajalci držali za talce za odkupnino v Libiji.

Italijanska policija je aretirala Somalijca, ki je obtožen posiljevanja in mučenja imigrantov, ki so bili na poti v Libijo, a so utonili ob otoku Lampedusa. Tragedija je zahtevala več kot 365 življenj imigrantov. Mouhamud Elmi Muhidin je med drugim obtožen tudi ugrabitve, trgovanja z ljudmi, pomagal pa naj bi tudi pri nelegalni imigraciji. Aretirali so ga s pomočjo pričevanj preživelih, ki so ga prepoznali.

Policisti so govorili tudi s 130 imigranti, ki so jih zadrževali v libijski puščavi v zameno za odkupnino. Neka 17-letnica je povedala: "Prisilili so nas, da smo gledale, kako naše moške mučijo in tepejo z gumijevkami, nekatere so mučili z elektroški ob stopala, ... Tiste, ki so se upirali, so zvezali."

Imigranti so morali za svojo svobodo plačati 2.500 evrov; to naj bi jih odpeljalo v Italijo. "Ženske, ki niso mogle plačati, so zlorabljali," je še povedalo 17-letno dekle, ki je spregovorilo tudi o tem, kako so se mučitelji lotili nje. Razkrila je, da je bil Muhidin eden od treh moških, ki so jo posilili. "Vrgli so me na tla in me po glavi polili z bencinom. Zažgali so mi lase, obraz in oči. Potem so me vsi trije posilili brez zaščite. Na koncu so me še pretepli."
             
Muhidina so po pričanju imigrantov zdaj odpeljali na Sicilijo, kjer mu grozi do 30 let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.