Svet
4 ogledov

Žrtve so obglavili

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Protest proti sežiganju Korana v Afganistanu se je sprevrgel v krvavi obračun, v katerem je umrlo najmanj dvanajst pripadnikov Združenih narodov (ZN). Dva so obglavili.

Policija je potrdila, da je umrlo najmanj dvanajst ljudi, dve osebi pa sta bili obglavljeni. Število mrtvih in ranjenih naj bi še naraslo.

Napad sta že obsodila tako generalni sekretar ZN Ban Ki Moon kot ameriški predsednik Barack Obama.

Predstavnik ZN je potrdil, da so bili ubiti njihovi zaposleni, ni pa želel razkriti števila in narodnosti preminulih. Neimenovani policijski vir je dejal, da naj bi bili med mrtvimi Norvežani, Romuni in Švedi.

Žrtve so bile tudi med protestniki. Po do sedaj zbranih podatkih jih je umrlo najmanj pet, več deset je ranjenih.

Za napad naj bi bili odgovorni afganistanski skrajneži, ki so se pomešali med protestnike in napadli stavbo ZN. Protest se je začel v mošeji v mestu Mazar-i-Šarif v pokrajini Balk, nasilje pa je izbruhnilo, ko so protestniki prišli do poslopja ZN. Protestniki, zbralo se jih je več kot tisoč, so požgali urad ZN ter s kamenjem obmetavali varnostnike in policiste.

Rusija je že pozvala afganistansko vlado in mednarodne sile k zaščiti delavcev ZN z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.