Svet
4 ogledov

Žrtve stavke postali tudi vlaki TGV

Protestniki ob vlakih TGV, ki lahko med vožnjo dosegajo hitrosti do 320 kilometr Žurnal24 main
Stavka v Franciji, ki traja že osem dni, njenega konca pa še ni videti, je dobila nove razsežnosti, potem ko so neznanci poškodavali proge hitrega vlaka TGV.

Družba državnih železnic SNCF je sporočila, da so neznanci prek noči na različnih koncih države skorajda istočasno zanetili več požarov, ki so poškodovali signalizacijske kable in onemogočili promet vlakov TGV. Omenjeni vlaki povezujejo največja francoska mesta, zaradi poškodovane infrastrukture pa prihaja do novih zamud na zaradi stavke že tako okrnjenih povezavah.

Stava se je sicer nekoliko umirila, saj se je večina stavkajočih na železnici že vrnila na delo. Vendar pa nekateri nadaljujejo s stavko, ki je v preteklih dneh v francoskem gospodarstvu povzročila ogromne izgube. Predstavniki SNCF sicer niso znali oziroma niso hoteli povedati, kdo je odgovoren za dejanja, čeprav je vodstvo železnic pred tem opozarjalo, da bi lahko skrajne skupine znotraj stavkovnega gibanja poskušale poškodovati omrežje in tako onemogočiti njegovo normalno delovanje.

Sarkozy ostaja neomajen
Francoska vlada, sindikati in predstavniki podjetij v javnem prevozu naj bi sicer danes nadaljevali pogajanja, s katerimi poskušajo poiskati rešitev za zahteve sindikatov. Predsednik države Nicolas Sarkozy vztraja pri svoji reformni politiki glede klestenja dosedanjih privilegijev v sistemu upokojevanja, vendar je namignil, da bi lahko sindikatom popustil na nekaterih drugih področjih.

Sarkozyja, ki se sooča z največjim izzivom po majski izvolitvi, podpira tudi javnost. Po neki anketi tako kar 68 odstotkov vprašanih meni, da stavka ni upravičena. Stavkajočim so se v torek za en dan pridružili tudi zaposleni na drugih področjih javnega sektorja, ki so protestirali proti vladnemu ekonomskemu programu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.