Svet
9 ogledov

Žrtve zasenčile demonstracije

Tragičen konec nasilja predstavlja prelomnico v sicer dolgi tradiciji nasilnih d Žurnal24 main
Vladimir Kolmanič, slovenski veleposlanik v Grčiji, nam je razkril trenutne razmere v prestolnici. Nedolžne žrtve so zasenčile demonstracije, paket ukrepov bo sprejet, družba kliče po reformaciji.

Kakšno je trenutno vzdušje na ulicah Aten? So nedolžne žrtve demonstracij pomirile strasti?
Razmere so se umirile. Varnostne sile so okrepile svojo prisotnost povsod po mestu. Poostreni ukrepi so tudi posledica današnjega glasovanje o sprejetju varčevalnih ukrepov, proti katerim so bile demonstracije uperjene.

Tragičen konec nasilja predstavlja prelomnico v sicer dolgi tradiciji nasilnih demonstracij v Grčiji. Že od leta 1991v tovrstnih protestih ni bilo smrtnih žrtev, zato je to prineslo streznitev in šok v grško družbo. Najvišji politični predstavniki, tudi premier Papandreu, so incident ostro obsodili. V en glas so zatrjevali, da imajo ljudje demokratično pravico do demonstracij, vendar pa ne smejo uporabljati morilskega nasilja. Koalicija in opozicija sta si tukaj enotni, medtem ko si manjše stranke delijo očitke o tem, kdo je sprovociral zadevo. 

V Atenah živi okoli 40 slovenskih državljanov. Ti so asimilirani v družbo. Točno število turistov v Grčiji ni znano. Tistim, ki se obrnejo na nas, svetujemo, naj se izogibajo središču večjih mest, če pride do spopadov, naj se čim prej umaknejo, saj so lahko tudi kolateralna škoda.

Kdo po zadnjih podatkih stoji za tragedijo?
Potrebno je poudariti, da večina udeležencev protestov ni nasilnih. Praviloma se v demonstracije infiltrirajo pripadniki različnih anarhističnih skupin in kot vse kaže, prav ti stojijo za tragedijo. Policija je v zvezi z napadom prijela 12 osumljencev. V včerajšnjih spopadih je bilo sicer ranjenih 29 policistov. Ocene števila udeležencev demonstracij so zelo netočne, saj se številke gibljejo med 15 in 150 tisoč.

Gre poleg finančne in gospodarske tudi za moralno krizo?

To je največja kriza, v kateri se je grška družba znašla od leta 1974, ko je padla takratna vojaška diktatura. Kriza je celovita, saj se poskušajo postaviti nove vrednote in cilji, zato bodo posledice zagotovo dolgotrajne.

Je sprejem ukrepov glede na Papandreujevo večino v parlamentu zagotovljen?
Socialistična stranka PASOK na čelu s premierjem Georgeem Papandreujem ima 160 od 300 glasov v parlamentu, z njimi je sprejem zakona zagotovljen. Največja opozicijska stranka se ni dokončno izrazila proti ukrepom, tako da bodo nekateri poslanci verjetno glasovali za. Tudi desnonacionalistična stranka ne nasprotuje ukrepom. Proti sta le komunistična stranka Grčije in Zveza levih strank. Zelo verjetno je, da bo paket ukrepov danes sprejet.

Kakšen odziv javnosti se pričakuje ob sprejetju spornega paketa ukrepov?
Demonstracije pred parlamentov se seveda pripravljajo, vendar pa jih je tragični dogodek povsem zasenčil, tako da nikakor ne bodo tako ostre in številčne.

Nedolžne žrtve so zagotovo osrednja tema današnjih medijev?
Osrednja tema medijev je obsojanje incidenta in izražanje sočutja družinam pokojnih žrtev. Pokojni ženski, od katerih je bila ena noseča, in moški so bili stari okoli 30 let. Vodilni državni komentatorji opozarjajo pred samodestruktivnostjo, obenem pa poudarjajo nujnost sprejetja ukrepov za reformacijo grške družbe.

Kakšen je pogled ljudi na prihodnost?
Večino težkega bremena varčevalnih ukrepov bo na plečih ljudi, ki imajo omejene dohodke. To so predvsem državni uslužbenci in delavci v javnem sektorju, tudi slabo plačani delavci, medtem ko jo bodo višji sloji in tisti, ki so glavni krivci za nastalo situacijo, odnesli mnogo bolje.

Demonstranti zahtevajo, da se večji del bremena prenese na tiste, ki imajo več, obenem pa želijo, da nekdo prevzame odgovornost za nastalo krizo. Ljudje so prepričani, da korupcija prežema celotni državni vrh, da so v nečedne posle vpleteni številni politiki.

Pojavljajo se špekulacije o izključitvi Grčije iz evroobmočja …
Mislim, da do tega ne bo prišlo, saj bi to oslabilo evroomočje in vneslo dodaten dvom v trdnost valute. Danes sem govoril z nemškim veleposlanikom, ki je dejal, da je stališče Merklove jasno. Evropa Grčije ne sme pustiti na cedilu, ker bo s tem ogroženo celotno evroobmočje. Nemci, ki bodo prispevali največ denarja, imajo ogromno garancij grških bank in državnih obveznic v svoji lasti, kar pomeni, da bi se ta denar izgubil, če bi Grčija bankrotirala. Nemčiji stoji ob boku tudi Francija, ki ima podobne interese.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.