Svet
17 ogledov

Žrtvovati morajo eno od hčerk

operacija Žurnal24 main
Rebecca in Lucia sta se rodili pred tremi tedni. Imata eno srce in združena jetra. Starši se morajo odločiti, katera bo živela.

Siamski dvojčici Rebecca in Lucia sta se rodili v 30. tednu nosečnosti v bolnišnici Orsola v Bologni. Združeni sta s prsnim košem in trebuhom ter imata eno srce. Imata vsaka svoja jetra, a so ta združena.

Pred staršema malih deklic je v prihodnjih dneh težka odločitev. Ena od deklic zahtevnega posega namreč ne bo preživela. Zdravniki so na tiskovni konferenci pojasnili, da gre za zahtevno operacijo, ki "vključuje medicinske in etične vidike". O napovedani operaciji so že obvestili tudi mestni svet, policijo in bioetično komisijo.

"Ena bo morala umreti"

"Odločitev je izredno težka, saj bo med operacijo ena od deklic umrla," je dejal eden od zdravnikov. Deklici sta sicer že prestali več manjših operacij, s katerimi so jima pomagali pridobivati na teži. Ko sta se rodili, sta tehtali 2,4 kilograma, sedaj pa tehtata 3,5 kilograma.

Vodja ekipe kirurgov je dejal, da bo deklica, ki bo preživela, dobila sestrina jetra in prebavni trakt, saj bo tako imela boljše možnosti za preživetje. Njuno trenutno stanje je stabilno, zdravstveno osebje pa skrbi, da ne bi slučajno dobili infekcije.

Starši so v 12. tednu nosečnosti odkrili, da pričakujejo siamski dvojčici, a se je mama, 30-letna učiteljica matematike, skupaj z očetom, 32-letnim električarjem, odločila, da nosečnosti ne bo prekinila. Par že ima dva otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.