Svet
8 ogledov

Zrušili predsednika, dobili YouTube

Mebaza med včerajšnjo zaprisego (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Tuniziji je še naprej nemirno. Tunizijci lahko že občutijo nekatere spremembe, med katerimi je tudi svobodnejše brskanje po spletu.

Danes se bodo nadaljevala pogajanja med začasnim tunizijskim vodstvom in strankami o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Nove predsedniške volitve morajo izvesti v 60 dneh.

Vrnitev miru v srca državljanov
Začasni predsednik države, sicer predsednik parlamenta, Fued Mebaza, je svojim državljanom obljubil novo obdobje življenja. "Državljani, sinovi in hčere Tunizije, v tem pomembnem zgodovinskem trenutku za našo državo pozivam različne politične stranke, organizacije in civilna gibanja, da se borijo za državni interes. Spoštujte ukaze vojske in državne varnosti, pomagajte ohraniti tako državno kot zasebno last. Pomagajte povrniti mir in varnost v srca državljanov," je Mebaza med drugim dejal v včerajšnjem nagovoru.

Novinarji izpuščeni
Čeprav še vedno velja policijska ura in so podtaknili požar na glavni železniški postaji v prestolnici Tunis, so Tunizijci nekoliko svobodnejši vsaj pri brskanju po spletu. Ukinili so namreč omejitve, ki jih je strmoglavljeni predsednik Ben Ali postavil za strani, kot sta YouTube in Facebook. Iz zapora so izpustili tudi tri novinarje, ki so kritično pisali o nekdanjem predsedniku.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


"Upam, da se vam povrne razum"
Jasminova revolucija v Tuniziji je glasno opozorilo podobnim režimom v bližini. Medtem ko številne države pozdravljajo začetek poti v demokratizacijo, pa so nekateri prepričani, da revolucija ni smiselna.

Tako je Moamer Gadafi, dolgoletni predsednik sosednje Libije, Tunizijcem zaželel, da se jim čim prej povrne razum. Zaradi zadnjih dogodkov, ki jih ima za zaviralce razvoja v Tuniziji, se počuti žalostnega in prizadetega, po njegovem mnenju je Ben Ali edini legitimni predsednik države, nemirov pa ne pripisuje boju za demokracijo, ampak kriminalnim združbam.

"Na žalost je Tunizija na poti k še večjemu kaosu in ne vemo, kako se bo končalo. Upam, da se vam čim prej povrne razum in se vam rane zacelijo, saj ste utrpeli veliko izgubo," je Gadafi dejal med včerajšnjim nagovorom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.