Svet
10 ogledov

Zunanji ministri EU dosegli dogovor

Samuel Žbogar se je po pisanju Spiegla pri Američanih zanimal, ali bi lahko Slov Žurnal24 main
Zunanji ministri EU so po dolgi razpravi dosegli politični dogovor o prvi evropski diplomatski službi.

"Zelo sem zadovoljna, da je svet dosegel politični dogovor na podlagi mojega predloga," je dejala visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton. Ta dogovor po njenih besedah omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom. Ashtonova je tudi izrazila prepričanje, da bo ta igral konstruktivno vlogo.

Zdaj bo lahko do poletja imenovala okoli 30 novih vodij delegacij in 60 visokih položajev v službi.

Štirje slovenski kandidati
Za položaje šefov delegacij Unije v okviru te službe bodo kandidirali štirje Slovenci, Žbogar pa ni želel razkriti za katere položaje. V odgovoru na vprašanje, ali so to položaji v Makedoniji, Kosovu in Pekingu, je dejal le, da je večina kandidatur za položaje na Zahodnem Balkanu. Konkurenca pa je velika, saj je na vsakega od položajev prijavljenih po 30, 40 kandidatov.

Druga raven kadrovanja pa je sama služba v Bruslju. Tudi za ta mesta ima Slovenija po Žbogarjevih besedah nabor ljudi v zunanjem ministrstvu, vendar pa je glede na to, da mesta še niso na voljo in da sploh še ni odločitve o vzpostavitvi službe, ta seznam še v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.