Svet
27 ogledov

Župan ga ni želel v mestu, zdaj bo dobil festival

Prodaja kebaba v Franciji EPA
Župan francoskega Beziersa se bori proti širjenju ponudbe kebaba v svojem mestu. Njegovi nasprotniki so napovedali organizacijo mednarodnega festivala, posvečenega tej tradicionalni mesni jedi s Srednjega vzhoda.

62-letni Francoz Robert Menard, eden od štirih novinarjev, ki so leta 1985 ustanovili mednarodno nevladno organizacijo Novinarji brez meja, zadnja leta opravlja funkcijo župana mesta Beziers na mediteranski obali na jugozahodu Francije.

Očitki rasizma

Odkar je vstopil v politiko, zagovarja proti-priseljensko politiko in šel je celo tako daleč, da je na podlagi njihovih imen prešteval, koliko muslimanskih otrok obiskuje šole v mestu, zaradi česar je bil deležen obtožb rasizma. Njegova zadnja tarča so ponudniki kebaba, hitre prehrane, ki je priljubljena med imigranti, saj izvira s Srednjega vzhoda.

Verjetno ni pričakoval, da se bo na poteze nasprotnikov njegove politike, ki so se odločili za organizacijo mednarodnega festivala kebaba v mestu, v katerem županuje, v trenutku odzvalo prek 40 tisoč Francozov, ki so napovedali udeležbo.

Pika na i je bil posnetek na televiziji

Težave so se pričele pretekli teden, ko je francoska televizija objavila posnetek, v katerem nasprotuje odpiranju novih lokalov, ki bi ponujali kebab v zgodovinskem mestecu. "Smo narod z judovsko-krščansko tradicijo," poudarja v prispevku in dodaja, da je v mestu že preveč kebabov, zato bo preprečil odprtje novih restavracij s takšno ponudbo.

Po objavi prispevka je svoja stališča podkrepil še na Twitterju, kjer je zapisal: "Ne želim, da Beziers postane mesto kebabov. Ti lokali nimajo nič skupnega z našo kulturo."

Njegovi komentarji so razdvojili javno debato v Franciji ki se že dolgo časa sooča z velikim številom priseljencev. A župan gotovo ne bo zadovoljen z odzivom okoli 40 tisoč Francozov, ki so napovedali obisk Beziersa, ki sicer šteje 80 tisoč prebivalcev, na dan "Mednarodnega festivala kebaba", napovedanega za prihodnje leto. 

Festival kot ogledalo za politično neumnost

Dogodek organizira Babtiste Fluzin iz Pariza. Za WorldViews je pojasnil, da so ga k temu spodbudile Menardove besede. "Mislim, da je potrebno osmešiti neumne politike," je dejal Fluzin. "Moramo jim nastaviti ogledalo, namesto da smo šokirani."

"Menard je le nekdo, ki se stara in njegovi poskusi, da bi se počutil pomembnega, se kažejo v tem, da skače iz ene kontroverznosti v drugo," je dejal in pojasnil, da je nekdanji novinar naredil nerazumljiv obrat, odkar je zapustil Novinarje brez meja.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:48 05.november 2015.

    Potem pa nehaj uporabljat kitajske izdelke ker te niso krščansko-judovskega izvora. Če zdržiš en teden ...vsa čast.