Svet
8 ogledov

Županu Zagreba grozi kazenska prijava

Odpadki v Zagrebu. Pixsell
Prebivalci zagrebške soseske Jakuševec, ki živijo ob glavnem odlagališču odpadkov, so po treh dneh tovornjakom s smetmi dovolili dostop, a opozarjajo, da živijo ob ekološki bombi in zahtevajo nujno rešitev problema.

Prebivalci zagrebške soseske Jakuševec, približno tri tisoč jih je, so po pogovorih z županom Milanom Bandićem prekinili tridnevno blokado smetišča, potem ko jim je obljubil, da bo na izredni seji mestne skupščine o reševanju problema največjega zagrebškega smetišča v torek predlagal nekatere od njihovih zahtev glede nadaljnjega izplačevanja ekoloških nadomestil, brezplačne legalizacije nezakonito zgrajenih objektov ter možnosti, da še naprej redijo domače živali.

Minister za okolje Mihael Zmajlović je izjavil, da je Bandić prekršil 15. člen Zakona o odpadkih, ki pravi, da sta župan  oz. mestna skupščina dolžna zagotoviti pogoje in izvedbo predpisanih ukrepov za gospodarjenje z komunalnimi odpadki, piše Dnevnik.hr.

Zagrebu grozil "neapeljski scenarij"

Kakšnih 80 tovornjakov je še danes čakalo pred smetiščem, ki sicer nima uporabnega dovoljenja od leta 2010, ko je bilo predvideno zaprtje.

Protestniki so poudarjajli, da se ne morejo dogovoriti z mestnimi oblastmi, ker Bandić in predsednik zagrebške skupščine Davor Bernardić medsebojno prelagata odgovornost za sanacijo smetišča, ki bi ga morali urediti ali zapreti. Zmajlović je že pozval mestne oblasti, naj nujno najdejo rešitev, ker so prav tako odgovorne za težave.

Neznosen smrad

Mestna uprava se še ni odločila, ali bodo odpadke zažigali ali mehansko obdelovali, piše STA. Strokovnjaki poudarjajo, da bo tudi v primeru končne odločitve za izgradnjo poslopij potrebnih nekaj let za primerno odstranjevanje odpadkov.

Prebivalci Jakuševca ne morejo več prenašati neznosnega smradu in zatrjujejo, da naj bi zaradi posledic življenja ob odlagališču mnogi hudo zboleli. Izpostavljajo pa, da ni osnovni razlog njihovega protesta dejstvo, da mesto zamuja z izplačili ekoloških nadomestil.

Bandić je napovedal, da bodo storili vse za čimprejšnje odprtje odlagališča odpadkov v Jakuševcu, ker je edino za odpadke iz Zagreba. Zavrnil je možnost, da bi od policije zahtevali deblokado smetišča, prebivalcem Jakuševca pa je obljubil, da ga bodo dokončno zaprli do leta 2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.