Svet
21 ogledov

"Hrvaška ne beži nikamor"

Vstop Hrvaške v EU
1/4
Nikola Cutuk/PIXSELL
Hrvaško ob vstopu v Evropsko unijo pozdravila Oda radosti.


"Karkoli so vam govorili o nas, vedite, da je to dežela racionalnih ljudi, ki realno doživljajo sebe, svojo državo in vlogo svoje države v Evropi. Hrvaška ve, da nocoj ne beži nikamor. Ostajamo tu, kjer smo, ampak z novo odgovornostjo," je v nagovoru na uradnem delu proslave na Trgu bana Jelačića v Zagrebu dejal hrvaški premier Zoran Milanović.


Poudaril je, da jih z drugimi članicami povezujejo vrednote  solidarnosti in svobode ter antifašistični boj v drugi svetovni vojni. 

"Globoko smo prepričani, in zaradi tega nocoj tudi veseli, da bo Evropska unija in vse njene države članice, Hrvaško doživljale kot poseben sestavni element svojega razkošne in raznolike identitete," je še dejal.

"Dragi prijatelji, danes je zgodovinska noč. To se je zgodilo zahvaljujoč vam, hrvaškemu narodu. Sami ste želeli priključitev Evropski uniji in vaše naporno delo se je obrestovalo. Hrvaško ste vrnili na mesto, ki ji pripada – v srce Evrope," je vstop Hrvaške pozdravil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.  Izpostavil je, da se je Hrvaška v zadnjih desetletjih spremenila v demokratično državo, in obljubil pomoč EU pri vseh izzivih današnjega časa.

Celoten govor v hrvaščini

Namestnik predsednika irske vlade Eamon Gilmore je v skladu z irsko tradicijo Hrvaški zaželel: "Stokrat, tisočkrat dobrodošli!"

Takoj po polnoči je na govorniški oder stopila predsednica Litve Dalia Grybauskaite in celoten nagovor prebrala v hrvaščini, s čimer si je prislužila bučno ploskanje zbranih na trgu. "Od danes ima Evropa še enega igralca. Vašemu predsedniku poklanjam dres evropske ekipe – ena ekipa, ene sanje. Skupaj bomo zmagali," je dejala.

Vstop Hrvaške v EU | Avtor: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Od Zagreba do Zaragoze

Z besedami dobrodošlice je svoj nagovor začel tudi predsednik Evropskega sveta Herman van  Rompuy"Skupaj se bomo odločali v dobrobit vseh državljanov širem Unije: od Zagreba do Zaragoze, od Splita do Stockholma. V dobrem in v zlu, v lepih in deževnih dneh moramo ohraniti enotnost Unije," je dejal in spomnil, da je Hrvaška v preteklih mesecih premagala številne ovire s Slovenijo in Bosno in Hercegovino.    

Tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je vstop označil za zgodovinski dogodek: "Doprinos hrvaških državljanov pri našem skupnem projektu nas bo vse obogatil. Predstavite nam svoje ideje in pobude, veselimo se jih."

Po besedah hrvaškega predsednika Iva Josipovića so se s priključitvijo EU uresničile sanje več rodov. "Evropa je bila, je in bo ideja, ki ji pripadamo. Mi smo bili, smo in ostajamo Evropejci. Evropa je ključni del naše identitete. Pripadamo ji, ne samo zaradi geografskega položaja, ampak tudi zaradi vrednot, ki jih delimo z drugimi."

"Naj živi in cveti Evropa, njena skupnost in ideali, ideja svobode, demokracije, varnosti in napredka vseh evropskih narodov. Naj večno živi  Evropa, naj večno živi evropska Hrvaška," je govor sklenil Josipović. 

Svečane prireditve se je udeležilo okoli 170 visokih državnih uradnikov iz tujine.

Po govorih domov

Zabavni program je na Trgu bana Jelačića predviden do okoli tretje ure zjutraj, vendar so se obiskovalci proslave začeli razhajati kmalu po zaključnem govoru predsednika države.

Proslave potekajo tudi v drugih hrvaških mestih, posebej pa v krajih ob hrvaško-slovenski meji. V Pulju so tako pripravili EU party, v Novigradu so prireditev naslovili Evropska noč. Splitčani so proslavljanje začeli z zajtrkom na travi v parku v središču mesta, ob polnoči pa je nebo razsvetlil ognjemet.

Komentarjev 2
  • allstarr111 07:57 01.julij 2013.

    Ja itak mogoče so pozabili odstranit ANTI :)

  • nergač 07:28 01.julij 2013.

    "....povezujejo vrednote solidarnosti in svobode ter antifašistični boj v drugi svetovni vojni."-ja seveda, predvsem to zadnje ;-)