Svet
28 ogledov

Zvedeli le 15 minut prej kot vsi drugi

Antonija Bilić Duško Jaramaz/PIXSELL
Kako je bila umorjena ugrabljena Drnišanka, ostaja skrivnost. Družina je zgrožena, da je za identiteto kosti zvedela le nekaj minut pred novinarji.

Družina 17-letne Antonije Bilić, ki je izginila pred letom in pol, je o rezultatih DNK-analize izvedela le 15 minut prej kot preostala javnost. Rezultati so bili znani že ob 17.30, takoj pa je bila obveščena tudi tožilka v Karlovcu; pol ure pozneje je že bila napovedana novinarska konferenca, na kateri so novinarjem sporočili rezultate, poroča 24sata.

Družina je vedela, da so bili rezultati znani že ob 18. uri, odvetnik družine Vinko Ljubičić pa je povedal, da je družina dobila potrditev, da gre za njihovo hčer, šele 15 minut pred dvajseto. "Je to normalno, sprejemljivo in razumljivo, da družina po letu in pol tako dolgo ostane nevedna," se je spraševal odvetnik za Jutarnji list.

Vodja DNK-laboratorija na zagrebškem zavodu za sodno medicino, Milovan Kubat, je povedal, da laboratorij običajno najprej o rezultatih obvesti družino in šele nato javnost. Zato je 10 minut pred osmo zvečer poklical Antonijino sestro Ano in ji povedal, da kosti pripadajo sestri, poroča portal.

Družina bo končno pokopala hči

Posmrtne ostanke bodo družini izročili prihodnji teden, ta pa se že pripravlja na pogreb. Čeprav so strokovnjaki potrdili, da gre za kosti ugrabljene, natančen vzrok smrti še ni jasen. Kubat je povedal, da je bila njihova naloga le dokazati identiteto pokojne.

Bodo Paravinji znova sodili?

Odvetnik družine je prepričan, da bi se sojenje lahko ponovilo, če bi se izkazalo, da je bila Antonija umorjena na kakršenkoli drug način in ne zadavljena. "Če se to zgodi, kar pa ni nemogoče, bi to predstavljajo kršenje določb kazenskega postopka, kar bi pomenilo, da so bila dejstva nepravilno ugotovljena," je povedal. Meni pa, da to dejstvo ne bi spremenilo višine dosojene kazni. Dragan Paravinja je za umor Antonije Bilić dobil 40 let zapora. "Paravinja je morilec, kar je potrjeno tudi v sodnem postopku," je za Slobodno Dalmacijo povedal Ljubičić.

Spomnimo ...

Policija je v tovornjaku, v katerega je Paravinja zvabil Antonijo, našla dokaze, ki potrjujejo, da je bila 17-letnica v vozilu. Pomagalo ni niti to, da je Paravinja temeljito očistil kabino, zamenjal tekstilne obloge in zažgal sedežne prevleke. Preiskovalci so našli sledi krvi, sline in nekaj las. Kljub temu se postavlja vprašanje, zakaj toliko truda, če je Drnišanko zadušil, se sprašuje portal 24sata.

Preiskovalci zgrešili pomembne namige?

Pred 17 meseci je Paravinja preiskovalcem v Banja Luki priznal, da je ubil mladoletno dekle. Čeprav je lagal, da je truplo odvrgel v jezero Brljan, je povedal, da je takoj po umoru krenil proti Ogulinu, da bi raztovoril tovornjak, ter da je na počivališču, katerega imena se ne more spomniti, v smeti vrgel torbo.

Preiskovalci so zaključili, da je res, da je dekle ubil, da pa trupla ni odvrgel v jezero, kot je dejal. Imeli so štiri pomembna dejstva: vedeli so, kje se je izgubil signal Antonijinega mobitela, kje je odvrgel torbo, kje se mu je ugasnil tahograf in da ni res, da je truplo v jezeru. Zato ostaja največje vprašanje, zakaj so jezero Brljan izsušili, območje Modruš, kjer so našli kosti, pa preiskali šele novembra. Kot namiguje portal, bi morala policija bolj preveriti območje, kjer se je po 22 minutah na tahografu izgubila sled za kamionom.

Minister za notranje zadeve je že napovedal preiskavo, ki bo pokazala, ali so bile storjene napake pri iskanju izginule Antonije.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 00:33 01.december 2012.

    V tem slučaju so novinarji iskoriščeni od strani sestre za takšne pritiske na policijo , da sploh ni mogla normalno delat , ker so hoteli njim ugajati ! Zato tudi idiotska rekonstrukcija dogodka , ki je nastala po spiritualni seansi ...prikaži več državne tožilke , kjer na delu 30 km ceste ni mogoče nobenega na cesti niti posiliti niti ubiti ob 12 dopoldne, niti obrniti šleper ! DNA so našli iz 3 las , sedaj pa taisti DNA niso mogli izvleči iz šopa las, ampak iz pulpe zoba .! Obsojen je izključno zato ker je SRB , kar je sramotno za EU , da sprejema takšno državo medse !

  • primorka 19:22 30.november 2012.

    Novinarji-ke ko bi vi vedeli, koliko škode in gorja naredite z vašimi napihnjenimi, lažnjivimi, nepreverjinimi izjavami. Koliko družin ste uničili, zato da je vaša popularnost narasla. Ali lahko mirno spite, vedoč, da poveste toliko laži, ki vam služijo samo, da ...prikaži več se v medijih bere, raste vaša popularnost in širi jeza.

  • d 14:10 30.november 2012.

    Razumem izgubo staršev in sočustvujem z njimi, vendar, kaj bi se spremenilo, če bi zvedeli 2 uri pred novinarji ?