Svet
8 ogledov

Zvezda, ki je postala predsednik

Posadka se je ustrašila poljskega predsednika. (Foto: EPA)
1/8
Žurnal24 main
Poljski predsednik Lech Kaczynski je veljal za osebo, ki se je močno proti boril komunizmu in se zavzemal za demokracijo. Malo manj znano je, da je bil v mladosti tudi igralec.

Lech Aleksander Kaczynski se je rodil leta 1949 v Varšavi in je na tamkajšnji univerzi doštudiral pravo. Skupaj s svojim bratom dvojčkom Jaroslawom sta leta 1962 zaigrala v poljskem filmskem hitu "Dva fanta, ki sta ukradla Luno". V njem sta igrala dva mestna razbojnika.

Velik tradicionalist

Kaczynski je bil na svetovnem političnem prizorišču sporna oseba, saj je s svojimi stališči velikokrat razburil tako domačo kot tujo javnost.

Veljal je namreč za skrajnega tradicionalista. Med drugim je tako ostro nasprotoval gejevskim paradam v Varšavi in jo tudi dvakrat prepovedal. Zavzemal se je za ponovno uvedbo smrtne kazni.

Sicer pa se je Kaczynski moral velikokrat zagovarjati pred takratnimi komunističnimi oblastmi, saj se je zavzemal za demokratizacijo Poljske in njene neodvisnosti od takratne Sovjetske zveze.

Od decembra 1981 do oktobra 1982 je bil tako zaradi sodelovanja v gibanju Solidarnost zaprt.

Po padcu komunizma pa sta skupaj z bratom Jaroslawom postala največja zagovornika demokratične Poljske.

Boj proti korupciji
Brata Kaczynski sta se na oblast povzpela z obljubo uspešne države, boja proti korupciji in dediščini komunizma, veliko pozornosti pa sta namenjala tudi religiji.

Od treh glavnih političnih sil v državi je PiS edina, katere številni politiki so na primer zahtevali zapis prepovedi splava v ustavo.

Med kolegi v Evropi sta veljala za evroskeptika in zagrizena borca za pravice Poljske. Odločno sta nasprotovala širši integraciji Evropske unije, ki sta jo videla predvsem kot gospodarsko povezavo, in stalno opozarjala pred nevarnostjo dominacije starejših članic nad ostalimi. Najbolj očitno je to prišlo do izraza med sprejemanjem Lizbonske pogodbe.

Poročil se je leta 1978
Lech Kaczynski se je leta 1978 poročil s prijateljico iz študentskih časov Mario, rodila pa se jima je hčerka Marta, zdaj stara dvajset let.

V skladu z ustavo je predsedniške dolžnosti po smrti Kaczynskega prevzel predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki prihaja iz vladajoče Državljanske platforme (PO) in se je nameraval na jesenskih predsedniških volitvah potegovati za predsedniški stolček. Njegov glavni nasprotnik bi bil prav Kaczynski, ki bi verjetno znova kandidiral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.