Svet
207 ogledov

Zvišanje davka na alkohol?

Oktoberfest München Thiago Alcantara EPA
Prebivalci bolj razivitih držav uživajo vse manj alkoholnih pijač; ne glede na to raziskave kažejo na porast uživanja alkohola med mladimi. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj predlaga višje cene.

Obsežna študija Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) kaže, da je povprečna letna poraba alkohola v 34-tih državah članicah v zadnjih dvajsetih letih nižja za 2,5 odstotka in znaša 9,1 litra alkohola na stanovalca.

Kar skrbi je podatek o porastu uživanja alkohola med mladimi, to je otroki do 15-tega leta starosti. Med dečki je odstotek tistih, ki so že uživali alkohol, s 30 zrastel na 43, med dekleti pa s 26 na 41 odstotkov.

Strokovnjaki menijo, da porast opijanja med mladimi utegne pomeniti velik zdrastveni kot splošno družbeni problem in da je potrebno takojšnje ukrepanje. Kot enega glavnih preventivnih ukrepov tako OECD predlaga povišanje davka na alkoholne pijače.

Slovenci pohvalno

Med državami članicami OECD je največji porast uživanja alkoholnih pijač zabeležen v Estoniji, Avstriji, na Irskem in na Češkem, na dnu te lestvice so Tručija, Indija in Izrael.

V zadnjih dveh desetletjih se je – tako ugotavlja najnovejša študija – opijanje najbolj zmanjšalo v Italiji, Franciji in Sloveniji. 

Komentarjev 4
  • dragec 20:28 15.maj 2015.

    ZVIŠATI ZA 300 %

  • allstarr111 20:02 15.maj 2015.

    Kva stran zlivate ? Pa niste normalni, jest ga spijem kok lahk nesem, eno kilo za žejo, kilo za zdravje, kilo za prjatle, in kilo za skavsano državo.Ma me ne moti če nabijejo davka ko čjo, jest ga ...prikaži več mam itak free, domača pridelava in žganjeta tudi. HALOZE Rulz :)

  • Skippy 18:51 15.maj 2015.

    Prihajam z ene izmed osrednjih vinorodnih območij v Sloveniji. Kje še sploh kdo pije? Vinogradov še je komaj kaj, ljudje vino množično zlivajo vstran, ker se ne porabi. In to vse je zgodilo v zadnjih 10 letih. Kaj imaš od ...prikaži več vsega tega pisanja na pamet?