Trajnostno
82 ogledov

150 milijonov evrov za razogljičenje infrastrukture

denar investicija kovanci Profimedia
Evropski investicijski sklad (EIS) je podpisal zavezo v višini 150 milijonov evrov za drugi sklad za razogljičenje infrastrukture, ki ga upravlja White Summit Capital.

Namen sklada White Summit Capital Decarbonisation Infrastructure Fund II, katerega ciljni obseg je 500 milijonov evrov, je podpreti projekte infrastrukturnih podjetij, ki spodbujajo prehod na čisto energijo, obravnavajo posledice podnebnih sprememb in zagotavljajo zanesljivo oskrbo z energijo.

Sklad bo investiral v okoli 10 podjetij, ki delujejo na področjih integracije obnovljivih virov, trajnostnega transporta in dekarbonizacije industrije, so navedli v Bruslju.

"Veseli me, da skupaj z Evropskim investicijskim skladom v okviru programa InvestEU podpiramo ta sklad, s čimer zagotavljamo finančno spodbudo, ki jo podjetja potrebujejo za prispevanje k našim prizadevanjem za razogljičenje. Infrastrukturnim podjetjem ne bo le pomagal pri potrebnih naložbah v energijo iz obnovljivih virov in energetsko varnost, temveč bo zagotovil tudi visokokakovostna delovna mesta in trajnostno rast za Evropo," je po navedbah komisije dejal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Glavna izvršna direktorica EIS Marjut Falkstedt je po navedbah Evropske komisije izrazila zadovoljstvo, da bodo skladno s ciljem pospešitve energetskega prehoda Evrope združili moči z White Summit Capitalom. Z znanjem in finančno močjo EIS ob podpori programa InvestEU bodo z White Summit Capitalom mobilizirali dodatni kapital, pospešili prizadevanja za dekarbonizacijo in prispevali k oblikovanju trajnostne prihodnosti, je dodala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 03:55 07.februar 2024.

    v sloveniji težko.

  • bobubob 16:15 01.februar 2024.

    Moral bom pobegniti v norišnico. Kajti oni so že vsi pobegnili ven.