Trajnostno
24429 ogledov

Če vidite to ljubko veverico, nujno javite

Siva veverica Profimedia

Medvladna platforma za biotsko raznovrstnost in ekosistemske storitve (IPBES) je v jesenskem poročilu potrdila, da so invazivne tujerodne vrste velika grožnja naravi in storitvam, ki jih narava nudi ljudem in kvaliteti njihovega življenja. "Več kot 3.500 izmed 37.000 tujerodnih vrst, ki jih je človek vnesel z različnimi dejavnostmi, predstavlja globalno grožnjo naravi, gospodarstvu, prehranski varnosti in zdravju ljudi," opozarjajo. 

siva veverica Kaj nas čaka Slovenija "Sploh si ne predstavljam, kako bo, ko bo k nam prišla siva veverica" Nutrije intervju Slovenija Priznana biologinja: "Vprašanje je, kdo je tu bolj škodljiv."

V Sloveniji se pojavlja ogromno tujerodnih invazivnih vrst, med katerimi je denimo tudi potencialno zelo nevaren tigrasti komar. Med tujerodnimi invazivnimi vrstami je bilo v letu 2023 veliko polemik na račun skoraj udomačenih nutrij, ki so jih številni Ljubljančani tudi hranili in božali.

Siva veverica | Avtor: Profimedia Profimedia

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst pa se nahaja zelo ljubka siva veverica (zgoraj - Sciurus carolinensis), ki pri sosedih že močno ogroža navadno rdečo veverico (spodaj - Sciurus vulgaris). 

Rdeča veveriva | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri sosedih so jo namensko izpustili v naravo

O ljubki sivi veverici so se podrobno razpisali v okviru projekta LIFE ARTEMIS: "Siva veverica je severnoameriška vrsta veverice, ki so jo v Evropi namerno naselili v Veliki Britaniji in Italiji. V Italiji so leta 1948 naselili dva para, vrsta pa se je po ustalitvi uspešno širila in danes poseljuje že več kot 2000 kvadratnih kilometrih."

Čeprav se zdi živalica povsem neškodljiva, je po ugotovitvah stroke začela izpodrivati  domorodno rdečo veverico,  katere območje razširjenosti se je močno zmanjšalo. "V Italiji so leta 1997 pripravili načrt odstranitve sivih veveric. Predviden je bil lov veveric v pasti, injicjiranje pomirjevala in usmrtitev z uspavalom. Ukrepom so močno nasprotovali varuhi živali, ki so proti organizaciji, ki je oblikovala ukrepe, so sprožili tožbo. V času procesa, ki je trajal kar tri leta, odstranjevanja živali niso smeli izvajati. Na koncu je sodišče odločilo, da so ukrepi smiselni in jih dovolilo, a v tem času se je siva veverica že tako razširila, da je dosegla sklenjeno gozdno območje Alp, zato odstranitev ni več mogoča," opisujejo.

Ukrepi so zdaj po njihovih navedbah usmerjeni v zmanjšanje populacije ter preprečevanje širjenja. Številne ukrepe so med letoma 2010 in 2014 izvajali tudi v projektu LIFE EC-SQUARE. 

Od julija 2016 je siva veverica vključena na seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo. Skladno z Uredbo EU 1143/2014 vrste ni dovoljeno uvažati na ozemlje Evropske Unije, jo posedovati, gojiti, prevažati, dajati na trg, uporabljati in izmenjevati, gojiti ter je izpuščati v okolje. 

V Sloveniji je še nismo zaznali, a jo stroka v kratkem pričakuje tudi pri nas. Če jo srečate, to javite z aplikacijo Invazivke, navodila najdete TUKAJ

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 10:34 11.januar 2024.

    a se vi hecate ? zadnjič gledam članek, kako nekdo slika pitone na poti v okolici ljubljane, ( ni bilo na fotki videti, da bi jih nekdo peljal na vrvici na sprehod) pa nihče nič, don pa naj se bojimo ...prikaži več ene veverice.bučki trapasti, pejte mal v štacune z živalmi pa glejte kaj vse vam prodajajo. aja pa še tole dons je na netu članek od invazivnih školjk. cel Blejsk jezer jih je , pa nikomor nič. sicer pa tud koruza in krompir pa kaki tud niso domače sorte, a ne ?

  • Plavi-mil 09:43 11.januar 2024.

    A, Tini, kaj ni naredila že zadosti škode?

  • Pepe007 07:51 11.januar 2024.

    Tak članek je nevarno objaviti. Lahko se zamerite eni Tini in boste izginili z medijskega prizorišča. Če je ministrica odletela, so sposobni ugasniti tudi en majhen medij.