Trajnostno
208 ogledov

Čedalje več sredstev za investicije v varstvo okolja

Kovček denarja Profimedia Fotografija je simbolična.
Vrednosti investicij in tekočih izdatkov za varstvo okolja se je leta 2022 v primerjavi z letom prej povečala.

Investicijska sredstva za varstvo okolja so bila večja za 16,5 odstotka, tekoči izdatki pa za 5,6 odstotka, je danes sporočil statistični urad. Za investicije v varstvo okolja je bilo leta 2022 namenjenih 409 milijonov evrov. Največji delež so obsegala vlaganja v upravljanje odpadnih voda, in sicer 34,7 odstotka oz. 142 milijonov evrov.

Tekoči izdatki za varstvo okolja so znašali 831 milijonov evrov. Največ, to je skoraj 46,8 odstotka oz. 389 milijonov evrov, jih je bilo namenjenih ravnanju z odpadki.

V industriji so za varstvo okolja med proizvodnim procesom namenili 59,8 odstotka, za varstvo okolja ob koncu proizvodnega procesa pa 40,2 odstotka investicij.

V strukturi vrednosti investicij v varstvo okolja je bila na prvem mestu osrednjeslovenska statistična regija (54,3 odstotka), sledili sta savinjska (7,4 odstotka) in podravska regija (6,9 odstotka).

Tudi pri deležu vrednosti tekočih izdatkov za varstvo okolja je bil vrstni red enak. Največ, in sicer 32,5 odstotka, je prispevala osrednjeslovenska statistična regija, sledili sta savinjska in podravska regija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.