Trajnostno
540 ogledov

Konec iskanja pravega polnilca

polnilec polnilci Profimedia
Proizvajalci elektronskih naprav bodo morali za proizvode, ki jih bodo po 28. decembru dali na trg EU, poenotiti polnilnik.

Univerzalni polnilnik bo prinesel koristi tako za okolje, saj bo manj odpadkov, kot potrošnike, ki bodo imeli manj stroškov, so izpostavili na ministrstvu za digitalno preobrazbo. 

Vsi mobilni telefoni, tablice, digitalne kamere, slušalke, slušalke z mikrofonom, ročne konzole za videoigre, prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi in ušesne slušalke, ki se prodajajo v EU, bodo morali biti opremljeni z univerzalno polnilno vtičnico USB tipa C. Od pomladi 2026 bo ta obvezna tudi za prenosnike.

Gre za novo evropsko zakonodajo, ki pa jo bo lahko Evropska komisija v prihodnje prilagajala sodobnim tehnologijam, tudi za brezžično polnjenje, so zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

S polnilnikom ali brez

Poleg tega bo omogočena ločena prodaja polnilnikov od elektronskih naprav, kar bo označeval piktogram, na podlagi katerega se bo potrošnik lahko odločil za nakup nove elektronske naprave s polnilnikom ali brez njega.

Hkrati se uvaja oznaka glede specifikacij zmogljivosti polnjenja z informacijo o najmanjši in največji moči, potrebni za učinkovito polnjenje elektronskih naprav. Tako bosta piktogram z informacijo, ali je elektronski napravi priložen polnilnik ali ne, ter oznaka s specifikacijo zmogljivosti polnjenja uporabniku olajšala izbiro najustreznejše polnilne naprave.

Nova zakonodaja je del širših prizadevanj EU za zmanjšanje količine e-odpadkov in opolnomočenje potrošnikov za sprejemanje bolj trajnostnih odločitev. Nova pravila se bodo uporabljala za proizvode, ki so bili dani na trg po datumu začetka uporabe, torej po 28. decembru 2024 oziroma po 28. aprilu 2026 za prenosnike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.