Trajnostno
202 ogledov

Podelili prve certifikate za trajnostno poročanje

trajnostno trajnostnost trajnostno poročanje Profimedia
Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) je danes podelil prve cetrifikate IRDO za trajnostno poročanje na tretji stopnji usposabljanja.

Prve certifikate IRDO je prejelo 13 strokovnjakov, ki so se s tem skupaj s svojimi delodajalci zavezali k vključevanju družbene odgovornosti in trajnostnosti v poslovanje ter sledenje usmeritvam za trajnostno poročanje.

IRDO tovrstna usposabljanja od leta 2016 izvaja na prvi stopnji ter od leta 2021 na drugi stopnji, skupaj je doslej podelil več kot 340 certifikatov. Letos je začel še z usposabljanji na tretji stopnji zahtevnosti, danes je tako certifikat ESRS Expert za trajnostno poročanje prejelo prvih 13 udeležencev, so sporočili z inštituta.

Evropski standardi za trajnostno poročanje (ESRS) pomenijo izvajanje evropske direktive za trajnostno poročanje in uredbe o razkritjih, povezanih s trajnostnostjo, v sektorju finančnih storitev tudi v slovenski praksi. S tem pomenijo upoštevanje mnogih drugih zakonodajnih zahtev, ki takšno prenovo poslovnih modelov spremljajo, so pojasnili na inštitutu.

Evolucija zakonodajnih zahtev

Direktorica IRDO Anita Hrast je povedala: "Od leta 2019 do danes se je v evropskem prostoru zgodila prava evolucija zakonodajnih zahtev. Ta predvideva, da se bodo podjetja, kmalu pa tudi druge organizacije, naglo prilagodila zelenemu prehodu in s tem prenovila svoje poslovne modele v bolj trajnostne. Da bi se to dejansko lahko zgodilo, pa ob že sprejeti in še prihajajoči zakonodaji na področju trajnostnosti v evropskem in slovenskem prostoru potrebujemo tudi znanje v praksi."

Doslej je v EU o trajnostnosti poročalo približno 11.600 podjetij, letos pa se je število zavezancev za poročanje povečalo na približno 49.000. V Sloveniji bo z letom 2024 zavezancev za poročanje približno 450, ugotavljajo na IRDO.

Vpis za drugo generacijo imetnikov certifikata IRDO na področju trajnostnega poročanja v podjetjih in drugih organizacijah je že mogoč, novo usposabljanje pa se bo začelo 27. septembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.