Trajnostno
104 ogledov

Podnebne spremembe močno občuti ta naša ptica

Belka Profimedia

"Je vrsta visokogorja, ki je s svojim belim zimskim perjem zares varna pred plenilci le na snegu. Snežna meja se pri nas pomika vse više, sneg pa spomladi vse hitreje izginja, s čimer sočasno izginjajo tudi njena skrivališča," opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). 

Kot so pojasnili na svojem Facebook profilu, sta kriza biodiverzitete in podnebna kriza prepleteni: "Podnebne spremembe pospešujejo upadanje biodiverzitete, zaradi slabšega stanja narave pa so njihovi učinki še izrazitejši."

Z ohranjanjem in obnovo biodiverzitete zato blažimo podnebne spremembe in krepimo odpornost naših skupnosti proti njihovim negativnim učinkom v okolju. 

DOPPS

In to po njihovih opažanjih že močno občuti belka. Na društvu s telemetričnimi raziskavami belke raziskujejo vpliv podnebnih sprememb, plenilcev in človeških motenj na to ogroženo vrsto in se trudijo za njen obstoj v Sloveniji. Več o mreži Plan B za Slovenijo TUKAJ

Kot pišejo na straneh Lovske zveze Slovenije, je pri nas belka na splošno maloštevilna: "Ogroža jo zlasti vse večji nemir v visokogorju, še posebno v času gnezditve. Spada med trajno zavarovane vrste."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.