Trajnostno
2617 ogledov

Strožji monitoring nad škodljivimi izpusti za vse industrijske onesnaževalce

Kanal Kanal. Foto: Profimedia
Predlagatelji novele zakona o varstvu okolja so danes vnovič nanizali razloge za njeno potrditev in opozorili na zdravstvene težave, s katerimi se sooča lokalno prebivalstvo. Kritični so bili tudi do protestnikov proti predlogu novele, po mnenju župana Kanala ob Soči Mihe Stegla je bila večina udeležencev plačana in pripeljana.

"S spremembami zakona o varstvu okolja zahtevamo predvsem tri stvari - da se konča stanje, kjer so prebivalci, ki živijo v okolici sosežigalnice, deležni nesprejemljivega onesnaževanja in da so obravnavani enako ter da so te mejne vrednosti škodljivih izpustov industrijskih onesnaževalcev urejene bistveno strožje kot trenutno," je v današnji izjavi za javnost poudarila Kristina Krajnc iz Inštituta 8. marec

Predlagatelji zahtevajo tudi bolj transparentno delovanje in strožji monitoring nad škodljivimi izpusti za vse industrijske onesnaževalce ter da se kršitve in opustitve tega ravnanja, nadzora in omejitev onesnaževanja obravnavajo kot prekrški, ne kot zgolj lahki prekrški, je dodala Krajnc.

"Imamo vrtso zdravstvenih težav"

Župan Kanala ob Soči Miha Stegel je izpostavil, da je občina ena najbolj prizadetih zaradi obolevanja raka. "Zaradi dolge zgodovine sosežiga odpadkov imamo vrsto zdravstvenih težav, zato je občinski svet Občine Kanal ob Soči, ki je bil na novo izvoljen le pred dobrim letom dni in realno izraža voljo volivcev, brez enega glasu podprl predlagan zakon," je bil jasen.

Prav tako se je občinski svet po županovih besedah jasno izrazil proti povečanju obsega sosežiga odpadkov ter s sklepoma jasno sledil zdravniški stroki, ki je po Steglovih besedah tudi edina stroka, ki lahko poda strokovno mnenje glede vplivov na zdravje ljudi.

Odzval se je tudi na protest v njihovi občini proti predlogu novele in poudaril, da je bila "velika večina udeležencev na protestu plačana in pripeljana iz sosednjih občin, le manjšina je bila iz občine Kanal in le peščica iz dejanske okolice cementarne".

Po županovih besedah je tehnološko možno očistiti izpuste na enako raven kot sežigalnice, saj gre za enake snovi.

"Zakonsko besedilo predvideva tudi zelo dolgo prehodno obdobje, ki bo v praksi vsaj pet let do uveljavitve zakona. V tem času bo možnost izvesti tako tehnične posodobitve kot pridobiti denarna sredstva za prilagoditev podnebnim spremembam s strani EU. Tako se bo podjetje lahko prilagodilo, preživelo, preživeli pa bomo tudi prebivalci te tragične Soške doline," je sklenil.

Na obolelost prebivalcev za rakom je opozoril tudi Bojan Goljevšček iz Zveze sindikatov azbestnih bolnikov Slovenije in opozoril, da se pljučni rak uspešno ozdravi, če je pravočasno odkrit.

"Glasovanje je čez dva tedna in to ni tema ločevanja"

Mojca Lukan z Inštituta 8. marec je dodala, da s sprejetjem zakona Salonitu Anhovo grozi zmanjšanje dobička. "Ne izguba, ampak zmanjšanje dobička, ki je sicer več kot 20-milijonski. In kapital žal deluje tako, da ta dobiček v celoti brani in to na račun zdravja in življenj ljudi," je bila kritična.

Kot je dejala, so bili v času postopka priprave in sprejemanja zakona v inštitutu deležni "marsikaterih udarcev pod pasem, do tretje obravnave zakona v DZ pa jih pričakujejo še veliko več".

Kot je sklenila predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač, predlagatelji verjamejo, da na koncu dobro vedno zmaga. Izrazila je hvaležnost trem koalicijskim strankam, ki ta zakon neomajno podpirajo, pa tudi opozicijski NSi, ki je zakon podprla.

"Proti zakonu se je obrnila stranka SDS in pokazala hrbet ljudem, ljudem, ki so v resnici tudi njihovi volivci, in naše sporočilo je samo to - glasovanje je čez dva tedna in to ni tema ločevanja, to je tema, kjer si prebivalci in prebivalke zaslužijo, da se enkrat celoten DZ postavi za njih in da jasno sporočilo, da tuj kapital nima kaj teptati življenja ljudi," je sklenila.

Predlog novele so nevladniki vložili v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha s 5000 overjenimi podpisi volivcev.

"Gre za kompleksno strokovno vprašanje"

V Salonitu Anhovo so v odzivu na novinarsko konferenco nevladnih organizacij zapisali, da so obtožbe zoper njih neutemeljene, neresnične in zavajajoče. Kot so izpostavili, podjetje deluje skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem in zakonodajo ter v svojih ambicioznih razvojnih načrtih resda predvideva dosego ogljične nevtralnosti do leta 2035, a pod pogojem pridobitve vseh ustreznih dovoljenj in na podlagi obstoječe tehnologije za industrijo, v kateri deluje.

Izpostavljajo, da gre za izredno kompleksno strokovno vprašanje, ki ga ni moč razrešiti na ulici. "Zakonodajni predlog potrebuje široko strokovno razpravo o tem, kaj je mogoče tehnološko doseči na področju sežiga in kaj na področju cementne industrije oziroma pri sosežigu," so poudarili in dodali, da gre pri sežigu in sosežigu za dve popolnoma ločeni tehnologiji, ki jih ne enači nobena država na svetu.

Zavrnili so tudi navedbe o shodu delavcev, ki so izrekli nasprotovanje predlagani noveli. "Pretekli četrtek so sindikati in svet delavcev Salonita Anhovo na lastno pobudo pripravili shod pred občino, ki se ga je udeležilo več kot 450 ljudi. Delavke in delavci so na shod prišli prostovoljno, kar so tudi sami večkrat izpostavili. Ostro zavračamo navedbe, da bi vodstvo ali lastniki na delavce kakorkoli pritiskali," so sklenili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Plavi-mil 08:52 20.februar 2024.

    A, ne bo ta bajsa že nehala, koliko škode je naredila že z referenumom o vodah? delati naj se spravi, ne pa da cuza naš denar in se sonči .

  • Nevica 07:41 20.februar 2024.

    Ko levičarji govorijo o strožjem nadzoru, kmetu odpeljejo zdrave krave, vrnejo pa bolne in shirane. Pod Golobom je nemogoče zaupati čemurkoli, še posebno če gre za strokovna vprašanja - ker je odstranil večino strokovnjakov v svojih kadrovskih čistkah....Gotovo imajo določeni ...prikaži več problemi tudi dobre rešitve - PO GOLOBOM GOTOVO NE!

  • Nevica 16:53 19.februar 2024.

    Zaenkrat še vsi zremo v Golobov, Nikin, Jenullov, Musarčin "OBRAZ" in čakamo, da jih kanček poštene vesti trajno umakne s političnega odra. Da bodo ljudje malo zadihali! Janša ni ljudem še nikoli pokazal hrbta, ko je imel škarje in platno! ...prikaži več Imel je odlične načrte za Slovenijo. Golob je UNIČIL VSE! Celo ustavil je nekatere že začete projekte in denar preusmeril v zrak!