Trajnostno
232 ogledov

Teh odpadkov smo lani uvozili največ

deponija smeti odpadki Slovenija Epa
Znani so podatki o tem, koliko odpadkov smo lani v Sloveniji uvozili iz tujine.

Inšpektorat za okolje in energijo je na podlagi podatkov iz carinskih deklaracij, prejetih s strani Finančne uprave RS, izdelal analizo uvozna in izvoza odpadkov iz in v tretje države za leto 2023. Lani smo izvozili več kot 162 tisoč ton odpadkov, kar je 10 odstotkov manj kot leta 2022. Količina izvozne odpadne plastike se je v primerjavi z letom 2022 zmanjšala za okoli 10 odstotkov. 

Uvozili smo nekaj manj kot 108 tisoč ton odpadkov. Med odpadki, ki smo jih največ uvažali, so odpadne kovine in odpadne barvne kovine. V primerjavi z letom 2022 je bil uvoz odpadnega papirja in odpadne plastike manjši.

deponija smeti Slovenija | Avtor: Epa Epa

Število izvoznih deklaracij se je lani v primerjavi z letom 2022 povečalo za dobrih 5 odstotkov. Lani so se prvič na slovenskih carinskih izpostavah vlagale carinske deklaracije za izvoz odpadkov iz Hrvaške ter Slovaške. Analiza je pokazala, da se je kljub povečanem številu izvoznih deklaracij količina izvoženih odpadkov v primerjavi z letom 2022 zmanjšala za 10 odstotkov. Večinoma se je izvažala odpadna plastika, iz odpadkov pripravljeno gorivo (angleško Refuse Derived Fuel – RDF), odpadni papir ter odpadne kovine in odpadne barvne kovine. 

Odpadke smo izvozili v 22 različnih namembnih držav, kar je pet več kot v letu 2022. V več kot 71 odstotkih primerov sta bili namembni državi Bosna in Hercegovina ter Srbija. "Iz odpadkov pripravljeno gorivo se je izvažalo izključno v Bosno in Hercegovino, odpadna plastika pa v večji meri v azijske države (Malezija, Indonezija, Vietnam, Tajvan in Laos). Še vedno je bila najpogostejša namembna država za odpadno plastiko po količini Turčija. V navedene azijske države se je izvažalo tudi precejšnje količine odpadnega papirja," je razvidno iz podatkov omenjene analize. 

V primerjavi z letom 2022 smo lani izvozili približno 10 odstotkov manj odpadne plastike. "Tako po številu deklaracij kot količini je bilo največ deklaracij sprejetih za izvoz v Bosno in Hercegovino (RDF). V primerjavi z letom 2022 se je izvoz odpadne plastike v Turčijo zmanjšal za več kot polovico (v letu 2023 izvoz dobrih 13 tisoč ton, v letu 2022 pa slabih 28 tisoč ton), kar je posledica spremembe turške nacionalne zakonodaje, v kateri so prepovedali uvoz določenih vrst oziroma kod odpadne plastike," piše v poročilu. "V letu 2023 se je nadaljeval izvoz odpadne plastike v Malezijo, Indonezijo, Vietnam, Tajvan in Laos, predvsem se je količinsko povečal izvoz odpadne plastike v Malezijo in Vietnam. Tudi v letu 2023 je bilo število namembnih držav osem, poleg že omenjenih je bila namembna država za izvoz odpadne plastike še Srbija."

Uvozili precej manj odpadkov kot leto pred tem

V primerjavi z letom 2022 se je lani količina uvoženih odpadkov zmanjšala za približno 15 odstotkov. Skoraj 75 odstotkov celotne količine uvoženih odpadkov so predstavljale uvožene odpadne kovine in odpadne barvne kovine. Zmanjšale so se količine uvoženega odpadnega papirja in odpadne plastike. 

Odpadke smo uvozili iz 23 držav. "Po letu 2021, ko se je trend uvoza odpadkov povečal, se je v lanskem letu podobno kot v letu 2022 nadaljeval trend zmanjševanja sprejetih uvoznih deklaracij. V primerjavi z letom 2022 se je število uvoznih deklaracij zmanjšalo za približno 5 odstotkov (v letu 2023 je bilo sprejetih 4609 uvoznih deklaracij, v letu 2022 pa 4849). Skladno z zmanjšanjem števila deklaracij se je zmanjšala tudi količina uvoženih odpadkov približno za 15 odstotkov (v letu 2023 je bilo uvoženih nekaj manj kot 108 tisoč ton odpadkov, v letu 2022 nekaj manj kot 126 tisoč)." Najbolj se je zmanjšala količina uvoženih odpadnih svinčevih akumulatorjev. V lanskem letu jih je bilo uvoženih samo slabih 62 ton, medtem ko jih je bilo v letu 2022 uvoženih preko 800 ton.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.