Trajnostno
1106 ogledov

Urbani čebelnjak nad Mariborom: skrb za biotsko raznovrstnost

Dora Barbara Balog NKBM
1/5
Saša Despot
Nova KBM za biotsko raznovrstnost skrbi tudi z urbanim čebelnjakom.

V sklopu svoje okoljske zavezanosti so v Novi KBM na strehi poslovne stavbe v Mariboru vzpostavili urbani čebelnjak, kjer domuje pet čebeljih družin. Ta projekt ni le del njihove širše ESG strategije, ampak tudi prispevek k bolj trajnostnemu in zelenemu mestu.

Urbanemu čebelarstvu v Novi KBM pripisujejo velik pomen tudi zaradi njegovega vpliva na biotsko raznovrstnost. Mestne čebele so namreč zaradi pestrosti prehrane in odsotnosti pesticidov pogosto bolj zdrave in produktivne kot podeželske.

Čebele, ki so na strehi mariborske poslovne stavbe zaživele v svojem novem domu natanko pred dvema letoma, so do zdaj pridelale že več kot 100 kilogramov kakovostnega cvetličnega medu. Poleg kratke zračne razdalje do dveh zelenih mestnih gričev, Kalvarije in Piramide, je banka poskrbela tudi za nasaditev medovitih rastlin v bližini čebelnjaka, kar omogoča čebelam ustrezno okolje za uspešno delo.

čebelnjak in role na strehi NKBM | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za čebele skrbi izkušen čebelar

Skrb za več kot 200.000 čebel je banka prepustila izkušenemu čebelarju in predavatelju praktičnega dela uvajanja mladih čebelarjev Marjanu Korošcu iz Zveze društev čebelarjev Štajerske. Med pridelan v urbanem čebelnjaku je skrbno shranjen za posebna poslovna darila.

Na svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije razglasila 20. maja, Nova KBM s ponosom predstavlja svoje uspešno urbano čebelarjenje. Verjamemo, da vsak korak k ohranjanju čebel in divjih opraševalcev prispeva k bolj zdravemu okolju in trajnostni prihodnosti za vse nas.

Vabimo vas, da si ogledate video o urbanem čebelnjaku nad mestom in se pridružite prizadevanjem za ohranjanje čebel ter divjih opraševalcev. Skupaj lahko ustvarimo okolje, ki omogoča njihovo uspešno in vitalno obstojnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 07:46 02.junij 2024.

    Uboge čebele v smogu in smradu mestnega zraka ,da o hrupu ne govorimo . Zakaj nas nekateri želijo prepričati ,da čebele sodijo v mestno okolje. To je laž...lahko noč g.NOČ.

  • Friderik1950 12:46 01.junij 2024.

    Vse lepo in prav. Lepo pa bi bilo tudi, če bi banka v lasti Madžarov dvignila obresti na depozite na raven ostalih bank, ne pa, da se kot v bistvu štajerska banka obnaša najbolj škrto in s tem slabi razvoj ...prikaži več štajerskega dela države. Sicer pa, prav nam je.