Trajnostno
23026 ogledov

Veste, kaj pomenijo številke 2, 4 in 5 na plastični embalaži?

ženska kupuje jogurt
1/2
Profimedia
Kdaj ste nazadnje pogledali označbe na plastični embalaži? Preverite, kateri materiali so neškodljivi za zdravje.

Na plastični embalaži je običajno oznaka, ki označuje material, iz katerega je sestavljena. Gre za trikoten znak s puščicami v smeri urinega kazalca, v katerem je zapisana številka. Prav ta številka torej označuje, za kateri material gre.

Pri izdelkih, ki so označeni s številkami 2, 4 in 5,  so sestavljeni iz plastike najvišje kakovosti. To pomeni, da je najmanj verjetno, da bi plastika izločala najbolj škodljive kemikalije. Med najbolj nevarnimi so embalaže z oznakami 3 in 6, medtem ko je pri embalaži z oznakama 1 in 7 potrebna previdnost. 

oznaka za recikliranje plastična embalaža | Avtor: Profimedia Profimedia


Kaj pomenijo številke od 1 do 7?

Kot rečeno, ni vsaka plastika enako dobra, na kar opozarjajo tudi Ekologi brez meja. Dobro si je zapomniti, kaj katera od številk pomeni in zakaj se določenim izogniti.

Številka 1 (PET/PETE; polietilen tereftalat): izdelki so primerni za enkratno uporabo, saj obstaja možnost, da izpustijo potencialno nevarne snovi. Med njimi je tudi DEHA, ki je na seznamu rakotvornih snovi

Številka 2 (HDP/HDPE; polietilen visoke gostote): t. i. »dobra plastika«, za katero obstaja najmanjša verjetnost, da bo izpuščala kemikalije v vodo. Je delno prozorna ali povsem bele barve.

Številka 3 (PVC/V; polivinilklorid): plastika izpušča strupeni kemikaliji DEHP in BPA. Po podatkih Ekologov brez meja je to še vedno najpogosteje uporabljena plastika za plastenke.

Plastična embalaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Številka 4 (LDPE; polietilen z nizko gostoto): ne izpušča kemikalij v vodo. Najpogosteje se uporablja za izdelavo živilskih vrečk. 

Številka 5 (PP; polipropilen): t. i. »dobra plastika, ki je običajno bele ali polprozorne barve. Največkrat se uporablja za lončke za jogurt.

Številka 6 (PS; polistiren): stiren je snov, ki povzroča glavobole, omotičnost, utrujenost in zmedenost. Najpogosteje se uporablja v kavnih skodelicah za enkratno uporabo in za embalažo hitre prehrane. 

Številka 7 (PC/PLA ali brez oznake; polikarbonat): plastika, ki izloča kemikalijo BPA. Večja izpostavljenost kemikaliji povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hibe pri rojstvu … Uporablja se v bidonih, pisarniških aparatih za vodo …

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • T_rex 23:23 28.januar 2024.

    B.P. [avtor] pa se to: zakaj se to res staro stvar s5 objavlja po skoraj "12-ih letih" ? https://ebm.si/prispevki/kratek-vodic-oznak-ki-oznacujejo-kemijsko-sestavo-plastenk

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 17:32 28.januar 2024.

    Polistiren in stiren nista ena in ista snov! Se takoj vidi, da je članek napisal nekdo, ki o kemiji nima pojma!

  • Ender3 15:03 28.januar 2024.

    Bravo, končno uporaben prispevek na tem portalu..