Trajnostno
60437 ogledov

Vrtoglave globe za zaraščene kmetijske površine

Zaraščeno Profimedia
Pisala nam je bralka, ki jo moti neurejena in neobdelana kmetijska površina ob njeni hiši. Gre za lastnika, ki parcele nima namena prodati in urejati. Zanima jo, kaj lahko naredi v njenem primeru, saj se rastje širi na ostala zamljišča.

"Takšna dejanja lahko prijavite na inšpektorat za kmetijstvo, kjer po prijavi opravijo pregled na terenu. Ocenijo, ali gre za zanemarjeno zemljo ali za izjemo, ki glede na predpis, izpolnjuje pogoje za pravilno vrsto rabe dreves in grmičevja in primerne metode kmetovanja za preprečevanje zbitosti tal, erozije in onesnaženja ter za zagotavljanje trajne rodovitnosti zemljišč," so nam pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Globa do 200.000 evrov

Če ocenijo, da je kmetijska površina neurejena in zaraščena, je predvidena globa za pravne osebe od 5.000 do 100.000 EUR, za pravne osebe, ki štejejo za srednjo ali veliko gospodarsko družbo od 10.000 do 200.000 EUR.

Za samostojnega podjetnika posameznika je predvidena globa od 2.000 do 50.000 EUR, za odgovorne osebe pravne osebe ali odgovorne osebe samostojnega podjetnika od 500 do 5.000 EUR.

Za fizične osebe je predvidena globa od 500 do 5.000 EUR.

"V izogib globi upoštevajte, da je najboljši pristop za obvladovanje zaraščanja odvisen od specifičnih pogojev vaše kmetijske površine, vrste rastlin, ki jih gojite, in lokalnih okoljskih predpisov. Pred izvajanjem ukrepov se posvetujte z lokalnimi strokovnjaki in preučite primernost za vašo posebno situacijo," še svetujejo.

Trava Slovenija Astronomske kazni za nepokošeno travo
Komentarjev 14
  • bobubob 16:32 29.december 2023.

    Je najprej dovolj dela za inšpekcije kje drugje - pa jih ni na spregled tudi, če jih pokličeš. Kurjenje odpadnih kmetijskih folij, namakalnih sistemov in embalaže, avtoodpadi, betoniranje manipulativnih ploščadi....vse na KZ. Goloseki. Seveda, če pa te vipoid, ki želi ...prikaži več tvojo parcelo, vzame na piko, bodo merili tudi višino 'zanemarjene' trave in seveda neumorno pisali globe. Zato pa imamo pravno državo, kajne. Množico predpisov in ni hudič, da ne najdeš pri nekom kršitve, če ga želiš zajeb*vat...

  • Kmodri 08:01 25.december 2023.

    Nepokošen travnik je zatočišče za razne žuželke in živali. Bogati biotske raznolikost.

  • simon30 15:29 24.december 2023.

    To ni res, da te oglobijo, ob Peruzzijevi cesti v Ljubljani na kmetijski njivi katere lastnik je g. Mihevc že 20 let raste deponija raznih odpadkov in mu inšpektor nič ne more!