Trajnostno
51 ogledov

Za boljše razumevanje razvili novo orodje

računalnik Žurnal24 main
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter ob strokovni podpori evropske skupnosti znanja in inovacij pripravilo eVodnik za ozelenitev visokega šolstva.

"Danes na vsakem koraku slišimo besedni zvezi "zeleni prehod" in "trajnostni razvoj", vendar hkrati ugotavljamo, da se razumevanje pojmov "zeleno", "ozelenitev" in "trajnostno" lahko zelo razlikuje. V Sloveniji predstavljata osnovno izhodišče za razumevanje "zelenega prehoda" in "trajnostnega razvoja" nedvomno temeljna mednarodna akta na tem področju, ki sta zavezujoča tudi za Slovenijo: Evropski zeleni dogovor in Agenda 2030 za trajnostni razvoj, ki sta med seboj povezana, vendar ima vsak svoje cilje," pojasnjujejo na pristojnih ministrstvih.

eVodnik za ozelenitev visokega šolstva je namenjen spodbujanju skupnega razumevanja in udejanjanja ozelenitve visokega šolstva v Sloveniji. Pripravili so ga na pobudo visokošolskih zavodov, ki izvajajo pilotne projekte v okviru Reforme visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0.

Pomemben segment eVodnika je ePojmovnik z 10 rubrikami in več kot 120 gesli, katerega namen je čim bolj jasno opredeliti splošne pojme s širšega področja zelenega prehoda in trajnostnega razvoja, pa tudi z bolj specializiranih področij, ki so pomembna za visokošolske deležnike in njihova prizadevanja za ozelenitev visokega šolstva.

Poleg tega ponuja eVodnik tudi mednarodne usmeritve, informacije o trenutnih procesih sistemske podpore ozelenitvi visokega šolstva v Sloveniji in nekaj smernic, kako pristopiti k ozelenitvi visokega šolstva. Na voljo so tudi primeri pristopov k ozelenitvi iz slovenskega visokošolskega prostora. Trenutno je eVodnik dostopen le v slovenščini, v začetku prihodnjega leta pa bodo vsebine na voljo tudi v angleškem jeziku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.