Trajnostno
100 ogledov

Zanimanje za 150 odstotkov večje kot leto prej

prejemniki certifikata Green Star 2022 Anže Krže
Ob napovedih o ohlajanju gospodarstva se podjetja zavedajo nujnosti zelenega prehoda za nadaljnjo rast. To dokazuje tudi velik porast zanimanja za pridobitev certifikata Green Star.

V primerjavi z letom 2022 je zanimanje za pridobitev certifikata Green Star občutno naraslo. "Veseli smo, da slovenska podjetja vseh velikosti prepoznavajo dodano vrednost, ki jo predstavlja uvajanje trajnostnega poslovanja. Podjetja ugotavljajo, da ob uvajanju trajnostnih praks dobivajo tudi nov pogled na lastno poslovanje, proces uvajanja sprememb, medsektorsko povezovanje ter oblikovanje novih produktov in storitev," je dejala izrvšna direktorica CER, Ana Struna Bregar.

Certifikat pridobilo 35 podjetij

Certifikati Green Star za leto 2022 potrjujejo trajnostna prizadevanja gospodarskih družb in temeljijo na mednarodno uveljavljenih smernicah trajnostnega poslovanja. V letošnjem letu se je v postopek certificiranja vključilo kar 45 gospodarskih družb, ki poslujejo v Sloveniji in tujini, kar je za 150 odstotkov več kot leta 2022. Certifikat je pridobilo 35 podjetij iz različnih sektorjev od bančništva, finančnih storitev, zavarovalništva, upravljanja in razvoja nepremičnin, trgovine, proizvodnje, IT, farmacije in drugih. Vsa podjetja, ki so vstopila v postopek certificiranja, skupaj zaposlujejo skoraj 33 tisoč ljudi in imajo kumulativno preko 6,5 milijarde čistih prihodkov.

Certifikate Green Star sta podelila Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in Gregor Benčina, predsednik sveta zavoda CER. V svojih nagovorih sta izpostavila pozitivne premike, ki se na področju zasledovanja ciljev zelenega prehoda dogajajo tudi zaradi sprememb kulture v podjetjih. Aktivni pristop k doseganju visokih standardov postopka certificiranja ocenjujeta kot pozitiven, tudi z vidika uresničevanja cilja Evropske unije, da se preoblikuje v pravično in uspešno družbo s sodobnim in konkurenčnim gospodarstvom. Benčina je v nagovoru poudaril, da bo morala tudi država spodbujati bolj napredne, da bomo lahko gradili uspešno okolje in ustvarjali blaginjo za vse v državi. Jerneja Jug Jerše je dejala: "Evropski zeleni dogovor ni dober le za okolje, je tudi strategija rasti. Moramo ga videti kot priložnost, da dosežemo okoljske cilje. Skozi Evropski zeleni dogovor spreminjamo tudi miselnost – tako podjetij kot tudi posameznikov. In Green Star ustvarja priložnost za razmislek."

Certifikat Green Star za leto 2022 so prejela podjetja: 

AKIDS, Brusnica, BTC, Corwin, Crowe BFS, Dechatlon Slovenija, EES Sistemi, Elan, Generali zavarovalnica, Globelink EG SOL, Gorenjska banka, Habjan transport, Hisense Europe, Intech Group, Knauf Insulation Slovenija, Lab4Pay, Lidl Slovenija, Lumar, Madwise, Meja Šentjur, Mercator, MSD Slovenija, MSD Hrvaška, M Sora, Nomago, Nova KBM, Sečnik transport, SID banka, Smartis, Spar Slovenija, Summit avto, Telekom Slovenija, Traig Transport, Unicredit banka, Zavarovalnica Triglav.

Kaj je Green Star?

Green Star je prvi certifikat za uspešno uvajanje trajnostnih - ESG načel in podnebnega ukrepanja v poslovanje podjetij. Certifikat, ki ga po izpolnjenem zahtevnem postopku podeljuje CER, partnerstvo za trajnostno gospodarstvo, nagrajuje in izpostavlja podjetja, ki pogumno, odločno in konkretno stopajo po poti zelene preobrazbe. Green Star temelji na mednarodnih okvirih in standardih za trajnostno poročanje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.