Trajnostno
7513 ogledov

Zaznali še eno grozljivo posledico podnebnih sprememb

Metulj monarh Profimedia
"Predvsem je to povezano s podnebnimi spremembami - suša in visoke temperature"

V Mehiki so na območjih prezimovanja zabeležili ogromen upad števila metuljev vrste monarh v primerjavi z lanskim letom, so v sredo opozorili strokovnjaki. Ocenjujejo, da se je število zmanjšalo predvsem zaradi podnebnih sprememb in uporabe pesticidov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oranžno-črni metulji z belimi pikami so v tokratni sezoni prezimovanja našli dom na površini v velikosti 0,9 hektarja, je sporočila direktorica za varstvo narave pri nacionalni komisiji za zavarovana območja Gloria Tavera. To je 59 odstotkov manjša površina kot lani, je opozorila.

Metulj monarh | Avtor: Profimedia Profimedia

"Predvsem je to povezano s podnebnimi spremembami - suša in visoke temperature na gnezdiščih in v habitatih na selitveni poti," je dejala Tavera. Pomemben dejavnik pa je po njenem prepričanju tudi uporaba pesticidov na poljih svilnice, s katero se prehranjuje gosenica monarha, v ZDA in Kanadi.

Pomagali jim bodo

Kljub temu pa so prepričani, da imajo na voljo orodja in zagon, da pomagajo populaciji monarha, da si opomore.

Monarha so leta 2022 dodali na rdeči seznam ogroženih vrst Mednarodne zveze za ohranjanje narave (IUCN). Ta vrsta metulja je posebna, saj je zanjo značilna sezonska migracija iz Kanade in severa ZDA proti Kaliforniji in Mehiki.

Metulj monarh | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri tem pa opravi okoli 4.000 kilometrov dolgo pot. Ker ta vrsta metulja živi le nekaj mesecev, njihova pot pa lahko traja tudi do pol leta, pomeni, da se na pot odpravijo eni monarhi, na cilj pa lahko prispe naslednja generacija.

Preberite še zadnje podatke o višanju temperatur TUKAJ

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Friderik1950 16:08 09.februar 2024.

    Tudi pri nas drastičen upad metuljev in nočnih velikih vešč. Lani sem recimo v mojem okolju ( na področju ustja dravske doline) videl samo enega belega metulja, na polju, kjer je pred leti mrgolelo citrončkov, belčkov in admiralov. Res nenavadno. ...prikaži več. Še posebej sem si pojav zapomnil ob gonji nad kmeti zaradi zaščite metuljev na ljubljanskem barju. Kaj hočemo, jih pač ni.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:22 09.februar 2024.

    Zaradi takoimenovanih globalnih sprememb je na tisoče "strokovnjakov" dobilo dobro plačane službe.