32 ogledov

Trojček napovedal poroko

V trojčku levosredinskih strank (na sliki šefi Katarina Kresal, Gregor Golobič i Žurnal24 main
Strokovnjaki o ponovitvi volitev dvomijo, saj morebitne ugotovljene kršitve ne bi bistveno spremenile izida.
 

"Izenačili bomo!"

Na spletni strani SDS se je včeraj pojavil nagovor Janeza Janše. V njem opozarja, da izidi še niso dokončni, saj lahko glasovi iz tujine razporeditev še spremenijo. "Verjetno se bomo po mandatih izenačili s trenutno vodečo stranko," pravi. Za prihodnje dni pa Janša omenja podrobno oceno notranjih in zunanjih razlogov za takšen izid.

"Neformalno sodelovanje, sklenjeno pred volitvami, želimo nadaljevati tudi po volitvah," je bilo glavno sporočilo včerajšnjega prvega sestanka zmagovalne trojice Pahor, Golobič, Kresal. "Naš cilj je oblikovanje homogene vlade," napoveduje najverjetnejši mandatar Pahor. Nobeden od trojice pa se še ni hotel izreči, koga bi raje videl v koaliciji: SLS ali DeSUS. "Če bo le mogoče, si želimo oblikovanje širše vlade z dovolj široko politično podporo," pravi Pahor.


 

Ekspres poniknil

Brezplačni tednik Ekspres včeraj ni izšel. Zakaj in ali sploh še bo izhajal, nam niti lastnik in direktor Robert Teršek niti odgovorna urednica Barbara Smisl včeraj nista odgovorila. Prav tako nismo dobili odgovora na  vprašanje, ali jim je s prihodki uspelo pokriti stroške. Včeraj bi sicer izšla prva številka Ekspresa po volitvah.  J. Z.

Iztekel se je rok za pritožbe
Rok za pritožbe na nedeljsko delo volilnih odborov se je iztekel ob polnoči. V SDS pa so nam do zaključka redakcije zatrjevali, da preverjajo stanje na terenu. "Če zakon to dovoljuje, je to povsem legitimno zame," glede možnosti vnovičnega štetja glasov, če SDS vloži pritožbo, pravi predsednik SD. Kresalova pa izraža zaskrbljenost, ker meni, da"v Sloveniji obstaja določena politika, ki je pripravljena postaviti pod vprašaj celotno legitimnost volitev, in to samo zato, ker se obeta, da bo nezadovoljna z izidom". Državna volilna komisija je včeraj nekaj pritožb prepustila komisijam volilnih enot. Med temi pritožbami so tudi domnevne nepravilnosti na vsaj dveh voliščih v Ljubljani, kjer naj se volivci ne bi podpisovali v volilni imenik. Po zadnji spremembi zakona, ki jo je pripravil Gregor Virant, je takšen podpis obvezen.

Neuradno: To ni dovolj

Neimenovani pravniki menijo, da zgolj sklicevanje na to ne bo dovolj za ponovitev volitev. Izkazati bi se namreč moralo, da lahko drugačen izid volitev na teh voliščih bistveno spremeni izid na državni ravni. Ker je razlika med SD in SDS 12 tisoč glasov, sogovorniki dvomijo, da bi nepravilnosti na manjšem številu volišč SD stale zmage.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.