Uporabno
386 ogledov

10 trikov za odpravo podočnjakov

Oči so izjemno občutljiv organ in ravno tako je občutljiva koža okoli oči. Pravilna nega kože okrog oči pomembno izboljša celoten videz obraza. Podočnjaki, zabuhle veke, temni kolobarji, neelastična koža pod očmi je samo nekaj težav, ki se pogosto pojavljajo v predelu oči.

Kako nastanejo in kako jih odpraviti? Svetuje predavateljica Nina G. Krajnc, solastnica slovenske kozmetične znamke AIKON.

Podočnjaki in vzrok za njihov nastanek

Podočnjaki nastanejo zaradi različnih vzrokov, ki so lahko notranjega ali zunanjega vzroka. Na podočnjake vplivajo:

  • življenjski slog,
  • sevanje sonca in onesnaženost zraka,
  • nenehna uporaba digitalnih naprav, kot so tablice, mobilni telefoni, televizorji, računalniki,
  • utrujenost in premalo spanca,
  • alergije,
  • genetika,
  • neustrezna kozmetika, ki draži kožo,
  • kajenje,
  • zadrževanje tekočine.

To je le nekaj vzrokov za nastanek podočnjakov. So pa lahko podočnjaki tudi posledica obarvanja kože po vnetju, pigmentacije, dermatitisa, ohlapne kože ter drugih dejavnikov.

AIKON | Avtor: AIKON AIKON

Vrste podočnjakov

  • Podočnjaki, ki so videti kot nekakšne vrečke pod očmi, so posledica staranja. S staranjem se zaradi slabenja mišic in vezivnega tkiva pod očmi maščobno tkivo pod očmi prerazporedi -  premakne se v nižji predel spodnje veke, ustvari se podočnjak v obliki vrečke, ki je videti kot oteklina. Če vas takšni podočnjaki motijo, je idealna rešitev za vas blefaroplastika, ki jo opravi estetski kirurg.
  • Podočnjaki lahko nastanejo tudi zaradi kopičenja tekočine pod očmi, kar podobno kot zgoraj, izgleda kot oteklina ali zabuhlost. Zadrževanje tekočine dostikrat zakrivimo sami s preveč slanimi obroki in pomanjkanjem. Zelo učinkovita metoda za odpravo zabuhlosti je limfna drenaža. 
  • Podočnjaki v obliki temnih kolobarjev nastajajo zaradi številnih vzrokov. Najpogostejši je zagotovo  napenjanje oči pri uporabi elektronskih naprav. Naprezanje oči povzroča povečanje krvnih žil, zaradi česat lahko koža okrog oči postane temnejša. Drugi razlog je sončenje oz. izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite. Sonce povzroča prekomerno izločanje melanina, kožnega pigmenta, ki povzroči potemnitev kože.

Priporočamo vam, da redno skrbite za zaščito svoje kože pred sevanjem – uporabite močno zaščitno kremo s SFP AIKON Homeostasis Complex 25, ki vas ščiti pred soncem s kombinacijo kar treh različnih filtrov.

AIKON | Avtor: AIKON AIKON

Podočnjake lahko odpravimo

Zabuhli podočnjaki so nadloga, vendar se jih lahko znebimo. Moderna tehnologija ponuja številne možnosti za odpravo podočnjakov, kot so:

  • pripravki za posvetlitev kože, kot so hidrokinon, kojična, azelaična in retinojska kislina,
  • limfna drenaža,
  • obisk kirurga,
  • terapija z laserjem.

Kako omiliti podočnjake doma – preverite 10 nasvetov

  1. Uporabljajte obkladke. Čisto gazo namočite v vodo, fiziološko raztopino ali hladen kamilični čaj. Usedite se in nanesite oblogo na oči. Rahlo pritisnite na gazo.
  2. Če imamo zabuhle ali otekle podočnjake se v predelu okoli oči izogibajte uporabi izdelkov s hialuronsko kislino in ostalih humektantov. Hialuronska kislina oz. humektanti na splošno delujejo vlažilno in hkrati voluminizirjo vrhnje plasti kože. Delujejo namreč tako, da nase vežejo veliko količino vlage iz okolja. Zaradi pritega vlage nabreknejo celice v vrhnjih plasteh kože in podočnjaki se vidno še povečajo. Hialuronsko kislino in ostale humektante nanesite na ostalo površino obraza, predel okoli oči pa izpustite.
  3. Omejite vnos tekočin pred spanjem in zmanjšajte vnos soli v svoji prehrani. To bo zmanjšalo zadrževanje tekočine, ki lahko povzroči zabuhle podočnjake.
  4. Prenehajte kaditi. Kajenje poslabša podočnjake
  5. Privoščite si dovolj spanca. Za večino odraslih je od 7 do 9 ur spanca dovolj. Spite z rahlo dvignjenim vzglavjem, saj to pomaga preprečiti zastajanje tekočine okoli oči med ležanjem. Podočnjaki, ki nastanejo zaradi zastajanja tekočine v spodnjih vekah običajno izginejo, kadar vstanete.
  6. Za nego obraza izbirajte dermatološko testirane in hipoalergene izdelke brez dražilnih snovi.
  7. Uporabljajte zanesljivo kozmetiko z ustrezno zaščito proti sevanju sonca, saj je preventiva najbolj učinkovita in najcenejša metoda za preprečevanje podočnjakov.
    • Za nego občutljive kože okoli oči vam priporočamo kultni AIKON Recovery Serum, ki s svojimi blagodejnimi sestavinami obnavlja in pomirja občutljivo, poškodovano in razdraženo kožo.
    • Uporabljajte zaščito dnevno kremo AIKON Homeostasis Complex 25, ki je primeren za vsakodnevno zaščito proti sevanju sonca
  8. Kupite si sončna očala s kakovostno zaščito proti sevanju sonca in jih nosite pri vsaki izpostavitvi soncu. Tako preprečite nastanek temnih kolobarjev okoli oči.
  9. Pogosto se odpravite v naravo.
  10. Uporabljajte kakovostna ličila.

Čeprav se strinjamo, da so podočnjaki moteči, običajno niso nevarni, več ali manj gre za kozmetičen problem. Če pa je oteklina dolgotrajna, boleča, srbeča ali rdeča, poiščite pomoč pri svojem zdravniku.

Imate več vprašanj o podočnjakih? Obiščite spletno stran www.aikon.si ali sledite Aikonu na Facebooku in Instagramu.