Uporabno
137 ogledov

40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki varuje najmlajše in opozarja voznike, je prineslo dobre rezultate

AVP AVP
Agencija za varnost prometa je ob začetku šolskega leta 2022/2023 sodelovala na dogodku ob simboličnem spremstvu otrok pri varnem prehodu čez cesto pred Osnovno šolo Franca Rozmana Staneta v Ljubljani. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar, predstavniki Policije, Zavoda Varna pot in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, so podali izjave o pomenu prometne vzgoje otrok in odgovornosti, ki jo imamo odrasli, da poskrbimo za njihovo varnost.
1/6
AVP

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, je nagovoril zbrane otroke in starše: "Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, policiji, redarstvu in ostalim za skrb, ki je namenjena posebej ob 1. septembru. Ta skrb je v Mestni občini Ljubljana namenjena vseh 365 dni v letu. Prosim voznike, da v okolici šol, ne le danes, temveč prav vse dni, pazijo na naše najmlajše, predvsem pa prosim starše, da s svojim zgledom dajo otrokom tisto pravo znanje, kako se hodi čez cesto. Videli smo tudi praktični prikaz pravilnega prečkanja ceste, da otrok pogleda levo, desno in še enkrat levo, in gre čez cesto šele, ko se prepriča, da so se avtomobili ustavili. Vztrajamo pri Viziji 0, ki jo je Mestna občina Ljubljana podpisala kot prva občina v Evropi. V Ljubljani zadnja leta ne beležimo smrtnih žrtev med otroki in tako naj ostane tudi naprej, prav tako si želim, da ne bi bilo prometnih nesreč s poškodbami. Zahvaljujem se vsem skupaj in posebej izpostavljam Zavod Varna pot, ki s svojim zgledom in pripravljenostjo, da pomaga, kaže pot Vizije 0, nič smrtnih žrtev in poškodovanih na naših cestah."

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., je dejal: "Danes je pragove osnovnih šol prestopilo skoraj 200.000 učenk in učencev. Skoraj 21.000 učencev pa po šolskih poteh hodi prvič, zanje je to povsem nova izkušnja, zato moramo vsi udeleženci v prometu skrbeti, da bodo na teh poteh varni vse dni v letu.

Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni, v pogojih kot so danes, ko je vidljivost slabša, v mraku in temi. Opremljeni morajo biti s kresničko ali odsevnim trakom, pomembno k vidnosti in varnosti najmlajših pripomore rumena rutka. Letos obeležujemo že štiri desetletja od njene zakonske uvedbe in danes lahko povemo, da je v tej dolgi dobi odigrala pomembno vlogo pri prometni varnosti najmlajših. V Sloveniji smo namreč med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšali število najhujših posledic prometnih nesreč za kar 66 % in na tem področju sodimo med najvarnejše evropske države. V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 %. Rumene rutke so simbol za začetnike v prometu in obenem opozorilo voznikom na posebno previdnost, saj najmlajši še ne zmorejo sami obvladovati vseh pasti prometa, ki je vse bolj intenziven. Opozarjamo, da je nošenje rumene rutke obvezno za otroke prvih in drugih razredov.

Tedanji Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je s priporočanjem uporabe rumene rutice za otroke v prvem razredu osnovne šol pričel že leta 1974, zakonsko obvezna pa je postala leta 1982. Prvotni in glavni namen rutke je povečanje vidnosti otrok na poti v šolo in iz nje, česar se morajo zavedati tako starši kot vzgojitelji ter o tem poučiti otroke ter poskrbeti, da jih bodo redno nosili vse dni v letu. Seveda pa je dobro, da otrok rumeno rutko uporablja tudi v drugih situacijah, ki niso vezane na šolo, a je kljub temu udeležen v prometu.

Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil, v prometu so nepredvidljivi. Starše in skrbnike iskreno naprošamo, naj bodo s svojim odgovornim ravnanjem v prometu zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za vse življenje. Pred potjo poskrbimo za pripetost vseh potnikov v vozilu, med vožnjo prilagodimo hitrost razmeram, spoštujmo ustrezno varnostno razdaljo, ne uporabljamo mobilnega telefona, za volan vedno sedemo le trezni. Otroke navajajmo na dosledno nošenje zaščitne čelade na vseh prevoznih sredstvih, ki jih uporabljajo otroci. Uporaba e-skirojev je tudi med otroki in mladostniki v porastu. Vse več je žal tudi prometnih nesreč z njihovo udeležbo, glavnino posledic pa zajemajo prav poškodbe glave. Vsem otrokom želim prijeten prvi šolski dan ter veselo, varno in poučno šolsko leto!
"

AVP | Avtor: AVP AVP


Direktor Policijske uprave Ljubljana, Damjan Petrič, je izpostavil: "Za varnost otrok veliko lahko naredimo starši in vozniki s svojim vzorom in odgovornim obnašanjem, ki ga lahko skozi vzgojo prenesemo na naše otroke.

V policiji se zavedamo, da so otroci eni najšibkejših udeležencev v prometu in jim je potrebno posvetiti posebno pozornost. Zato bomo naše aktivnosti v okolici šol izvajali  ne samo v začetku šolskega, ampak preko celega leta. Skušali bomo doseči, da bi vsi udeleženci v največji možni meri spoštovali cestnoprometne predpise. S svojimi aktivnostmi bomo v policiji nadaljevali in poskrbeli za varnost otrok. Tako s preventivnim delom in predavanji, v sodelovanju s šolami, kot tudi z nadzori hitrosti, nadzori nad vozili za prevoz otrok ter tistimi, ki se v šolo pripeljejo s skiroji, kolesi ali mopedom.

Policisti bodo v prvih dneh nudili pomoč otrokom pri prečkanju ceste na izpostavljenih mestih, hkrati pa opozarjali voznike, da naj bodo previdni, še posebej v okolici šol. V nadaljevanju šolskega leta bodo sodelovali tudi pri izvedbi kolesarskih izpitov in drugih aktivnostih za večjo prometno varnost. Zavedamo se, da zgolj vsakodnevna skrb za varnost v prometu lahko pripomore k temu, da bodo otroci varni.

Stanje na področju varovanja šolskih otrok je ugodno, lani ni bilo nesreč, v kateri bi bil udeležen učenec na poti v šolo ali domov. Kljub temu moramo opomniti, da je bilo do sedaj na območju Policijske uprave Ljubljana kar sedem otrok do 18. leta starosti v nesrečah huje poškodovanih, 125 pa lažje. In vsaka nesreča je preveč, želimo da jih, posebej s posledicami, ne bi bilo.

Poleg splošnega opozorila in poziva voznikom, da spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje v bližinah šol, velja opozorilo tudi staršem učencev prvega in drugega razreda, da je uporaba rumene rutice na poti v šolo in domov obvezna. Z rutico označimo tiste najmlajše, ki stopajo na pot aktivnih udeležencev cestnega prometa, ki jim je potrebno nameniti posebno skrb. Z nadeto rutico bodo starši poskrbeli za boljšo vidnost otrok in tako tudi za njihovo večjo varnost v cestnem prometu. Dodajamo, da se je uporaba električnih skirojev v zadnjem času izjemno povečala med odraslimi kot tudi mladostniki. Zavedati se je potrebno, da je vožnja z njimi brez ustrezne zaščite, predvsem zaščitne čelade, lahko izjemno nevarna. Za osebe do 18. leta starosti je zaščitna čelada obvezna, za vse ostale pa zelo priporočljiva. Starši naj bodo vzgled našim najmlajšim udeležencem, na primer pri vožnji vozil, kjer morajo biti vsi varno pripeti ali denimo pri prečkanju ceste, kjer se je potrebno prepričati, da je prečkanje varno. Le vsi skupaj bomo lahko zagotovili, da bo vsak korak naših otrok na cesti varen.
"

Predsednik Zavoda Varna pot, Robert Štaba, je izpostavil: "Napočil je veliki dan, prvi šolski dan, vstop v novo šolsko leto. Po daljšem premoru se nazaj na šolske poti vrača ogromno otrok, na kar se morajo pripraviti ne le starši in otroci, temveč celotna družba. Zbrali in osvetlili smo nekaj nasvetov za vse. Naj ti ne veljajo le prve šolske dni, temveč celotno šolsko leto.

Poleg nasvetov pa se ne pozabimo zahvaliti vsem, ki soustvarjajo varne šolske poti in na tak način že sooblikujejo naš skupen cilj – Vizijo NIČ. Agencija za varnost prometa, Policija, župani, občine, občinski SPV-ji , redarji, vzgojitelji, učitelji, ravnatelji, mediji, Zveza ZŠAM, starši, prostovoljci, vzdrževalci cest in vsi ostali. Prispevajte še vi svoj delež k uresničevanju ciljev Vizije NIČ – vsak od nas šteje."

Prostovoljci Zveze ZŠAM so na lokaciji s sporočilnimi tablami voznike opozarjali na glavne dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč.

AVP | Avtor: AVP AVP

Generalni sekretar Zveze ZŠAM Slovenije, dr. Fadil Mušinović, je ob tem poudaril: "Ne samo na prvi šolski dan, v Zvezi ZŠAM Slovenije skozi celo šolsko leto ob vsakem začetku ali zaključku pouka skrbimo za varnost otrok v prometu in sledimo Viziji 0. Skozi različne edukacijske delavnice otroke uvajamo v samostojno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti, ki jih izvaja Zveza, segajo v leto 1971 in so prešle v nacionalno preventivno aktivnost. V sodelovanju z Agencijo za varnost prometa prostovoljci izvajajo aktivnosti v več kot 200 slovenskih osnovnih šolah. Trenutno smo v Sloveniji največja in edina nevladna organizacija, ki te aktivnosti že vrsto let izvaja s svojimi aktivnimi člani. Vsi naši napori so usmerjeni  predvsem k povečanju prometne varnosti otrok osnovnih šol. In ne samo zato, ker je ta skupina najbolj izpostavljena v prometu, temveč zato, ker verjamemo, da bodi ti z zgodnjo vzgojo o pomenu prometno varnostne kulture zrasli v zavedne in odgovorne udeleženec v prometu. S krepitvijo varnostne kulture se krepi tudi odnos do države. Zato si v Zvezi želimo in smo prepričani, da se bo po zgledu praks iz drugih držav, tudi v Sloveniji končno spoznalo, da je za takšne organizacije, kot je Zveza, z aktivnim članstvom, potrebno zagotoviti sistemsko financiranje. Trenutno so vse aktivnosti večinski del financirane iz članstva Zveze in njenih združenj."