Uporabno
60 ogledov

41. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti: Izzivi družbe za priložnosti organizacij, je uspešno zaključena

Mednarodno tekmovanje v reševanju študije primera Univerza v Mariboru
Od srede, 23. marca 2022 do petka, 25. marca 2022, je potekala tradicionalna, že 41. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, ki jo vsako leto organizira Univerza Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede. Gre za najstarejšo konferenco na Univerzi v Mariboru. V sklopu tridnevnega programa, ki je večidel potekal v Portorožu, del pa tudi na daljavo, so se zvrstili številni dogodki, ki se jih je udeležilo več kot dvesto udeležencev iz različnih koncev sveta.

Kljub temu, da je čas še vedno negotov, so organizatorji konference zopet dokazali, da gre za konferenco z odličnim programom, ki je ponudil izmenjavo stališč in mnenj ter povezal tako strokovno kot akademsko javnost. V sklopu programa so se poleg znanstvenih sekcij zvrstili različni dogodki, od podelitve nagrad za najboljše kadrovske prakse, do mednarodnega tekmovanja v študiji primera, dogodka Meritve za zeleni prihod, ki ga je fakulteta tudi tokrat organizirala v sodelovanju z Uradom za meroslovje Ministrstva za gospodarski razvoj, in nenazadnje tudi mednarodni teden mobilnosti v sklopu programa Erasmus+, ki je na enem mestu povezal raziskovalce iz Turčije, Grčije, Srbije, Ukrajine in Slovenije.

Letošnja mednarodna znanstvena konferenca o razvoju organizacijskih znanosti 2022 je potekala pod krovnim naslovom – Izzivi družbe za priložnosti organizacij.  Dejstvo je, da smo dandanes bolj kot vselej poprej priča spremembam, ki spodbujajo organizacije k soočanju z različnimi izzivi. To so med drugim digitalizacija, hitre spremembe v družbenem življenju, demografske, ekonomske spremembe in drugo. Še toliko bolj je torej pred nami vprašanje, na kakšen način povezati izzive družbe s priložnostmi organizacij, ki so lahko odskočna deska za uspešno in učinkovito delovanje ter doseganje ciljev organizacij. V splošnem velja, da do uspehov vodijo poti, ki so vse prej kot preproste, zato smo ljudje tisti, ki s svojim celostnim razmišljanjem, sprejetjem odgovornosti, pogumom in zmožnostjo, da v izzivih ne iščemo težav, temveč priložnosti, usmerjamo organizacije do uspešnega in učinkovitega doseganja ciljev.

V okviru tridnevnega konferenčnega programa so potekale različne tematske sekcije, na katerih so udeleženci iz različnih znanstvenih področjij predstavili svoje tako raziskovalne kot strokovne prispevke. Program konference so obogatili tematski dogodki, na katerih so prav tako potekale zanimive razprave in predstavitve. 

Konferenca se je začela v sredo, 23. marca 2022, ob 11.30, ko je potekal dogodek – podelitev nagrad za najboljše kadrovske prakse 2022. Ponovno so se na natečaj prijavile številne odlične organizacije, z odličnimi kadrovskimi rešitvami, ki so jih letos prijavitelji prijavili pod naslovom Digitalne kadrovske rešitve. Strokovna komisija je v prvem delu izbora izbrala pet finalistov: Addeco, Coca-Cola Slovenija, Lek, d. d (z dvema digitalnima kadrovskima rešitvama), Mercator, d. d. in Pristop, ki so bili povabljeni, da svoje odlične kadrovske prakse predstavijo v okviru konferenčnega programa. Letošnjo nagrado za najboljše kadrovske prakse 2022 je tako prejelo podjetje Coca-Cola Slovenija za digitalno kadrovsko rešitev HELO platforma. Častno omembo in nagrado za najboljše kadrovske prakse 2022 je prejelo podjetje Mercator, d. d. za digitalno kadrovsko rešitev mi.Mercator.

Izzivi družbe za priložnosti organizacij | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru

Finalisti izbora za najboljše kadrovske prakse 2022 | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru

Dogodku je sledila otvoritev konference, na kateri sta udeležence pozdravila dekan Fakultete za organizacijske vede UM prof. dr. Iztok Podbregar in rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič. Žal se nam na otvoritvi ni uspel pridružiti Varuh človekovih pravic RS g. Peter Svetina, je pa vodja konference izr. prof. dr. Polona Šprajc v okviru plenarnega dela prebrala njegov nagovor občinstvu. V okviru otvoritvenega programa smo gostili tudi vabljeno predavateljico prof. dr. Sladjano Čabrilo, ki se je javila preko spleta iz daljnega Tajvana s predavanjem »What is the future of human capital in the era of global digital transformation?« in dr. Zdravka Zupančiča s predavanjem »The Fight for Attention«

Nagovor rektorja Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Zdravka Kačiča na otvoritvi 41. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru

Po otvoritvi je prvič letos potekala okrogla miza z naslovom Razvojne priložnosti kmetijstva v novi evropski perspektivi, ki sta jo organizirala skupaj Fakulteta za organizacijske vede UM in Biotehniški center Naklo. Na dogodku, ki sta ga moderirala dekan Fakultete za organizacijske vede UM, red. prof. dr. Iztok Podbregar in direktor Biotehniškega centra, dr. Marijan Pogačnik so svoja stališča predstavili števili eminentni predstavniki področja, ki so bili na koncu enotni, da je potrebno s tovrstnim dogodkom nadaljevati tudi v prihodnje.

Razpravljavci so se na okrogli mizi dotaknili aktualnih tem, ki se nanašajo na področje slovenskega kmetijstva, ki zahteva in predvideva upoštevanje izzivov in priložnosti ter izraz idej za utemeljitev strategij razvoja slovenskega kmetijstva.

Slika: Udeleženci okrogle mize:  »Razvojne priložnosti kmetijstva v novi evropski perspektivi« (Foto: Drago Papler) | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru

Konferenca vsako leto gosti tudi Mednarodno tekmovanje v reševanju študije primera in tudi letos se je na tekmovanje prijavilo šest ekip študentov, ki so se v četrtkovem programu pomerili v iskanju rešitve na izziv, ki ga je pripravilo podjetje Četrta pot, d. o. o. iz Kranja. Študenti iz Fakultete organizacijskih ved iz Beograda, BAPUSS – Beograjske poslovne šole, MEF – Akademije za uporabni management in finance ter iz Fakultete za organizacijske vede UM so razvile odlične ideje in podale konstruktivne rešitve na zastavljen izziv, ki se je nanašal na preobremenjenost klicnega centra podjetja Četrta pot, d.o.o.. Študenti, ki so prikazali najboljšo rešitev so bili ekipa BAPUSS 2 - študentov Beograjske poslovne akademije, drugo mesto so zasedli ekipa študentov BOWTIE CONSULTANTS - Fakultete za organizacijske vede iz Univerze v Beogradu, na tretje mesto so se uvrstili študenti ekipe MIND BOGGLERS – študentov Fakultete za organizacijske vede UM. 

Mednarodno tekmovanje v reševanju študije primera | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru

V sklopu četrtkovega konferenčnega programa je v sodelovanju med Fakulteto za organizacijske vede UM in Uradom RS za meroslovje, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo potekal tudi dogodek Meritve za zeleni prehod, na katerem so predstavniki zasebnega in javnega sektorja predstavili dobre prakse in izkušnje s področja meritev. Tudi letošnji dogodek je na enem mestu združil strokovnjake, ki delujejo na področju meritev, standardov, odličnosti in uvrščajo kakovost proizvodov in storitev na prvo mesto za kupce in organizacije. 

Utrinek iz okrogle mize: Meroslovne priložnosti zelenega prehoda, ki jo je vodil dr. Aleš Hančič, direktor TECOSa, Razvojnega centra orodjarstva Slovenije | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru

41. konferenca o razvoju organizacijskih znanosti je zopet odprla aktualne teme našega vsakdana, priložnosti za učenje, mreženje in karierno rast posameznikov, organizacij ter družbe. Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru se spogleduje že z letom 2023, ko bo organizirala že 42. konferenco o razvoju organizacijskih znanosti. Le-ta bo potekala od 22. do 24. marca 2023. Podrobnosti pa bodo objavljene na spletni strani: https://konferenca.fov.um.si/.

Zaključna sekcija 41. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti in najava konference za leto 2023 | Avtor: Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru