Uporabno
1950 ogledov

5 nasvetov kako ublažiti kašelj

Moja lekarna Moja lekarna
Vsakogar je že kdaj napadel kašelj. Poznamo ga, kot obrambni mehanizem, ki očisti dihalne poti. Do kašlja pride zaradi draženja sluznice dihal. Včasih je lahko zelo dražeč in nam otežuje komuniciranje ter govorjenje, včasih pa nam pomaga očistiti naše dihalne poti. Brez njega bi se sluz ali tujki kopičili v naših pljučih in nam otežili dihanje.

Vrste kašlja 

Kašelj lahko razdelimo na: 

  1. Suhi kašelj. 
  2. Mokri kašelj  

Suhi kašelj 

Vsakdo je najbrž že doživel občutek draženja v grlu. Govorimo o suhem kašlju. Suh kašelj se pogosto pojavi pred boleznimi kot so gripa in različni sezonski prehladi. Čutimo ga kot ščemenje v grlu. Lahko se pojavi, ko smo dehidrirani in smo pili premalo vode. Če pijete premalo tekočine, se sluz močno zgosti in nam zasuši sluznice dihal. 

Pri suhem kašlju ne nastaja sluz, nas pa lahko dolgoročno izčrpa in moti pri spanju. Lajšamo ga z zdravili za blaženje in pomirjanje kašlja. Ni ga priporočljivo zavirati takoj. Če suh kašelj traja več dni, pa je priporočljivo uporabljati pršilo za blaženje kašlja, kot na primer Propolis Oral.  

Vzroki za suh kašelj so lahko: 

  • Prvi znak, da bomo zboleli. 
  • Motnje prebavnega trakta. 
  • Zadrževanje v suhem prostoru. 
  • Kajenje. 

Moja lekarna | Avtor: Moja lekarna Moja lekarna

Ob prehladu je naše grlo prizadeto in nas draži. Takrat gre za kašelj iz grla in ne iz pljuč. Ko začutimo, da bomo zboleli in nas v grlu nekaj draži, si lahko pomagamo tudi z zdravili in prehranskimi dopolnili, ki pripomorejo k lajšanju simptomov gripe in prehlada. V lekarnah se priporočajo izdelki, ki vsebujejo visoko vsebnost vitamina C, paracetamola in fenilefrinijevega klorida. Tak izdelek je npr. Coldrex z vitaminom C, ki vsebuje paracetamol – analgetik (blaži bolečine) in antipiretik (znižuje povišano telesno temperaturo), fenilefrinijev klorid – dekongestiv, ki odmaši nos in sinuse ter tako omogoči lažje dihanje.

Mokri kašelj 

Pri mokrem kašlju se izloča veliko sluzi, ki se nabira v grlu. Preveliko nastajanje sluzi lahko privede do bolezni, zato jo telo želi s kašljanjem odstraniti. Če je sluz dovolj tekoča, jo lažje izločimo.  

Če je sluz zelo gosta, začne zastajati. Tam se pričnejo nabirati mikrobi, ki privedejo do okužbe dihal. Zato je pomembno, da gosto sluz čim hitreje izločimo.  

Obstaja veliko zdravil, ki pospešujejo izkašljevanje, in povečujejo izločanje sluzi, lajšajo njen transport ali zmanjšujejo gostoto oziroma viskoznost sluzi.   

Navajamo le eno od možnosti, to so Fluimukan šumeče tablete za izkašljevanje, ki nam bodo, od pitju zadostne količine vode, v pomoč pri izkašljevanju.   

Fluimukan ima več prednosti: 

  • redči sluz,  
  • lajša izkašljevanje, 
  • ščiti pljuča. 

Obstaja tudi vrsta drugih zdravil, ki nam lajšajo izkašljevanje ali blažijo kašelj. Pred izbiro ali uporabo se vedno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Mi smo za nasvet povprašali strokovnjake v podjetju Moja lekarna, kjer so nam prijazno pomagali z vsemi odgovori na naša vprašanja. 

Nasveti za blaženje kašlja 

  1. Pomembno je, da poskrbimo za dovolj vlažen prostor in redno zračenje prostora. To še posebej velja za sobo, kjer spimo.  Prezračujemo trikrat na dan, lahko le po nekaj minut. Pomembno je, da naredimo prepih in da odpremo vsa okna in vrata. Le tako bo naše stanovanje dobro prezračeno.  
  2. Redno čiščenje nosne sluznice nam pomaga, da ne dihamo skozi usta. Naš nos je zamašen in ker dihamo skozi usta, še dodatno obremenimo sluznico. Če kašlja vaš otrok, ga morate redno opominjati, da si briše nos, ker otroci to radi pozabijo. Če ima vaš otrok suh kašelj, priporočamo Imunoglukan, da mu dvignete odpornost in da se iz kašlja ne razvije bolezen.  
  3. Ker je za vsako zdravljenje potreben počitek in mir je tako tudi pri kašlju. Potrebno je mirovati, saj vam bosta telesna aktivnost ali napor povzročila napade kašlja. Priporočljivo je tudi jemanje vitamina C in uživanje večje količine vode ali čaja (2,5 l na dan). 
  4. Ne hodite na mrzel zrak, ampak rajši ostanite v toplem objemu svojega doma. Poskrbite tudi, da bo v zraku dovolj vlage.  
  5. Ponoči si dvignite vzglavnik, višje kot običajno, da boste lažje dihali, kašelj pa vas ponoči posledično ne bo tako napadal. 

Moja lekarna | Avtor: Moja lekarna Moja lekarna

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika? 

V večini primerov si lahko pomagamo sami. S tem ne obremenjujemo zdravstvenega osebja, sploh v času korone in omejitev, ki še kar trajajo.  

Zato je pomembno, da si v čim večji meri pomagamo sami. Načinov je veliko in če se jih boste držali, vam bo telo zagotovo hvaležno, prav tako tudi vaše grlo.  

Obisk zdravnika priporočamo:  

  • če težko dihamo, 
  • če kašljamo rumeno-zeleno sluz ali kri, 
  • če kašljate več kot 7 dni, 
  • če kašelj spremlja sopenje ali "lajajoč" zvok. 
  • če imate zaradi kašlja mrzlico in krče, 
  • če imate povišano telesno temperaturo. 

V teh primerih je obisk zdravnika nujen, da vam predpiše zdravilo in da boste čim hitreje okrevali in delovali kot običajno.  

Vse informacije v tem članku smo pridobili s pogovorom s farmacevti in strokovnjaki medicine iz spletne lekarne Moja-Lekarna. Za dodatno pomoč in usmeritve glede težav s kašljem, lahko naslovite svoje vprašanje na enega izmed kvalificiranih strokovnih sodelavcev: 

Povzeto po:

  1. Medical News Today - What can I do to make my cough go away?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322394
  2. Everyday Health - 10 Tips for Day and Night Cough Relief: https://www.everydayhealth.com/cold-and-flu/cough-relief/ 
  3. WebMD - Cough Hacks: How to Find Relief: https://www.webmd.com/cold-and-flu/cough-get-rid-home-hacks
  4. MedicineNet - Cough: 19 Tips on How to Stop a Cough: https://www.medicinenet.com/how_to_stop_coughing/article.htm