Uporabno
123 ogledov

5 prednosti usnja – spoznaj jih!

Obutev Fajfar Obutev Fajfar
Usnje je izjemno kakovosten material, ki prinaša številne koristi. Iz njega se izdelujejo oblačila, modni dodatki, pohištvo in obutev, vključno s hišnimi copati. Višje cene usnjenih izdelkov so odraz številnih prednosti, ko pa je govora o usnjenih copatih, te dodatno poskrbijo tudi za boljše zdravje vaših nog.

Najpogostejši materiali za hišne copate

V hišnih copatih preživimo velik del svojega življenja. In čeprav jim mnogi ne posvečajo veliko pozornosti, je njihova prava izbira izredno pomembna. Če si želite predvsem udobnega nošenja, potem za copate izberite prave materiale.

Če se nekoliko poglobite v materiale copatov, boste hitro ugotovili, da jih lahko razdelimo v dve glavni skupini. To so:

  • boljši in nekoliko dražji materiali, kamor uvrščamo naravno usnje, naravno krzno in volnen filc;
  • dostopnejši materiali, kot so bombaž, mikrotkanine, mešanice naravnih in umetnih tkanin (volna / umetna vlakna, bombaž / umetna vlakna) ter umetno usnje.

Kaj je usnje?

Usnje je splošen izraz za obdelano živalsko kožo, ki je strojena in zato odporna proti razkroju. Prerez kože odkriva skupek vlaken, katerih gostota se proti vrhu povečuje, takšna struktura pa daje usnju zračnost, trdnost in prožnost.

Obutev Fajfar | Avtor: Obutev Fajfar Obutev Fajfar

Podobno kot pri človeku, je tudi pri živalih koža največji organ oziroma čutilo, katerega lastnosti so odvisne predvsem od živali, starosti, spola, krme in življenjskih navad. Vse to se pozneje odraža tudi na usnju.

Danes poznamo različne postopke izdelave usnja. Glede na to ločimo:

  • Boks, ki je zelo trpežno usnje in z različni postopki dodelave postane tudi vodoodporno. Zato je uporabno za vse vrste obutve, vendar je zanj značilno, da manj diha.
  • Napa, ki je mehkejše usnje, zato se ga uporablja predvsem za izdelavo mehke obutve.
  • Usnje z brušeno površino, ki je izdelano iz različnih surovin ali stranskih produktov. Je zelo občutljivo na umazanijo, maščobe in predvsem vlago, zato se zanj pogosto uporabljajo različni razpršil.

5 prednosti usnja

Edinstvene lastnost usnja so tiste, zaradi katerih je to eden najbolj priljubljenih materialov, iz katerega so izdelani hišni copati.

Med najbolj pomembnimi prednostmi so:

Zračnost

Zaradi svojih por pravimo, da dobro diha. To pomeni, da svež, hladen in suh zrak lahko nemoteno prehaja v copate, medtem ko se vlažen in zatohel zrak odvaja ven. Ker nase veže veliko vlage, zmanjšuje občutek vlažnosti, posledično temu pa se noga manj poti in ne prihaja do neprijetnih vonjav. Tako so usnjeni otroški copati odlična izbira, saj poskrbijo za brezskrbno igro brez potnih nog.

Trajnost

Čeprav veljajo usnjeni copati za copate višjega cenovnega razreda, pa njihova kakovost zagotovo v celoti odtehta njihovo ceno. Usnje je trpežen material, ki se zlepa ne uniči, zato bodo vaši usnjeni copati zlahka preživeli copate iz umetnih materialov. Usnje pa je trajno tudi v smislu modnih trendov - dejstvo je, da nikoli ne bo šlo iz mode, zato boste tudi vi z usnjenimi copati vedno in.

Enostavno čiščenje

Čeprav je marsikdo mnenja, da je usnje zahtevno za čiščenje, pa temu ni tako. Za čiščenje usnjenih copatov boste potrebovali le vlažno krpo, ker pa se usnje hitro suši, jih boste lahko hitro zopet obuli.

Obutev Fajfar | Avtor: Obutev Fajfar Obutev Fajfar

Popolno prileganje

Usnje je mehak in elastičen material, zato se odlično prilagaja obliki vaših stopal. Ne glede na to, ali imate ozka ali široka stopala, se usnjeni copati odlično oblikujejo vašim nogam in jim dajejo najboljšo oporo, a hkrati tudi udobje.

Udobje

Zaradi mehkobe in zračnosti usnja, so usnjeni copati izredno udobni za nošenje. Počutje v njih je odlično, saj se vam noga ne poti in dobro diha. Usnjeni copati tudi ne drsijo, zato se dobro oprimejo vsaki talni oblogi.

Zakaj izbrati copate iz naravnega usnja?

Kateri material boste izbrali za svoje copate, je odvisno od vaših potreb in želja. Prav tako pa je potrebno upoštevati, da na videz enaki materiali nikoli nimajo enakih lastnosti, čeprav so cene pogosto podobne usnjenim ali pa le malenkost nižje.

Če primerjamo umetno in naravno usnje, boste kmalu ugotovili, da je slednje kakovostnejše, bolj trajno in vzdržljivo, hkrati pa bolj enostavno za vzdrževanje. Ko boste enkrat obuli copate iz naravnega usnja, jih nikoli ne boste želeli sezuti.

In podobno velja, če primerjamo copate iz naravnega usnja in mikrotkanine. Čeprav je ta zelo vzdržljiva in enostavna za čiščenje, pa vam nikoli ne nudi takšnega udobja kot usnjeni copati. Če pri tem upoštevate dejstvo, da so kakovostni materiali najboljša investicija v zdravje vaših nog, potem so usnjeni copati edina prava izbira.

Seveda pa je tudi usnje že pretentalo marsikaterega uporabnika. To pa zato, ker ponudniki pogosto zavajajo svoje kupce z na videz vrhunskimi usnjenimi izdelki, ki se hitro izkažejo za zgrešen nakup. In kako se lahko prepričate o kakovosti usnja? Vse se začne že pri izbiri ponudnika, zato tudi za svoje usnjene copate izberite podjetje s preverjeno kakovostjo in tradicijo.