Uporabno
275 ogledov

5 stvari, ki jih ženske pozabijo vprašati pred povečanjem prsi

Estetika Fabjan Estetika Fabjan
Razmišljate, da bi si povečale prsi, a ne veste kje začeti? Razumemo, na vsakem kotičku interneta je ogromno informacij – tako dobrih kot slabih – ko raziskujete in poskušate najti tiste prave, da bi dobile sanjske prsi. Že ko vtipkate danes izjemno priljubljene # hashtag-e, da bi lažje našle najnovejše objave za “#boobjob” imate več kot 240 milijonov ogledov na TikToku.

Ko se zanimamo za estetski poseg je dobro pridobiti splošne informacije o poteku posega, morebitnih tveganjih, okrevanju in  stroških. Plastični kirurgi so si enotni, da je najpomembnejši dejavnik želja in odločenost za poseg.

Preden stopite v stik s strokovnim in izkušenim kirurgom, je dobro, da si odgovorite na sledeča vprašanja in pomisleke. 

Zakaj povečati prsi?

Estetika Fabjan | Avtor: Estetika Fabjan Estetika Fabjan
Če vas popade nenadna želja, da svoje B košarice spremenite v dvojni D zaradi spremembe razmerja, kariernih ambicij ali prihajajočega dopusta, je to zagotovo nekaj kar bi morali še enkrat premisliti, pravi Matic Fabjan, dr.med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske medicine.

Po drugi strani pa, kadar je dolgoletna želja, da se bi z novimi dojkami počutile samozavestno in bolj udobno v svojem telesu, je odločitev jasna.

Zdaj, ko vemo “zakaj”, si zastavite še nekaj drugih vprašanj:

• Koliko me majhne/ povešene prsi zares motijo?
• Zakaj želim opraviti poseg?
• Ali si lahko privoščim morebitne stroške?
• Koliko sem se pripravljena izpostaviti določenim tveganjem?

5 uporabnih nasvetov, ko se odločite za povečanje prsi

Imate odgovore? Čudovito! Zdaj je čas, da se začne vaše raziskovanje povečanja prsi in nadaljujmo z nasveti, kajne?

Pazite na "manj invazivne" posege povečanja prsi

Čeprav se sliši morda mamljivo in cenovno bolj ugodno, da bi se odločili za poseg, kot je povečanje prsi z lastno maščobo (lipofilling), da bi dosegli želeni videz, je rezultate precej težje doseči, kot tiste s klasičnim povečanjem z vsadki. »Od 30 do 50 odstotkov maščobe ne bo preživelo. Prav tako ni mogoče vedeti kakšen bo končni rezultat.« pojasnjuje dr. Fabjan.

Ne povečajte jih preveč

»Najpomembnejša stvar pri povečanju prsi je zagotoviti, da je implantat, ki ga izberete, konzervativen in ne prevelik glede na vaše telesne mere« pravi dr. Fabjan.  V kolikor je prsni vsadek prevelik za vaše telo, lahko povzroči, da se tkivo dojke in okoliške mišice preveč raztegne in stanjša, kar je težko popraviti.

Na izbiro imate vrsto različnih vsadkov, ki se razlikujejo po obliki, teksturi (površini) in polnilu. S fiziološko raztopino polnjen implantat utegne povzročiti valove (t.i. wrinkling) – kar pomeni, da so včasih pod kožo vidne gube, kar daje neestetski izgled. Silikon pa je bolj naraven, drži obliko in se manj valovi.

Najnovejši prsni vsadki, kakršne tudi uporabljajo v kliniki Fabjan, so polnjeni s kohezivnim silikonskim gelom in obdani z membrano, ki preprečuje, da bi ob morebitnem predrtju vsadka, tekočina iztekla v tkivo.

Vse pogosteje se ženske odločajo za sočasno povečanje in dvig prsi. V sklopu posegov na prsih se izvajata še korekcija prsnih bradavic in zmanjšanje prsi, ko so te prevelike in povzročajo zdravstvene težave ter so ovira pri vsakdanjih opravilih.

Estetika Fabjan | Avtor: Estetika Fabjan Estetika Fabjan

Kar vidite, ko se zbudite, ni še končni rezultat

Takoj po operaciji dojk boste imele otekline in modrice, tako da tisti trenutek ni povsem mirodajen, kakšne bodo vaše dojke v resnici, ko bo obdobje okrevanja končano in prsi zavzamejo svoje končno obliko. Vsadki potrebujejo čas (približno štiri do šest tednov), da se ustalijo v svoj naraven položaj.

Če živite same, je priporočljivo da si prve dni po posegu zagotovite pomoč v stanovanju. "Bolelo vas bo in zaradi splošne anestezije boste morda še malo omotični, zato je priporočljiva oseba, ki vam bo pomagala pri vsakodnevni oskrbi in opravilih." pravi dr. Fabjan.

Ne ovirajo preventivnih pregledov raka dojke

Prepričanje, da je z vsadki težje opraviti natančen presejalni pregled raka dojk, je popoln mit. Radiologi in tehniki vedo, kako ravnati z vsadkom med mamografijo in le ti niso nikakršna ovira za pravočasno odkrivanje raka.

Ne trajajo večno

Zmotno mišljenje je, da jih je potrebno menjati vsakih deset let. Silikonski vsadki se uporabljajo od l. 1964. Do danes je njihova kvaliteta tako napredovala, da dajejo proizvajalci doživljenjsko garancijo v primeru razpoka. Po izkušnjah kirurga Matica Fabjana se ženske najpogosteje odločijo za zamenjavo, ko si zaželijo spremembo velikosti ali osvežitev stanja. K temu prispevajo dejavniki kot so staranje, povečanje ali izguba telesne mase ter hormonske spremembe (nosečnost in dojenje ter menopavza). 

7 dejstev, ki jih upoštevajte pri načrtovanju posega povečanja prsi

Za konec imamo za vas še nekaj dodatnih splošnih dejstev na kaj morate biti pozorne, ko načrtujete poseg:

  1. Razmislite in določite kakšen je vaš končni cilj/ kakšnega rezultata si želite
  2. Izberite izkušenega plastičnega kirurga
  3. Pozanimajte se kakšne vrste vsadkov so na voljo
  4. Kje kirurg planira rez
  5. Ali vam je oblika pomembnejša od velikosti
  6. Pripravite se na pooperativno stanje
  7. Pozanimajte se kakšni so možni zapleti in kako jih preprečiti

Upamo, da ste pridobili dragocene informacije in bo sedaj odločitev lažja.

Obiščite Estetika Fabjan spletno stran in izvedite vse o povečanju prsi. Na voljo vam je brezplačen posvet z izkušenim plastičnim kirurgom, za osnovne informacije pa so vam na voljo tudi po telefonu in mailu.