Uporabno
1004 ogledov

Aforizmi, ki v sebi skrivajo neprecenljive življenjske izkušnje

Avtor Tonči Babič in vinar Tomo Zorenč
Izšla je že tretja zbirka aforizmov Tončija Babiča, ki je v prestižnem darilnem setu z vrhunskim vinom vinarja Toma Zorenča, že prava prodajna uspešnica.

"Aforizem je zmaga mojega življenjskega poraza," se glasi prvi aforizem v knjigi Na zdravje! avtorja Tončija Babiča. Naslov tretje knjige Babiča zrcali njegovo praznovanje abrahama in njegovo bolezensko izkušnjo. Avtor pravi, da z zapisovanjem svojih misli na papir praktično zdravi shizofrenijo, za katero je zbolel v tretjem letniku srednje tehniške šole.

Zaradi svoje bolezni Babič ni mogel doseči vsega, kar si je od malih nog želel. Od nekdaj je namreč sanjal o izumih, ki bi olajšali trdo delo na kmetiji, ki ga je opravljala njegova zgodaj ovdovela mati. Do pojava bolezni je bil avtor knjige odličen dijak, a je bil primoran zaradi omejitev, ki jih je predstavljala bolezen, poiskati nek svoj nov svet. V domačem kraju je našel podporo in pomoč, ki jo je potreboval, v dobrih sosedih in gospodarjih, ki jim je občasno pomagal pri delu, ter različnih društvih in organizacijah.

Dodaten čas za razmišljanje, ki mu ga je ob vseh novih omejitvah podarila bolezen, je Babiča izoblikovala v izredno občutljivega ter kritičnega opazovalca dogajanj okoli sebe. Iz druženja z ljudmi z različnimi življenjskimi izkušnjami in nazori so se rodili prvi aforizmi.

Skozi leta je Tonči Babič napisal preko 45.000 aforizmov. Mnogo jih je zbranih v treh založenih knjigah – Če ni drugače, je tako, ki je izšla leta 2006, 40 stopinj, iz leta 2009, in Na zdravje!. Avtor predvsem zaradi posebej izrazite (v sodobnem času tako zelo pogrešane) iskrenosti, z njimi navdušuje predstavnike vseh generacij.

Vinar & tabrhar

Knjiga Na zdravje!, ki je izšla septembra letos, je v prodaji še posebej priljubljena v darilnem setu Vinar & tabrhar, ki ga dopolnjuje žlahtna kapljica vinarja Toma Zorenča. Priznani vinar iz Bistrice ob Sotli slovi po odličnih predikatnih vinih, ki so bila večkrat nagrajena. Med drugim je za svoje izdelke prejel štiri medalje na najprestižnejšem svetovnem vinskem tekmovanju Decanter v Londonu.

Izraz tabrhar je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika narečni izraz za dninarja, najetega kmetijskega delavca, ki je plačan na dan.

Darilni set Vinar & tabrhar je plod druženja in prepletanja dela Babiča in Zorenča. Tako je tudi v vinu delo avtorja knjige, ki je v vlogi tabrharja deloval v Zorenčevem vinogradu, v knjigi pa se najdejo navdihi, ki so nastajali ob druženju v tabrhih.

 | Avtor: Premium set s posvetilom Premium set s posvetilom

Darilni set je možno kupiti v premium paketu s posebno polnitvijo najprestižnejšega vina iz kleti Toma Zorenča (ledenega vina) in v osnovnem setu s poljubno izbranim vrhunskim vinom iz redne trgatve. Darilni set je opremljen še z razlago imena vinar in tabrhar, zgodovino tabrhov v Babičevi družini ter posebnim posvetilom. Premium paket je še posebej priljubljen kot darilo ob raznih osebnih obletnicah, osnovni paket pa je zelo priljubljen pri podjetjih, ki ga kupujejo kot poslovno darilo za svoje partnerje in stranke ob koncu leta.

Po uspehu doma že skok v tujino?

Že ob predstavitvi knjige je vinar Zorenč izpostavil željo, da bi bil avtor Babič prepoznaven tudi v tujini. Prodaja knjige in darilnih paketov pa se bo zaenkrat osredotočala na Slovenijo in prepoznavnost avtorja na domačih tleh. Eden od razlogov je tudi, da večina aforizmov temelji na večpomenskosti slovenskih besed, ki jo je pogosto težko prenesti v drug jezik.

Nekaj besedil pa je tudi takih, ki bi jih lahko z lahkoto prevedli v druge jezike. Od literarnega kolega Iz sosednjega Kumrovca je Babič že prejel ponudbo za prevod, tako da bi lahko kaj hitro knjiga izšla tudi v jeziku naših sosedov.

 | Avtor: Vinska kraljica 2016 Sara Stadler in Tomo Zorenč na predstavitvi knjige. Vinska kraljica 2016 Sara Stadler in Tomo Zorenč na predstavitvi knjige.
Sledi nekaj izbranih aforizmov na temo vina in žensk, ki so bili brani tudi na slavnostni predstavitvi knjige na gradu Podsreda:

Kdor ga ima pod kapo, je lažje odkrit.

Komaj se moški loči od ženske, ki ga je dojila, že je zrel za tako, ki ga pomolze.

Pametna ženska moškemu žeje samo ne gasi, ampak tudi ustvarja.

Ni vsaka ženska tako poduhovljena, kot je nadišavljena.

Bolje ko se ženska v kikl'co napravi, več z njo zbavi.

"… Pričujoča knjiga je brezčasna in brezprostorska, v teh besedah je ujeta univerzalna večnost, ampak ne tista večnost, ki traja neskončno dolgo, temveč tista večnost, ko v nekem trenutku čas postane nepomemben, še več − ne obstaja.

V teh besedah je mladostnost, nimajo roka trajanja, svežino imajo zapisano v svoj DNK. Kadarkoli in kjerkoli boste to knjigo vzeli v roko, vam bo nekaj dala. To ni knjiga, ki bi zahtevala, to je knjiga, ki daje nesebično, zmeraj in povsod.

Dobrodošla knjiga!"

- slovenski igralec Tadej Toš

Lažje je žensko zdivjati, kakor udomačiti.

Moški lahko zajema življenje z veliko žlico, če izbere pravo šeflo.

Ni vredno živeti s tako kozo, ki nate vpije že za vsak kozarec.

Nič ti ne pomaga status gospoda, če si večkrat speglan kot pa zlikan.

Marsikdo bi se ga manj(krat) nalil, če bi imel doma večji vpliv.

"… Aforizmi – dobri, kaj dobri, predobri. Pri nekaterih se zasmejiš na glas, pri drugih bolj po tiho – kislo, pri tretjem najdeš sebe, pri četrtem, bi se že lahko razjokal, ker je preveč res. Pri vsakem pa se moraš globoko zamisliti in potem kar nekaj časa premišljevati - z eno besedo bravo!"

- Franc Janžek iz literarnega društva Sončnica Rogaška Slatina