Uporabno
40 ogledov

Agencija za varnost prometa prejela Slovenian Grad Security Award 2022

Agencija za varnost v prometu Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa
Agencija za varnost prometa je prejela Slovenian Grad Security Award 2022 v kategoriji 'Najboljši strokovni prispevek s področja varnosti' za leto 2021.

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar je danes v kongresnem centru na Brdu pri Kranju prejel prestižno nagrado 'Slovenian Grad Security Award 2022' v kategoriji 'Najboljši strokovni prispevek s področja varnosti' za leto 2021. Neodvisna komisija je preventivne akcije 'Uporaba mobilnega telefona, Hitrost in Varnostni pas' izbrala za nagrado, ki je bila podeljena na svečanosti v okviru mednarodne konference 'Dnevi korporativne varnosti 2022'. Agencija za varnost prometa v akcijah izkazuje inovativne pristope in interaktivno podaja vsebine širokemu krogu javnosti, je bilo še izpostavljeno v obrazložitvi. Podelitvi je sledila še okrogla miza, ki jo je vodil predsednik organizacijskega odbora izr. prof. dr. Denis Čaleta.

Agencija za varnost v prometu | Avtor: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa


Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., je na okrogli mizi po prejemu prestižne nagrade izjavil, da se zahvaljuje za izkazano čast, da je neodvisna komisija strokovno in predano delo ekipe sodelavcev, ki se ji je ob tej priložnosti prav tako zahvalil, prepoznala kot najbolj izstopajoče: "Poslanstvo Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa kot osrednje institucije za varnost prometa je spodbujanje udeležencev v prometu k odgovornejšemu vedenju, spoštovanju predpisov in oblikovanju zavesti o pomenu prometne varnosti. V tem duhu vsako leto pripravljamo nacionalne preventivne akcije skladno s koledarjem, ki sledi nacionalni resoluciji prometne varnosti. Poleg tega pa organiziramo vrsto drugih aktivnosti, ki nacionalne preventivne akcije dopolnjujejo. Naša ciljna publika so prav vsi prebivalci, saj je vsakdo udeleženec v prometu, takoj ko stopi ali se pripelje na cesto. Od najmlajših, pa do najstarejših, naši programi zajemajo prav vse. Ker se svet okrog nas izjemno hitro spreminja, se Agencija za varnost prometa skuša v kar najboljši meri odzivati na te spremembe. Preventiva je tek na dolge proge, zato bo Agencija za varnost prometa s svojim poslanstvom nadaljevala in ga dopolnjevala in krepila z novimi dognanji, da bomo v vse bolj intenzivnem prometu varnejši vsi."

Agencija za varnost v prometu | Avtor: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Organizatorji so poudarili, da je v sodobni družbi tveganj in ogrožanj varnost dobrina, ki potrebuje vse več pozornosti in sistemskega pristopa. Ustrezen sistemski pristop pri zagotavljanju varnosti v podjetjih in drugih organizacijah javnega in zasebnega okolja prinaša koristi, ki se odražajo na področju konkurenčnosti, sposobnosti preživetja in razvoja v zelo zahtevnih okoliščinah ter zagotavlja ustrezno delovanje organizacije.

Na okrogli mizi ob podelitvi je bilo izpostavljeno, da imajo preventivne akcije 'Uporaba mobilnega telefona', 'Hitrost' in 'Varnostni pas' v nacionalnem okolju izredno pomembno težo in veliko odzivnost. Direktor Hribar je podrobneje orisal, kako ocenjuje njihove realne učinke na dvigovanje zavedanja o pomenu ukrepov za izvajanje večje varnosti cestnega prometa: "Da bi preverili, kolikšen doseg in vpliv imajo naše akcije skoz leta, smo lani na terenu izvedli dve opazovanji voznikov v enajstih mestnih občinah. Osredotočili smo se na uporabo telefona in tudi uporabo varnostnega pasu. To sta poleg hitrosti in alkohola dva pomembna dejavnika, ki vplivata na prometno varnost. Opazovanje, izvedeno februarja 2021 je pokazalo, da je mobilni telefon med vožnjo uporabljali skoraj trije odstotki voznikov, avgusta pa 2 odstotka. Skoraj 4 % voznikov februarja niso bili pripeti, avgusta pa le nekaj več kot odstotek. Takšni empirični podatki nam dajejo dobro potrditev, da nobena akcija ni zaman in da ozaveščanja ni nikdar preveč."

Direktor Hribar je predstavil še nekaj podrobnosti o akcijah, ki ozaveščajo glede vožnje s prilagojeno hitrostjo. Številni dejavniki, ki so povezani z objestno, tvegano ali neprilagojeno vožnjo, namreč povečajo nevarnost za nastanek prometne nesreče: "V lanski akciji hitrost smo pripravili odmeven dogodek, kjer so mediji pasti neprilagojene hitrosti lahko preizkušali na varnem poligonu. Praktična seznanitev s tveganji, ki lahko nastanejo ob neprilagojeni vožnji, je izjemno koristna. Mediji, ki se jim na tem mestu zahvaljujem, saj pomembno doprinašajo k prenosu naših sporočil v javnost, tako svojo osebno izkušnjo tudi veliko bolj doživeto prenesejo javnosti," je ocenil Hribar.