Uporabno
2392 ogledov

Agencija za varnost prometa začela z nacionalno preventivno akcijo "Varno brez telefona v prometu"

AVP AVP
Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto tudi povzročajo zastoje v prometu. Agencija za varnost prometa v času od 10. do 23. januarja 2022 koordinira preventivno akcijo »Varno brez telefona v prometu«

V letu 2021 je Policija ugotovila 33.254 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 10 % manj kot v letu 2020. Upad kršitev je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, ozaveščanju Agencije skozi vse leto in nadzoru Policije. Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let, teh je bilo kar 31,6 %. Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo 16.664, oziroma dobra polovica, petina (7.053) pa voznikov tovornih vozil.

Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. V času akcije bo Policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezani z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji. Agencija za varnost prometa in Policija pozivata: "Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"

Nova zakonodaja je prinesla strožje kazni

Agencija za varnost prometa je vrsto let opozarjala na veliko tveganje, ki ga predstavlja uporaba mobilnih telefonov v prometu in predlagala zakonske spremembe. Te so bile z lansko novelo Zakona o pravilih cestnega prometa v celoti sprejete, veljati pa so začele sredi avgusta. V okviru akcije želi Agencija voznike ozaveščati in informirati o tveganjih zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo ter novih zakonskih določbah. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Tudi prostoročno telefoniranje ni varno!

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa ga Policija in Agencija odsvetujeta, saj odvrača pozornost voznika in ni varno! "Med vožnjo ne upravljajte s telefonom, ne pregledujete socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost! V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom," še svetujeta Policija in Agencija za varnost prometa.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo podaljšuje reakcijski čas voznika

Mobilni telefon ne šteje med primarne vzroke za nastanek prometne nesreče, vendar pa je izjemno pomemben dejavnik tveganja za njihov nastanek.

Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Voznik vozi z bistveno zmanjšano pozornostjo in s tem ogroža sebe in vse druge udeležence prometa. Agencija na ta dejstva opozarja tudi z novimi letaki in plakati. V času kampanje bo po Slovenji ter za potrebe sodelavcev iz 74 občinskih svetov za preventivo razdelila 15.000 letakov in 900 plakatov za ozaveščanje ter 2.500 dišavnikov za avtomobile, ki jih bodo razdeljevali kandidatom na izpitnih centrih po Sloveniji, preko občinskih SPV, Policija pa ob nadzoru voznikov.

Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja, vidnem, telesnem in miselnem:

AVP | Avtor: AVP AVP
Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se pomembno zmanjšuje zbranost voznika in zmožnost za pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče, po različnih mednarodnih raziskavah od 4x-23x. Tako ogrožamo sebe in druge, za nastanek nesreče pa je dovolj že majhna napaka.

Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do 50 % slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih:

AVP | Avtor: AVP AVP

Med kršitelji prevladujejo vozniki osebnih vozil

Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.). V letu 2021 je policija ugotovila 33.254 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa. Lani je bilo takšnih kršitev 36.771. Upad kršitev za 10 % je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, ozaveščanju skozi vse leto in nadzoru Policije.

Izboljšanje je konec lanskega leta ugotovila tudi Agencija med ponovljenim terenskim opazovanjem voznikov v enajstih mestnih občinah. Mobilni telefon je med opazovanjem avgusta uporabljalo 1.162 voznikov oziroma 2 % od vseh vozil (59.141), ki so bila v štirih urah zajeta v štetje, februarja pa 1.482 oziroma 2,7 % od vseh vozil (55.503).

AVP | Avtor: AVP AVP

Med kršitelji izstopa starostna skupina 35-44 let, ki predstavlja skoraj tretjino vseh kršitev (31,6 %). Sledijo starostne skupine 25-34 let s 23,4 %, 45-54 let z 22,5 %, 55-64 let z 12,9 %, najmanj pa je kršitev v starostnih skupinah do 18 let (0,1 %), 18-24 let (5,7 %) in nad 65 let (3,6 %). Glede na kategorijo udeleženca v prometu prevladujejo vozniki osebnih vozil, teh je bilo dobra polovica, sledijo vozniki tovornih vozil, ki jih je za dobro petino (21,2 %) in kolesarji z 2 %.

AVP | Avtor: AVP AVP

Pogosta uporaba tudi med kolesarji in pešci

Tudi med kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici ter pravočasno reagiranje. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov. Agencija še opozarja, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 %.

Komentarjev 2
  • zdrej 09:31 18.januar 2022.

    citat: "Tudi prostoročno telefoniranje ni varno!" V tem odstavku ni niti enega stavka, Zakaj prostoročno telefoniranje ni varno!! Naj mi nekdo pove kaj razen izbora klicane številke je tako nevarnega? IN Kaj je razlika, če se pogovarjam z nekom v ...prikaži večv potniški kabini ali prostoročno preko telefona? Mislim da je pogovor s potniki bolj nevaren, ker sopotnike večkrat pogledaš.