Uporabno
2172 ogledov

Ajda in Marko razkrila zanimivo navado

Prvič mama M SOSESKA
Resničnostni šov na M SOSESKI, ki spremlja dva para, Tjašo in Jana na eni ter Ajdo in Marka na drugi strani, je v polnem zagonu. In v vsaki epizodi simpatična para razkrijeta nekaj novega o sebi. Tokrat sta Ajda in Marko tista, ki sta javnosti razkrila zanimivo navado.

Čeprav je rdeča nit resničnostnega šova Prvič mama starševstvo in prvi meseci življenja po rojstvu novega družinskega člana, pa sta tokrat Ajda in Marko razkrila zanimivo navado, povsem nepovezano z njuno malo Astrid. Navado, ki jo je morda budno oko katerega od gledalcev celo že zaznalo v do zdaj predvajanih epizodah. Ajda in Marko sta namreč vedno oblečena v ujemajoče se barve in zdaj v to njuno prikupno modno početje vključujeta tudi hčerkico.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Družinsko življenje jim je sicer v teh prvih skupnih tednih lepo steklo. Našli so ritem in Ajda ima zdaj nekoliko več časa zase, saj se mala Astrid že sama zamoti in je ni treba ves čas nositi v naročju. Povsem drugače pa je bilo v prvem mesecu po rojstvu. Ajda se je močno trudila, da jima je dojenje steklo, Astrid je imela tudi refluks in je veliko popitega mleka izbruhala, veliko časa je novorojenčica preživela na dojki. Kar je bilo na trenutke precej utrujajoče.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Prav tako so bili fizično in psihično prvi dnevi po porodu naporni za novopečeno mamico Tjašo, ki so ji ponagajali hormoni in je večkrat planila v nenadzorovan jok. Svoje so naredili tudi fizična bolečina po carskem rezu, pomanjkanje spanja in utrujenost. Tudi za Tjašo dojenje ni bilo mačji kašelj. Svit se je dojil tudi po eno uro, dojke so bile razbolele, bradavice popokane, in ko se je fantek nahranil ter zaspal, mlada mamica pa si je hotela malce odpočiti, je bil spet čas za novo hranjenje. A Tjaši je na pomoč priskočil Jan, ki je prevzel ne le gospodinjske naloge, ampak tudi previjanje Svita. Celo na prvi sprehod je sina odpeljal sam, da se je lahko medtem Tjaša malo odpočila in si vzela nekaj trenutkov zase.

Zanimive prigode obeh parov lahko spremljate na spletni video platformi M SOSESKA, kjer vas že čaka nova epizoda resničnostnega šova Prvič mama

Dojenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Dojenje vzame čas in zahteva potrpljenje

Le redke so mamice, ki jim – sploh po prvem porodu – dojenje steče gladko, brez posebnega truda. Nekatere kar dva ali tri tedne ne dobijo dovolj mleka in je zato lačnega novorojenčka treba dohranjevati z adaptiranim mlekom. Spet druge dobijo na hitro tako veliko količino mleka, da jim grozi nevarnost tako imenovanega mastitisa. Gre za vnetje dojk, ki se lahko pojavi ne le takoj po porodu zaradi prevelikega navala mleka, temveč tudi kasneje, če sta na primer mamica in dojenček dlje časa ločena in si mamica v vmesnem času ne izčrpa mleka iz dojk.

Nekateri novorojenčki so veliki zaspančki in so na dojki tudi po eno uro, v resnici pa ne popijejo kaj dosti, temveč sladko spijo. Potem pa so že čez uro spet budni, lačni in kričeči, mamica pa ne ve, kaj je narobe, češ, saj se je pred eno uro hranil – in to kar celo uro. Spet drugi otroci med enim in drugim podojem tako dolgo spijo, da zamujajo vmesno hranjenje, posledično morda ne pridobivajo dovolj na teži, zato jih je treba začeti zbujati, ko od zadnjega dojenja minejo približno tri ure.

Dojenček | Avtor: Profimedia Profimedia

Če so se torej pojavile katere od začetkih težav, vi pa si vseeno želite dojiti, je treba vztrajati. Za nasvete se lahko obrnete na izbranega pediatra, na patronažno sestro ali pa se zatečete k posebnemu babiškemu svetovanju, ki so ga za nosečnice, novopečene mamice in mlade starše pripravili v Mercatorju. Na brezplačni telefonski številki so enkrat tedensko vsem članom in članicam Kluba Lumpi na voljo za vsa vprašanja, spodbudo, toplo besedo, podporo in koristne informacije.
 
Sicer pa ne pozabite, da v začetnih zagatah, ki spremljajo novopečene starše, niste sami. Iskreno in brez olepševanja o njih govorita tudi dva slovenska para, Tjaša in Jan ter Ajda in Marko, ki ju lahko spremljate na M SOSESKI v resničnostnem šovu Prvič mama. Novo epizodo, ki prinaša nove prigode in izzive, si lahko ogledate TUKAJ.