Uporabno
4021 ogledov

Aleš Bravničar: Dobra fotografija te mora oklofutati, pobožati in poljubiti

Xiaomi Aleš Bravničar
Aleš Bravničar je uspešen slovenski fotograf in režiser, ki svojo zgodbo skozi objektiv piše že dobrih dvajset let. Je avtor številnih uspešnih mednarodnih razstav, za njim je več kot 300 naslovnic, od tega tretjina za Playboye po vsem svetu, za svoje delo pa je bil nagrajen na festivalu Slovenia Press Photo. Z njim smo se pogovarjali o skrivnosti dobre fotografije, izdal pa nam je tudi, da so bile nekatere njegove mojstrovine z naslovnic posnete kar tako – s telefonom.

Fotografija je zapletena stvar. Še posebej, če se z njo še nikoli nisi srečal. Toda ko ugotoviš, kako deluje, hitro postane pomemben del tvojega vsakdana, brez katerega si življenja sploh ne predstavljaš več. Na pogovor, katerega rdeča nit je fotografija, smo povabili enega najuspešnejših slovenskih režiserjev in direktorjev fotografije, ki nam je prijazno izdal nekaj skrivnosti, kako stopiti stopničko višje in kako postati boljši fotograf.

Kaj vas je navdušilo nad fotografijo?

Nad fotografiranjem me je navdušil 50 let star fotoaparat, ki mi ga je posodil oče, ko mi je bilo 11 let. Spomnim se, da je bil poln kroma, njegova uporaba pa je bila vse prej kot mačji kašelj. Takrat smo doma sicer imeli tudi tiste bolj kompaktne fotoaparate, na katere si samo pritisnil in slika se je posnela. Na mojem fotoaparatu pa je bilo treba pred samim zajemom posnetka še vse pripraviti tako, kot se spodobi. Od zaklopa, zaslonke, občutljivosti filma, ostrenja in podobno. Priznam, da je bil to kar podvig.

Kaj je skrivnost dobre fotografije?

Dobra fotografija te mora oklofutati, pobožati in poljubiti. Zadeva je sama po sebi izjemno subjektivna. Dobra fotografija vsakemu pomeni nekaj drugega. Če bi sam točno vedel, kaj je to, bi me zdaj zagotovo lahko našli na naslovnici Time Magazina. Meni osebno najbolj izstopajo fotografije z dobro kompozicijo, s tehnično dovršenostjo in atraktivnostjo. Najbolj pomembno se mi zdi, da fotografija pripoveduje zgodbo. Če ne govori nikakršne zgodbe, je potem to le prazen dokument časa, zgolj posnetek resničnosti.

Kakšen nasvet bi dali tistim, ki bi radi stopili stopničko višje in ki bi si želeli nadgraditi svoje fotografije?

Da se čim prej oglasijo na kakšni moji delavnici (smeh) ...  Samo vaja, vaja in še enkrat vaja. Vaja v tem, kako vidiš in kako gledaš. Pri fotografiranju ni dovolj samo opazovanje, naučiti se je treba tudi videti. Več vaje bo za tabo, več ur boš vložil v to, tem boljši fotograf boš postal ali postala.

Sami ste se v svoji karieri srečali z različnimi spektri fotografije. Kaj bi svetovali mladim fotografom, ki se bojijo biti drugačni?

V vsej poplavi tisočih enakih kreatorjev bo izstopal samo tisti, ki bo našel svojo nišo in ki bo delal individualno. Naj vas ne bo strah. Bodite drugačni.

Dandanes smo bombardirani s tehnologijo in telefoni, ki zase trdijo, da so enakovredni profesionalnim kameram. Se strinjate, da lahko s telefonom posnamemo vrhunsko fotografijo?

Telefon je postal fotoaparat, ki ga vedno nosimo s seboj. Tudi sam pravim, da je najboljši fotoaparat tisti, ki ga imaš vedno ob sebi, ne glede na to, ali je dober ali ne. Na srečo so telefoni postali neverjetno dobri. Tudi sam v tisku redno objavljam celostranske in celo dvostranske fotografije, posnete s telefonom. Nemalokrat so telefonske slike tudi del mojih razstav, kjer imamo celo metrske povečave.

Iz Xiaomija ob uporabi super načina s 108 MP pride ven kar 70 x 100 cm velika slika. Tudi sam sem uporabnik tega telefona. Še posebej všeč mi je super macro način, saj stvarem lahko pridem grozljivo blizu. Približam se lahko do kar 3 cm blizu. Posnamem lahko dežne kapljice na listu in vse najmanjše detajle, za katere bi ob uporabi fotoaparata potreboval posebno opremo. Tukaj pa samo pridem zraven in pritisnem, kar je fenomenalno.

Novi Xiaomi je srce ukradel tudi uspešnemu slovenskemu fotografu

Aleš Bravničar, slovenski režiser in direktor fotografije, prisega na telefon znamke Xiaomi. Ta mu je ukradel srce z izjemno zmogljivostjo kamere, ki nemalokrat nadomesti profesionalni fotoaparat. Ne le, da je nov Xiaomi 11T Pro izjemno zmogljiv, ima tudi zmogljivo trojno kamero, nastavljeno s širokim kotom 108 MP ter 2x telemakro 120° ultra širokokotni objektiv. Pametni telefon odlikujejo impresivne zmogljivosti računalniške filmografije z načini Al Cinema z zgolj enim klikom. Snemanje 8K in HDR10+ uporabniku omogoča zajemanje posnetkov z enako pametno tehnologijo ISO, ki jo lahko najdemo le v najboljših digitalnih fotoaparatih.

Xiaomi | Avtor: Aleš Bravničar Aleš Bravničar

Xiaomi predstavlja nove paradne konje

Xiaomi je septembra letos v Pekingu predstavil močno orodje za ustvarjanje vsebin. Na trg so namreč prišli pametni telefoni Xiaomi 11T in Xiaomi 11T Pro ter prenovljen Xiaomi 11 Lite 5G NE. Tehnološko čudo bliskovito nadaljuje z revolucijo ustvarjanja fotografij in videografij. S predstavitvijo kinematografskega Xiaomi 11T Pro je podjetje doseglo še en zgodovinski mejnik. Gre namreč za prvi Xiaomijev pametni telefon, ki ima vgrajeno Xiaomi HyperCharge s 120 W.

Poslanstvo novega Xiaomija 11T je, da bo izkušnja »Cinemagic« na voljo vsem uporabnikom pametnega telefona. Odlikujejo ga številne funkcije, med drugim tudi trojna kamera z visoko ločljivostjo, skupaj z naborom orodij, ki jih poganja AI. Ne glede na to, kaj počnete na svoji mobilni napravi, vas Xiaomi 11T spremlja na vsakem koraku. Zahvaljujoč energetsko učinkovitemu naboru čipov MediaTek Dimensity 1200-Ultra, izjemno zmogljivi bateriji 5000 mAh in 67 W žičnemu turbo polnjenju, ki 100 % doseže v pičlih 36 minutah!

Xiaomi za male in velike ustvarjalce

Trojna kamera Xiaomi 11T je opremljena s 108 MP širokokotno kamero, 120-stopinjskim ultra širokim kotom in 2x telemakro kamero. Pametni telefon vse lastnosti združuje s svojimi kinematografskimi načini z enim klikom, kar vključuje tudi zvijače poklicnih video ustvarjalcev, kot so na primer Time Freeze, Night Time-Lapse, Magic Zoom ter druge vrste zapletenih posnetkov. Zdaj je s pomočjo Audio Zooma mogoče obuditi vsak najmanjši šum.

Xiaomijevi najnovejši telefoni so kot nalašč za vse vrste fotografov – tako profesionalnih kot tudi tistih, ki potrebujejo malo več vaje. S svojimi osupljivimi zmožnostmi ponese fotografije na naslednji nivo in kdo ve, mogoče boste prav vi naslednji, ki boste svoje fotografije razstavljali v galeriji. Točno tako, kot jih razstavlja Aleš Bravničar.