Uporabno
3185 ogledov

Ali je rdeče vino res dobro za srce?

sadje in zelenjava, vino, lokalno Profimedia
Mednarodno združenje za kardiologijo in arterijsko hipertenzijo poudarja, da je nezdrava prehrana glavno tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Glede na rezultate raziskave o zdravstvenih navadah podjetja Huawei (Huawei Health Survey), imamo glede tega še vedno napačne predstave.

Čeprav imajo naše odločitve dolgoročne posledice in vplivajo na kakovostno življenja. Zaradi tega se je Huawei odločil, da skupaj s profesionalnimi dietetiki ponudi nasvete, kako ohraniti zdrav srčno žilni sistem.

Raziskava je med drugim ugotovila, da slabo poznamo vpliv hrane na zdravo življenje. Najbolj uveljavljena so naslednja dejstva, a tudi miti. Dobro jih je poznati.

V raziskavi je sodelovalo 5.254 prebivalcev evropskih držav in Turčije, ki so bili vprašani o prehrani in preprečevanju bolezni srca in ožilja. Kar 39 odstotkov jih meni, da je rdeče vino odličen način za zaščito pred boleznimi srca in ožilja. Žal so nekatere ugotovitve bolj skrb vzbujajoče. Četrtina vprašanih bi v primeru težav namesto po spremembi prehrane raje posegla po zdravilih. Kar je klasičen primer zdravljenja simptomov namesto preprečevanja vzrokov. Prav tako se jih veliko odloča za prehrambne navade, ne da bi vedeli, kaj je dobro za njihov organizem. Tako jih petina (20 odstotkov) meni, da je rdeče meso dobro za srce in ožilje.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Kaj je res?

  1. Sadni sokovi niso zdravi – to je omenila četrtina vprašanih v zdravstveni raziskavi  Huawei. Sadni sokovi, zlasti sladkani, pripravljeni iz sadnih sirupov, res niso najboljša izbira pri zdravem načinu življenja. Če že posegate po sokovih, se raje odločite za sveže stisnjeni sok.
  2. Uživanje rib izboljša zdravje srca. Še posebej to velja za morske ribe (losos, skuša, tuna), ki vsebujejo nenasičene omega 3 maščobne kisline, ki ščitijo pred ishemijo srčne mišice. Priporočljivo jih je jesti dvakrat na teden, česar se zaveda 67 odstotkov vprašanih.
  3. Vpliv rdečega vina na zdravje je pogost mit. Suho rdeče vino je vir resveratrola, antioksidanta, ki naj bi varoval srce. Žal lahko že majhne količine alkohola povzročijo resne težave, kot sta ciroza in zvišanje krvnega tlaka. Če želite poskrbeti za zdravje srca in ožilja, potem zagotovite antioksidante iz zelenjave in sadja. Lahko sicer popijete kozarec rdečega vina, vendar ne pogosteje kot dvakrat na teden. Kljub temu 40 odstotkov vprašanih še vedno verjame v njegov blagodejni učinek.
  4. Zmerno uživanje temne čokolade lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in obenem učinkuje na znižanje krvnega tlaka, vnetij in ravni holesterola. Nasprotno mlečna čokolada zaradi nizke vsebnosti zdravju koristnih spojin in visoke vsebnosti sladkorja ni priporočljiva. V zdravstveni raziskavi Huawei je bila temna čokolada osmi najbolj pogosti odgovor, medtem, ko je 35 odstotkov menilo, da so priljubljene sladkarije zdrave.

Številne od teh mitov je razkrila dietetičarka Wanda Baltaza.

Srce, infarkt | Avtor: Profimedia Profimedia

Če želite živeti dolgo, potem izboljšajte navade

Spremembe ne smejo biti pretežke ali zahtevati, da obrnemo življenje na glavo. Namesto tega naj bo osnova in absolutno izhodišče ocene trenutnega zdravstvenega stanja.

  1. Opravite krvne in druge diagnostične preiskave ter se o izsledkih posvetujte z zdravnikom ali nutricionistom.
  2. Morali bi se naučiti opazovati svoje telo. To je namreč enako pomembno, saj deluje kot celota – sistemi v organizmu so povezani.
  3. Kar počnete in jeste, vpliva na cel organizem. Razpoloženje, neobičajna utrujenost, počasnejša regeneracija in delovanje srca je ravno tako pomembno kot dogajanje v želodcu in v glavi (psihi).

Po zaslugi najnovejših funkcij pametne ure Huawei Watch GT 3 Pro lahko preverite zdravje srca po vsakem zdravem obroku.

Tudi če se počutite odlično, je pomembno, da se nenehno preverjate. Preprosta vsakodnevna opazovanja vam bodo razkrila, kaj je dobro za vaše telo in kaj ni. Pozorni bodite, kako se po obroku počutite. Ali ste zaspani in ali vas napenja. Preverite še, kako se telo odziva na fizično aktivnost in povečano raven stresa, pri čemer vam izredno učinkovito pomaga pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro. Ni narejena, da samo šteje korake in izvaja še kakšne podobno preproste meritve. Sposobna je stalnega spremljanja nasičenosti kisika v krvi, snemanja elektrokardiograma (EKG) in analize kakovosti spanje. Zato je odlično orodje, da sproti spoznavate telo, razumete njegove odzive in zase poiščete najboljši recept za zdravo življenje.

Srce, infarkt | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj sledi, ko se končno spoprijateljite s svojim telesom? Postavljanje ciljev in ugotavljanje ali so realni ali nerealni. Vsega ne morete spremeniti v enem tednu, sploh če ste obstoječe navade kopičili vse življenje. Kakšne so vaše prioritete? Sprememba telesne teže, izboljšanje regeneracije, boljši rezultat v teku ali kaj tretjega. Ne glede kaj boste izbrali, sprememba bo blagodejno vplivala na zdravje srca. Morda bo dovolj, če za začetek vsak dan naredite 6 tisoč korakov, kar vam bo potrdila pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro in nato letvico postavite višje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na primer priporoča 45 minut zmerne telesne dejavnosti (hoja, kolesarjenje, delo na vrtu) vsak dan. Ni treba veliko, da poskrbite za svoje srce.

Nikar ne pozabite. Zdravje je daleč najbolj pomembno. Spoznajte telo, opazujte, kako se odziva, poskrbite za pestro prehrano in ne pozabite na redno gibanje. Že preproste spremembe življenjskega sloga lahko izboljšajo zdravje in zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Da vam bo pri tem lažje, dovolite, da vam pomaga pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro. Napredna naprava s certifikatom CE za snemanje elektrokardiograma na področju Evrope in še celo vrsto drugih z zdravjem in beleženjem dejavnosti povezanimi funkcijami.

Pametne ure serije Huawei Watch GT 3 je mogoče preprosto povezati z vsakim pametnim telefonom, ne glede ali na njem teče mobilni sistem Android ali iOS, a najbolje bodo delovale povezane s pametnimi telefoni Huawei, kot so pred kratkim prestavljeni Huawei Mate 50 Pro, Huawei nova 10 Pro in Huawei nova 10, na katerih je aplikacija Huawei Zdravje že nameščena.