Uporabno
1542 ogledov

Ali lahko nekomu dobesedno stremo srce?

Huawei Huawei
Glede na zdravstveno raziskavo Huawei, skoraj 90 % Evropejcev meni, da lahko duševno zdravje močno vpliva na zdravje srca in druge funkcije. Je res, da lahko nekomu streš srce? Kako se izogniti dolgotrajnemu stresu in omiliti posledice vsakodnevnega boja? Psihiater daje nekaj pomembnih nasvetov, kako ohraniti svoje zdravje.

Ljudje vedo, kako deluje njihovo telo, vendar je to znanje pogosto površno in razdrobljeno. Privlačni slogani, kot je »poskrbi za srce, nato pa za razum« ali obratno ali obratno »poskrbi za razum, potem poskrbi za srce«, se močno razširjeni. Zato je zgodnje odkrivanje bolezni izjemnega pomena, nujen pa je tudi dostop do enostavne in natančne diagnostične opreme. Pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro lahko na primer z analizo EKG preveri zgodnje znake srčno-žilnih bolezni. Te meritve lahko tudi doma pokažejo, ali so bolezni krvožilnega ali drugega izvora.

Glede na nedavno zdravstveno raziskavo Huawei[1] 88 % anketirancev, ne glede na državo izvora ali spol, verjame, da lahko njihovo duševno stanje vpliva na njihovo srce. Psihologinja Maja Herman nam bo pomagala razumeti preprostost tega pojava in se poglobiti v naše zapleteno telo.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Kako lahko duševno zdravje vpliva na zdravje vašega srca?

V našem telesu lahko srce primerjamo z motorjem, saj zagotavlja najpomembnejše »gorivo« za celoten organizem. A pri tem, koliko in kako naj delujejo, imajo glavno vlogo možgani. Čustva, kot so jeza, agresija ali strah, prebudijo centre za stres, stres dojemamo kot grožnjo ali signal za mobilizacijo, grožnja pa aktivira sistem, ki je temu namenjen, simpatični živčni sistem.

Posledica tega je niz biokemičnih in mehanskih reakcij. Biokemično izločanje, na primer, vključuje sproščanje stresnih hormonov (kortizol, epinefrin), ki delujejo na posamezne organe, da centralizirajo energijo, torej povečajo pretok krvi v določenem predelu telesa. Srce mora delati hitreje, močneje, intenzivneje. Črpati mora kri. Uporabljamo izraz »v glavi mi brenči, ko sem jezen«. To brenčanje se pojavi, ko se poveča količina krvi in lahko dejansko "slišite" utripanje krvi v ušesih (ker se pretok skozi karotidne arterije poveča). Zdravo telo je sposobno samo uravnavati ta odziv, ko je stresor odstranjen. Toda kaj se zgodi v možganih takrat, ko priteče več krvi? Več krvi v možganih pomeni na primer več tesnobe, več nemira, več vznemirjenosti in povratne informacije srcu, da še bolj poveča hitrost utripanja.

Zato moramo poskrbeti zase – meditirati, iti na sprehod, dovolj spati, vzdrževati ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, jesti zdravo. Toda ali to dovolj izvajamo? Kdaj je dosežena meja, da moje telo še lahko deluje in se uravnava, in kdaj ne? Poskrbite zase, preden prejmete sporočilo »usodna napaka«. Poslušajte sebe in svoje telo. Medicina še ni napredovala do te mere, da bi bilo možno spremljati možgane na enostaven in vsakomur dostopen način. Lahko pa spremljate srce. Poskrbite za obrobne komponente tega mehanizma, da ohranite ukazni center v stanju pravilnega delovanja. Pomagate si lahko s pametno uro Huawei Watch GT 3 Pro z inovativnimi funkcijami – certificirano analizo EKG, ki lahko dnevno preverja zdravje vašega srca na vašem zapestju.

Ali lahko nekomu dobesedno strete srce?

Ena najbolj škodljivih stvari za naše telo je razhod. 55 % ljudi verjame, da lahko nekomu dobesedno strejo srce. Strto srce je besedna zveza, ki jo pogosto uporabljamo v vsakdanjih medsebojnih pogovorih. Običajno si to predstavljamo kot boleče stanje naše duše. Da, duša. Čeprav nihče ne ve, kje je duša. Ali je v srcu kot organu ali morda nekje zraven, ali morda v možganih? Več kot polovica vprašanih je potrdila, da ve, da obstaja takšna bolezen, kot je sindrom zlomljenega srca, le 22 % pa popolnoma razume njeno bistvo, da morata biti zanjo prizadeta dva organa hkrati: srce in um.

Nekateri pogovorno pravijo, da stres bolniku trga srce. Bolnikove motnje so posledica toksičnih učinkov adrenalina. Zato lahko na podlagi parametrov, kot sta krvni tlak ali srčna aritmija, vnaprej vemo, da naše srce drvi v katastrofo, torej v popolni sindrom. Stres (pozitiven in negativen), ki povzroča to motnjo, delimo na čustveni in fizični stres.

Primeri čustvenega stresa, ki bolj verjetno »stre ženska srca«, so:

• ločitev ali zapustitev,
• nenadna nezgodna smrt,
• novice o ljudeh, ki so osebi pomembni,
• prepir,
• javni govor,
• izguba lastnine,
• avtomobilska nesreča.
 

Po drugi strani pa so primeri kardiomiopatije, povezane s stresom, ki bo bolj verjetno "strla" moška srca naslednji:

• prisotnost v naravni nesreči,
• ekstremni fizični napor,
• operacija,
• poslabšanje kroničnih bolezni,
• izdaja in zapustitev s strani partnerja.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Kako preprečiti »strto« srce?

Spoznanje o tem, kako delujejo možgani in srce ter da sta neločljivo povezana, izboljša vse. In ja, srce lahko »poči« od presežka čustev, a na srečo čustva lahko »nadzorujemo« zahvaljujoč naši sposobnosti psihičnega soočanja s stresnimi ali vznemirljivimi situacijami ter z nadzorom nad delovanjem srca.

Za zmanjšanje stresa se lahko motivirate. Najboljši način je, da se redno pregledujete in vadite. Z uro Huawei Watch GT 3 Pro in njenimi številnimi funkcijami za spremljanje lahko dnevno preverjate svoje zdravstveno stanje na zapestju. Prvič analiza EKG razširja zmožnosti te pametne ure, ki je znana po stotinah funkcij, ki vas ohranjajo zdrave in aktivne. Druge funkcije vključujejo spremljanje SpO2, ki je pomemben pokazatelj zdravja, saj lahko nizke ravni SpO2 povzročijo utrujenost, izgubo spomina in druge simptome ali celo dolgoročno škodijo zdravju; zaznavanje temperature kože z vgrajenim senzorjem temperature, ki vas takoj obvesti, ko se temperatura vaše kože spremeni; znanstveni algoritem Huawei TruSleep™ 2.0, ki identificira ključna stanja spanja, vključno z globokim spanjem, lahkim spanjem, spanjem s hitrimi gibi oči (REM), dremeži in časi prebujanja, z rezultati kakovosti spanja in prilagojenimi nasveti, kako doseči najboljši nočni počitek; celodnevno spremljanje stresa na dosegu roke za sledenje in obvladovanje vsakodnevnih preizkušenj in stisk, s pomirjujočimi dihalnimi vajami, ki vam pomagajo olajšati misli; in več kot 70 načinov vadbe, med katerimi lahko izbirate po želji.

Ura je sicer kompatibilna z napravami Huawei, kot so novi telefoni Mate 50 Pro, nova 10 in nova 10 Pro, prav tako pa tudi z drugimi napravami, ki imajo nameščen operacijski sistem Android ali iOS. Z napravo jo povežete prek aplikacije Zdravje (Huawei Health).

O podjetju Huawei Consumer BG

Huaweievi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva. Huawei je po svetu vzpostavil že 14 raziskovalnih in razvojnih centrov, vključno v Nemčiji, na Švedskem, v Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Consumer BG je ena od Huaweievih treh poslovnih enot in ima pod okriljem pametne telefone, tablične računalnike, osebne računalnike, nosljive naprave, storitve v oblaku in drugo. Huaweieva globalna mreža je zgrajena na več kot 30 letih strokovnega znanja in izkušenj v telekomunikacijski industriji in je posvečena zagotavljanju najnovejših tehnoloških rešitev uporabnikom po celem svetu.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:

Facebook
YouTube
Instagram
Skupnost

 

[1] Raziskavo je izvedel Pollster Research Institute s tehniko CAWI. Vzorec raziskave je bil izbran kot reprezentativen za osebe, stare od 18 do 65 let. Uporabljen je bil stratificiran naključni izbor, razčlenjen po kraju bivanja (regiji) in starostnih skupinah, ki se križajo s spolom. Podan vzorec raziskave vključuje 550 oseb