Uporabno
2577 ogledov

Ali ste dovolj spretni, da se lahko sami lotite popolne preobrazbe doma?

Pexels Pexels
Pomlad že nestrpno trka na vrata, z njo pa se v naše kraje selijo tudi nore zamisli o popolni preobrazbi doma. Urejanje doma in njegove okolice je eden večjih in pogosto tudi nujnih podvigov, zato se ga velja lotiti premišljeno. Da pa bi pri tem privarčevali čim več cekinov, se nekaterih opravil lahko lotimo sami. Ali že veste, kako boste pristopili k letošnjim spomladanskim izzivom?

Prenova in urejanje marsikomu predstavljata odpor. Kljub poplavi idej o urejanju doma, ki jih danes najdemo na vsakem koraku, se je pri zastavljenem projektu pametno najprej ozreti na posamezna opravila, ki jih moramo postoriti. Glede na to, da je dela na vrtu pozimi dokaj malo, se v tem času največkrat osredotočimo na območje znotraj štirih sten. Ko pa že govorimo o stenah, ali veste, kako se pravilno lotiti pleskanja?

Pexels | Avtor: Pexels Pexels

Kakšne barve sten narekujejo letošnji spomladanski trendi?

Barvanje sten velja za eno najenostavnejših opravil, ki hitro vodi do popolne preobrazbe doma. Čeprav ob misli na pleskanje marsikdo najprej pomisli na nered in packanje, temu ni vedno tako. Barvanje sten je lahko prijetno opravilo, za katerega ne potrebujete nobenih posebnih spretnosti. Med drugim je tudi odličen način za produktivno preživljanje časa z bližnjimi. Čemu sploh potrebujemo mojstre, če pa praktično vse lahko postorimo sami? No, vsaj kar se tiče pleskanja. 

Merkur | Avtor: Merkur Merkur

Kako se pravilno in kar se da urejeno lotiti barvanja sten, lahko preberete na Merkurjevi spletni strani, kjer so mojstri spisali izjemno uporaben članek, na kaj vse morate biti pozorni, ko se odločate za preobrazbo sten. Resda je pri tovrstem opravilu pomemben potek barvanja, pa vendar si moramo še pred tem priskrbeti primerne pripomočke in barvo.

Z barvami Jub Decor, ki so dostopne v Merkurjevih poslovalnicah, lahko svoj dom prelevite v karkoli vam srce poželi. Na prodajnih policah se lahko srečate s tisoč in eno barvo za stene. Letos bodo uspeh žele predvsem dekorativne barve, med katere sodijo povsem nevtralne, glamurozne in celo svetleče. Z visokopokrivnimi barvami boste z zgolj enim nanosom zagotovili povsem nov izgled prostora.

Merkur | Avtor: Merkur Merkur

Vsako leto se v zvezde zapišejo drugačni trendi kot kdajkoli poprej. Guruji notranjega oblikovanja so razkrili, katere barve sten bodo prevladovale letos. Vsi, ki ste v koraku z aktualnimi smernicami, boste letošnjo pomlad svoj dom objeli z zemeljskimi toni, med drugim tudi z zeleno-sivimi ter citronskimi odtenki. Vse bolj popularni postajajo tudi temni odtenki, kot so temno modra, siva in celo črna. Ko si boste priskrbeli popolno barvo, vas bo pred pleskanjem pričakala še zadnja naloga – izbira in nakup ustreznih pripomočkov. 

K priboru za pleskanje sten v prvi vrsti sodijo ščetke, ploščati čopiči, valji, lepilni trakovi, držalo za valj, zaščitna folija, mešalni sveder ter električna ročna pištola za pleskanje. Da pa bo vsak udeleženec pleskarske akcije poprijel za ustrezen pripomoček, dobro preglejte, kaj vse se še skriva med pripomočki za barvanje stenskih površin. Ker v Merkurjevih poslovalnicah dobro vedo, kako pomembno je imeti kakovostno prepleskane stene, svojim strankam ponujajo samo najboljše produkte na trgu. Te si lahko ogledate v njihovem najnovejšem katalogu.

Pexels | Avtor: Pexels Pexels

 

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri talnih oblog?

Talne obloge zaznamujejo celoten videz prostora, zato so posledično eden najpomembnejših elementov prenove doma. Kar se tiče izbire materiala, morate biti pozorni na lepo število dejavnikov, med drugim tudi na samo površino, kamor boste položili oblogo, na težo obloge, življenjsko dobo in videz. Slednji faktor je izjemno pomemben za ustvarjanje primernega vzdušja znotraj štirih sten. Svetlejše barve talnih oblog bodo v prostor prinesle veselje, optimizem in lahkotnost, medtem ko bodo nekoliko temnejši odtenki poskrbeli za skrivnostnost in miroljubnost. 

Pred nakupom talnih oblog si je priporočljivo pogledati, kako je treba izbran izdelek vzdrževati, in oceniti, če boste temu kos. Da pa bi se znebili še dodatnih in povsem nepotrebnih skrbi, za mnenje povprašajte kakšnega strokovnjaka.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Merkurjeve poslovalnice so prava džungla talnih oblog. Tam lahko najdete praktično vse – od laminata pa vse do izjemno popularnih vinil plošč. Za pravilno izbiro talnih oblog so v trgovinah na voljo tudi visoko usposobljeni mojstri, s katerimi se lahko dogovorite bodisi za svetovanje ali celo polaganje.

 

Tako kot pri stenskih barvah se vsako leto novi trendi pišejo tudi v svetu talnih oblog. Pa vendar so slednje nekoliko večja investicija, zato niti ni smiselno, da bi jih menjali iz leta v leto. Talne obloge so dolgoročna naložba, zato je pametno poskrbeti, da izberemo takšne, ki so kakovostne in brezčasne. Če tudi sami stremite k temu, vam priporočamo, da si ogledate laminate iz hrasta v naravnih ali temnejših barvah. 

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Notranja vrata za vsak okus

Notranja vrata, tako kot talne obloge, menjamo nekoliko manj pogosto in samo, če je to res nujno potrebno. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da takrat izberemo takšna, ki nam bodo služila več let, obenem pa so še videti brezčasno. Montaža vrat v večini primerov stane lep znesek denarja, pa vendar boste skupaj z Merkurjevimi mojstri to opravilo izvedli, kot bi mignil, po izjemno ugodni ceni.

Ob nakupu izbranih vrat Lesna, boste za njihovo montažo v Merkurju odšteli zgolj 1 EUR! Akcija velja od 3. 2. pa vse do 14. 3. 2022 za izbrana notranja vrata ter podboje omenjene blagovne znamke. Velja za CPL, furnir ter Rekord program, žal pa ne velja za dekor program. Storitev zajema montažo klasičnega vratnega krila, podboja in kljuke, ne zajema pa demontaže, odvoza in ostalih del.

 

Notranja vrata se navadno ujemajo z barvo talne obloge. Merkurjev izbor odlikujeta dolgoletna kakovost in mladosten videz. Kupec lahko izbira med tisoč in enim odtenkom vrat, od tistih najbolj belih pa vse do povsem črnih. Notranja vratna krila so folizirana, gladka, polna, brez kljuke in ščita, možno pa je levo ali desno odpiranje.  

Merkur | Avtor: Merkur Merkur

 

Delavnica za male in velike mojstre

Star kitajski pregovor pravi: »Tisti, ki je prestavil goro, je začel z drobnim kamenjem.« Glede na to, da živimo v dobi neskončnih karanten, virusov in dolgčasa, se je marsikdo že poslužil premikanja kamenčkov in začel s projektom 'popolna preobrazba doma'. Za učinkovito urejanje ter grajenje malih in velikih projektov si moramo priskrbeti urejen ter miren prostor, kjer lahko hranimo vse svoje potrebščine. In ni je delavnice brez žage, svetilke, lestve, reflektorja, kotnega brusilnika, vijačnika, kladiva, vrtalnika, sesalca, za organizacijo pa poskrbijo takšni in drugačni kovinski regali. 

Če se torej želite spoznati z orodjem in doma postoriti kaj koristnega, se sprehodite skozi Merkurjeve kategorije s popolno opremo za vsakega mojstra, tako domačega kot profesionalnega. V najnovejšem katalogu se med drugim lahko seznanite tudi z Bosch Pro-Mix, Dewalt in Einhell orodjem. Kljub širokemu naboru orodja pa nikakor ne smete pozabiti na svojo varnost. Priskrbite si ustrezno zaščito in projekt zaključite brez poškodb. Ne pozabite zavarovati svojega vida, voha, dihal in glave. Nobenega opravila ne podcenjujte in vsakega se lotite z glavo na mestu.

Merkur | Avtor: Merkur Merkur

Čeprav se naložba v delavnico sliši kot velik finančni zalogaj, temu na dolgi rok ni tako. Če se opravil radi lotevate sami in imate za to pravo znanje, lahko celo privarčujete zavidljive vsote denarja, hkrati pa tudi preverite, kako spretni pravzaprav ste. Skoraj pri vsakem manjšem opravilu ali popravilu boste potrebovali pomoč strojev in naprav. Zakaj si torej ne bi privoščili kakovostnega orodja, s katerim se vsako pomlad lahko lotite nove preobrazbe doma