Uporabno
2403 ogledov

Ameriška agencija za zdravila ga je odobrila za boj proti SARS CoV1

Prozone Prozone

Prozone generatorji ozona so dokazano učinkoviti v boju proti vsem tipom virusov, pa tudi bakterij, plesni in vonjav.

Ozon je plin, ki prodre v vse težko dostopne dele prostora in nudi najcenejšo popolno dezinfekcijo. Obenem poskrbimo za varnost zaposlenih in drugih uporabnikov prostorov, saj za dezinfekcijo ne uporabljamo škodljivih kemikalij. Ozon je eden najmočnejših oksidantov na svetu, ki razpade na kisik in je tako prijazen do okolja in ljudi.

Kako lahko enostavno razkužite prostore? Prozone ozonator postavite v prostor in nastavite časovno stikalo. Ozonator se bo izključil, ko doseže zadostno raven ozona v prostoru, nato se bo prostor dezinficiral in bo varen za uporabo. Prozone ozonator je preprost za uporabo in popolnoma avtomatiziran. Več informacij o zanesljivem in varnem Prozone ozonatorju TUKAJ

Najbolj temeljit način dezinfekacije

Pozabili boste na zamudne metode razkuževanja z alkoholom ali peroksidi, za katere porabite veliko časa in truda, z njimi pa lahko poškodujete materiale in celo zgrešite ali slabo nanesete ta razkužila na vse površine. Najtežje pa je ročno razkužiti tekstile, kavče, preproge, pravzaprav je to praktično nemogoče, razen če jih popolnoma zmočite. 

Številni delodajalci in upravljalci vzgojno-izobraževalnih zavodov za razkuževanje prostorov že uporabljajo ozonski generator, saj je zanesljivo in varno sredstvo v boju proti virusom in bakterijam. Prozone ozonator tako uporabljajo že v številnih slovenskih vrtcih, občinskih upravah, hotelih, lekarnah, izobraževalnih ustanovah, domovih za starejše občane, frizerskih salonih in tako dalje. 

Ozonska dezinfekcija poteka samodejno, v času, ko nismo prisotni v prostoru, in je hkrati povsem ekološka, torej ne uporablja nobenih kemikalij ali škodljivih snovi, ki bi jih kasneje z dotikanjem vnašali v telo. Primerna je za vse zaprte prostore, kot so igralnice, učilnice, pisarne, kuhinje, restavracije, saloni in avtobusi.  

Za ustrezno dezinfekcijo ni dovolj le ustrezen generator ozona s primerno emisijo ampak je pomemben tudi postopek. Zato smo našim strankam vedno na voljo, da skupaj definiramo natančen čas trajanja ozonacije in primerno postavitev generatorja v prostoru, da lahko dosežemo maksimalen učinek.

Učinkovit proti novemu koronavirusu in najtrdovratnejšim bakterijam 

V Poročilu o biocidnem učinku različnih koncentracij plina ozona vidimo, da pri koncentracijah ozona 2,5 in 5,0 ppm ter času delovanja ene ure zaznavamo velik biocidni učinek na modelno bakterijsko kulturo E.coli.

V primerjavi z enostavnimi virusi z enojno membransko ovojnico, tako kot denimo SARSCoV2, je bakterija E.coli veliko bolje zaščitena pred zunanjimi stresnimi agensi oksidativnega značaja, ki neselektivno uničujejo na lipide in proteine ter tudi genski material mikrobov. “Tako naša študija v nekem bazičnem obsegu potrjuje efektivnost postopka predpisanega s strani Zdravstvene organizacije Ameriške vojske, ki predpisuje uporabo ozona pri koncentraciji med 2,5 in 5,0 ppm, za ustrezno dezinfekcijo” pojasnjujejo.

Razkuževanje z ozonom je namreč tudi metoda ameriške vojske v boju proti Covid-19 in jo uporabljajo pri razkuževanju oblačil in opreme, ki je bila v stiku z obolelimi pacienti. Ozon je odobren tudi s strani FDA za uporabo pri dezinfekciji medicinske opreme za ponovno uporabo. Uporablja se tudi za dezinfekcijo pitne vode in v mnogih drugih industrijah od prehrambne pa do farmacevtske.

V podjetju Prozone ponujajo profesionalne generatorje ozona lastne blagovne znamke. Postopki ozonacije so popolnoma avtomatizirani in varni.

Ozon v koronakrizi 

"Ozon je zaradi svoje reaktivnosti zelo dober biocid, ki neselektivno uničuje oziroma kemijsko gledano oksidira snovi s katerimi pride v stik. Mikrobi tukaj potegnejo kratko zaradi svoje majhnosti in ker so enoceličarji je njihova zaščita slaba, saj ozon popolnoma obkroži vsako celico in hitro uniči njihove proteine oziroma ovojnice, pa tudi dedni zapis," je strokovno opisal dr. Šimić.  

Prednost ozona je po njegovih navedbah ta, da je plin: "Plini pa zaradi nekaterih osnovnih zakonov termodinamike vedno zapolnejo celoten prostor, ki jim je na voljo in tako dostopajo do vseh kotičkov, pa naj si bodo še tako skriti." 

Pomembno je seveda zagotoviti določeno koncentracijo ozona, da je ta biocidna in pa seveda zagotoviti, da v času razkuževanja v tem prostoru ni ljudi.

Prednost ozona pred čistili 

"Prednost ozona pred nekaterimi drugimi kemijskimi dezinfekcijskimi sredstvi, je ta, da po uporabi na površinah ne ostajajo sledovi kemikalij," pojasnjuje Šimić. Problem namreč nastopi, ko se teh kemikalij dnevno naužijemo v sledeh, kar je lahko na dolgi rok zelo škodljivo: "Ljudje nismo še bili v taki situaciji kot smo sedaj, ko smo resnično zelo izpostavljni kemikalijam, vsepovsod."

Prozone | Avtor: Prozone Prozone


"Ameriška agencija za zdravila in hrano (FDA) je ozon že leta 2003 razglasila za učinkovit splošni biocid in ga odobrila za boj proti SARS CoV1. SARS CoV2 pa se strukturno oz. kemijsko bistveno ne razlikuje od predhodnika," pravi Šimić.   

Ozon se že desetletja uporablja pri razkuževanju vode in hrane, saj je njegov spekter delovanja zelo širok. Deluje pa tako, da oksidira proteine in lipide, ki so strukturni deli vsakega organizma. Dajmo reči, da oksidacija deluje podobno, kot da bi nekaj na mikroskopskem oziroma molekularnem nivoju zažgali. Ognja pa kot vemo ne preživi nobeno živo bitje.

Dr. Mario Šimić, Prozone   

Zaradi širokega, neselektivnega spektra delovanja pa ozon ne razlikuje med bakterijam, glivicami ali virusi: "Ozon je recimo tako zelo reaktiven, da uničuje tudi hlapne organske snovi, tako da uniči vse vonjave v prostoru. Tudi to je ena od aplikacij ozona, ki postaja vedno bolj priljubljena."

Podaljša življensko dobo živil.

Ozon se po navedbah Šimića uporablja že več desetletij v farmacevtski industriji, prehramebni industriji (FDA Approved), pripravi pitne vode, v klavnicah, tekstilni industriji, nekaj aplikacij je pa tudi v medicinski industriji. Ozon je tudi potrjen kot ustrezen za razkuževanje medicinkih pripomočkov (FDA Approved) za ponovno rabo.

"Aplikacij z ozonom je res veliko. Zanimivo je recimo, da sadje in zelenjavo obdelujejo z ozonom, saj površinsko uniči plesni in tako se podaljša življenska doba hrani, ki preživi več časa v skladiščih, transportu in podobno," opisuje Šimić.

Naše stranke so v različnih panogah. Vzgojno varstvene ustanove, mobilni operaterji, avtobusni prevozniki, zobozdravniki in medicinske ambulante, inštituti, visokotehnološka podjetja, avtopralnice, javna uprava, lekarne, hoteli in druge turistične kapacitete ...