Uporabno
3738 ogledov

Arhitektura: "Fasada brez dekorja je kot človek, ki se nikdar ne nasmeji"

Unsplash
Jože Plečnik je nekoč dejal: »Arhitektura se pričenja in konča s kamnom. Fasada brez dekorja pa je kot človek, ki se nikdar ne zasmeji.« In tako kot tudi človek ne vzdrži dolgo v eni obleki, je podobno pri konstrukcijah, pravi eden najbolj slavnih slovenskih arhitektov kdajkoli.

Slovar slovenskega knjižnega jezika navaja, da je arhitektura umetnost oblikovanja prostora oziroma stavbarstvo. Pa je to res vse, kar je? Arhitekturno projektiranje večinoma povezujemo z zgradbami in stavbami, a v modernem času poznamo še mnogo drugih fascinantnih izdelkov, ki so nastali izpod rok vrhunskih arhitektov. Ko smo že pri modernem času, ali veste, kaj pravzaprav je sodobna arhitektura?

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Arhitektura je umetnost prostora. Arhitekt pa umetnik, ki ima čopič v svojih rokah. Objekti se najprej začnejo graditi v glavah, šele nato na gradbiščih. Še preden se lotite gradnje, si je treba zagotoviti pridne roke in bistre glave. Ali, povedano drugače, arhitekt je tisto, kar potrebujete. 

Spletni portal Moja dejavnost združuje ponudnike znotraj določene panoge z vseh koncev Slovenije. Med njimi so tudi številni priznani arhitekti. Z omenjenim portalom ste le klik stran od vašega sanjskega doma.

Kaj vam pade na misel, ko razmišljate o sodobni arhitekturi? So to morda elegantne linije, osupljiv arhitekturni inženiring, moderne oblike ali celo žive barve? Domišljija arhitektov nima meja. Prav zato so izpod rok tistih najbolj ustvarjalnih umetnikov, zrasle nekatere dihjemajoče stavbe, ki so postale prava turistična atrakcija. To so dokazali tudi na spletni strani boredpanda, kjer bralcem predstavljajo najbolj zanimive kreacije tega sveta.

Stolpnica, ki spreminja obliko?

Ena tisočerih zanimivih stavb je vrtljiva stolpnica v Dubaju. Ali ste že kdaj videli stavbo, ki lahko spremeni svojo obliko? Mnogim se kaj takega sliši povsem neverjetno, a ne dr. Davidu Fisherju. Si predstavljate, da se lahko zbudite ob pogledu na sončni vzhod, zvečer pa se vaša rezidenca nad oceanom obrne tako, da spremljate sončni zahod? 

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Zaradi vetrnih turbin, ki so vgrajene med vsako vrtljivo nadstropje, ta arhitekturni čudež povsem sam poskrbi za energijo tako zase kot tudi za druge stavbe. 80-nadstopna zgradba ima kar 79 vetrnih turbin, zaradi česar lahko rečemo, da je prava zelena elektrarna.

Idealna palača poštarja iz Francije

Umetniški trend, zgrajen brez kakršnihkoli arhitekturnih pravil, je obnorel vse navdušence arhitekture. Vse se je začelo davnega leta 1858, ko je Ferdinand Cheval, doma iz Francije, začel delati kot poštar. Ker je služba zahtevala veliko hoje, vozila pa so bila takrat redka in draga, je Ferdinand vsa pisma raznosil kar peš. Precej pogosto je prenočil na polju, kjer je večkrat sanjal o zelo nenavadnem gradu. Pa vendar si ga ni mogel privoščiti.

Nekega dne se je Ferdinand spotaknil ob kamen na cesti. Mladi poštar je takrat pomislil: »Če si ne morem privoščiti gradbenega materiala za grad, bom zanj uporabil tisto, s čimer je narava bogata.« Tako je začel zbirati kamne nenavadne oblike, kaj kmalu pa je s seboj moral vzeti še voziček, saj ga je narava nenehno razveseljevala z zanimivimi kamni. Gradnja Ferdinandove idealne palače se je začela šele leta 1888. Gradil naj bi brez kakršnihkoli odmorov, vikendov in praznikov. Delo se zanj ni ustavilo niti ponoči. Gradnja naj bi trajala kar 33 let. In kaj je nastalo, se sprašujete?

 | Avtor: Pixabay Pixabay

Mnogi bi rekli, da prava zmešnjava. Pa vendar je to najbolj natančen opis tega čuda. Ferdinandova palača je obdana z vodnjaki, stopnicami, skulpturami in celo s parkom. Vse, prav zares vse, je narejeno iz kamenčkov, ki jih je Ferdinand pridno nabral povsem sam.

Poštar Ferdinand je palačo vztrajno gradil dolgih 33 let. Ni bil arhitekt, pa mu je na koncu vendarle uspelo. Vam pa ni treba čakati toliko časa, tudi sami se ne rabite lotevati stvari. Vse, kar morate storiti, je to, da skočite na spletni portal Moja dejavnost, kjer izberete primerno dejavnost, torej arhitekturo. Tam na vaš klic nestrpno čakajo številni profesionalni arhitekti in gradbeniki. Naj vaša palača zraste v zgolj nekaj mesecih.

 

Arhitektura kot olimpijska disciplina?

Biti arhitekt je izjemno zanimivo poslanstvo. Widewalls navaja, da je zgodovina arhitekture tako bogata kot zgodovina človeštva. Ali ste vedeli, da so v prvih štirih desetletjih sodobnih olimpijskih iger podelili kar 151 medalj za umetnost? Med njimi je bila tudi arhitektura. Življenje je sodobnim igram vdahnil Baron Pierre de Coubertin, ki je ustanovil olimpijski komite in je umetnost dojemal kot bistveni del tekmovanja. Edini pogoj je bil, da je bila vsaka prijava povezana s športom.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Koliko časa so gradili Kitajski zid?

Verjetno vsi poznamo mogočen zid, ki je dolg več kot 21 tisoč kilometrov. Ta velja za največji gradbeni projekt v zgodovini. Prve sledi zidu segajo v 8. stoletje pred našim štetjem, ko je bila Kitajska razdeljena na več manjših držav. Da pa bi se državice vzdržale medsebojnih prepirov, so začele graditi obrambne zidove. Ideja o zaščiti Kitajske pred tujimi vsiljivci in ne med seboj se je začela z vladanjem prvega kitajskega cesarja Čin Ši Huanga, ki je vladal 221–206 pr. n. št. Vladar je namreč povezal že nastale zidove in tako mu je uspelo združiti tudi državice. Kitajski zid je tako že v svojih prvih fazah obvaroval kitajsko ljudstvo pred vdorom nomadskih plemen ter obenem tudi poskrbel za enotnost naroda. Gradnja se je nadaljevala vse do leta 1878, kar pomeni, da se je zid gradil več kot 2600 let.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Arhitekti so izjemno zanimiva bitja

Zanimivih kreacij ne bi bilo brez domiselnih arhitektov. Biti arhitekt je zelo fascinantno. Arhitekturno projektiranje zahteva ustvarjalnost, praktično znanje in izjemne sposobnosti za vodenje projektov. Ne glede na to, ali želite pobližje spoznati sam poklic arhitekta, če mogoče želite voditi prenovo vašega doma ali pa ste preprosto eni mnogih radovednežev, je mykukun objavil nekaj zanimivosti, ki jih o arhitektih zagotovo niste vedeli. 

1. Arhitekt ne ustvarja zgolj načrtov za gradnjo stavb

Res je, da je načrtovanje stavb ena primarnih nalog vsakega arhitekta. Pa vendar to ni edina stvar, ki jo znajo početi. Kaj pa stoli, nekatere zanimive oblike miz in ostalo pohištvo? Frank Lloyd Wright, slavni ameriški arhitekt, je na primer oblikoval prav vsak kos pohištva v svojem domu. Tudi Mies van der Rohe je zanimiv primer. Modernistični arhitekt je namreč zasnoval enega najbolj ikoničnih ležalnikov 20. stoletja.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

2. Arhitekt je kot steklenica vina

Vina postajajo s staranjem vse boljša. Podobno je tudi pri arhitektih. Tudi ti se s starostjo izboljšujejo, a mnogi niso deležni velikih uspehov, dokler ne pridejo v pozna 40. leta. Brazilski arhitekt Oscar Niemeyer je začel graditi šele pri 50 letih in ni prenehal, vse dokler ni upihnil svoje 100. svečke.

 | Avtor: Pixabay Pixabay

3. Nekateri arhitekti so pravi knjižni molji

Študij arhitekture zahteva nenehno branje, arhitekti pa so potemtakem tudi bolj nagnjeni k nakupu knjig. Tudi nekateri znani arhitekti so pravi knjižni molji. Med njimi sta Peter Eisenman in Bernard Tschumi, saj s ponosom predstavljata svoje bogate zbirke z več kot 6000 knjig. Toliko o ljubezni do branja, kajne?

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Čeprav se zaradi razpona tehnologije mnogim zdi, da se vsega lahko naučiš na spletu, pri arhitekturi temu ni povsem tako. Biti arhitekt zahteva več spretnosti, ki se jih je treba priučiti, za kar pa je potrebna primerna izobrazba. Da bi se izognili morebitnim nezgodam in škodi v okolici svojega doma, za tovrstna opravila rajši pokličite usposobljene delavce. Na spletnem portalu Moja dejavnost lahko najdete vse za arhitekturno projektiranje na enem mestu.