Uporabno
4803 ogledov

Bliža se črni petek – izkoristite ugodnosti, ki se vam ob tem ponujajo

Mimovrste Mimovrste
Kmalu nas bo zajela mrzlica ob črnem petku, ko se bo lahko začelo neomejeno nakupovanje in uresničevanje tistih nakupovalnih seznamov, ki ste jih sestavljali med letom. Črni petek je tako odlična priložnost, da izkoristite številne popuste, ki so jih trgovci pripravili za vas. A od kod sploh ime črni petek, na kateri dan ta pade letos, in zakaj mu tako pravimo?

Mimovrste | Avtor: Mimovrste Mimovrste

Najprej čez lužo, sedaj tudi drugod 

Gremo lepo po vrsti. Tradicionalno poimenovanje petka, ki ga imenujemo črni, prihaja iz Združenih držav Amerike. Ta dan obeležuje dan po zahvalnem dnevu, ki ga prav tako praznujejo čez lužo. S črnim petkom se pričenja sezona prazničnih nakupov, dovolj zgovorno, da je dan pravzaprav dobil skorajda status praznika med vsemi ljubitelji nakupovanja, pa je prav njegova velika popularnost. Na ta dan namreč trgovci močno znižajo cene, ponekod tudi do 80 in več odstotkov, zato se na črni petek veliko ljudi odpravi po nakupih za prihajajoče praznike. V ZDA velja dan po dnevu zahvalnosti že od leta 1952 kot začetek božične nakupovalne sezone. 

V 21. stoletju so začeli globalni trgovci, ki sicer izvirajo iz ZDA, obširneje promovirati črni petek tudi v drugih državah, kjer poslujejo, pridružile pa so se tudi lokalne trgovine. Nakupovanje ob črnem petku smo skupaj z nočjo čarovnic in podobnimi priljubljenimi običaji prevzeli v tudi pri nas, za tovrstno privabljanje kupcev pa so se odločili tudi slovenski trgovci, ki na ta petek ponudijo udarne popuste, čeprav v Sloveniji sicer zahvalnega dne (še) ne praznujemo. Bogato ponudbo različnih izdelkov po ugodnih cenah boste lahko letos izkoristili tudi med črnim petkom na mimovrste.

Mimovrste | Avtor: Mimovrste Mimovrste

Kdaj je črni petek letos?

Črni petek tako ni zaznamovan v nobenem koledarju, a vendarle ostaja pomemben dan za vse, ki želijo prihraniti pri svojih nakupih. Gre za petek, ki sledi ameriškemu dnevu zahvalnosti, ta pa se v Združenih državah Amerike praznuje na četrti četrtek v novembru. Letos bo tako črni petek 25. novembra. Nadvse zanimiv pa je tudi sam izvor poimenovanja "črni petek" oziroma izvorno "Black Friday". Ta se je začel širše uporabljati šele v zadnjih desetletjih, ko so ga prevzeli večji svetovni trgovci in z njim poimenovali začetek svoje sezone zimskih popustov.

Razlage imena »črni petek« so različne; najbolj priljubljena je ta, da so prodajalci večino leta poslovali s finančno izgubo, nato pa so v praznični sezoni, torej tik po zahvalnem dnevu, končno izplavali iz rdečih številk v črne. Prva uporaba izraza »črni petek« izvira iz Filadelfije, kjer je policija leta 1961 tako poimenovala gost promet in gnečo na pločnikih na petek in v soboto po zahvalnem dnevu, ki so jo prav tako poimenovali "črna sobota". Filadelfijske oblasti so zaradi negativnega prizvoka imena poskusile vpeljati izraza »velik petek« in »velika sobota«, a se novi poimenovanji nista uveljavili.